Pizza Taşı Nedir? Nasıl Kullanılır?
Pizza taşı nedir? Pizza taşı nasıl kullanılır? Sizler için pizza taşı hakkında merak edilenleri anlattık. İşte, pizza taşı nasıl kullanılır:

En iyi pizza yüksek derecede odun ateşinde pişirilmiş pizzadır. Bu şekilde pişmiş pizzaların çıtır kabukları, kendilerine has mükemmel bir lezzetleri vardır. Evde pizza yapmak istediğinizde odun fırınınız yoksa eğer farklı bir çözüm bulmak gerekir. Pizza taşı kesinlikle evde pizza yapmanın en iyi yöntemidir. 


Pizza Taşı Tam Olarak Nedir?

Pizza taşı, fırın rafınızın içine oturan, ıslandığı ve daha da önemlisi ısıyı tuttuğu düz bir taş veya seramik levhadır. Pişmemiş pizza hamuru doğrudan üzerine oturduğundan, sıcak taş, tıpkı odun ateşinde pişirilen bir fırının zemini gibi ısısını kabuğun dibine iletir.

Pizza taşları, genel olarak fırın taşları olarak bilinenlerin bir alt kümesidir. Temel fark, pizza taşı yuvarlak olabilirken, fırın taşı muhtemelen dikdörtgen olabilir. Temel olarak, tüm pizza taşları fırın taşıdır, ancak tüm pişirme taşları pizza taşı değildir. Ama pizza için dikdörtgen bir fırın taşı da kullanabilirsiniz. Farklı kalınlıklar mevcuttur ve daha kalın olanlar daha iyi çalışır ve genellikle daha dayanıklıdır, ancak daha pahalıdırlar ve ısınmaları daha uzun sürer.


Pizza Taşı Nasıl Kullanılır?

Pizza taşının en büyük işlevi altındaki hamura ısı iletmektir. Bir pizza taşının gözenekli yüzeyi "nemi emdiği" için çıtır bir taban oluşturduğunu duyabilirsiniz, ancak bu tam olarak doğru değildir. Hamur 260 C'ye ısıtıldığında, sıvılar hızla buhara dönüştürüldüğü ve buharlaştığı için hiç nemi emmez.

Gözenekliliğin bir faktör haline geldiği yer, metal bir fırın tepsisinin aksine, bir pizza taşının küçük çatlakları ve yarıkları buharlaşan buharın metal bir tavadan daha iyi kaçmasına izin vermesidir. Ultra pürüzsüz metal yüzeyler nemi hapsederek kuru, gevrek bir kabuk yerine ıslak bir kabuğa yol açar. Ama çoğunlukla pizza taşı işe yarar çünkü çok ısınır.


Pizza Taşı Nasıl Kullanılır?

Pizza pişirmek için pizza taşı kullanmak için adımlar aşağıdaki gibidir;

  1. Pizza taşınızı soğuk fırına koyun.
  2. 260 C ön ısıtma yapın. Fırın önceden ısıtıldığında, taş da ısınır.
  3. Pizzayı taşın üzerine kaydırın.
  4. Peynir hafifçe kızarana kadar pişirin.
  5. Pizzayı çıkarın ve fırını kapatın.
  6. Soğuyunca taşı fırçalayın, yıkamayın.


Pizza Taşının Bakımı

Farklı üreticiler kendi özel yönergelerini sunacaktır, ancak genel olarak yapmak istediğiniz şey onu kuru tutmak ve fırında saklamaktır.

Pizza taşları, "termal şok" denen şeye karşı hassastır; burada hızlı sıcaklık değişiklikleri pizzanın çatlamasına neden olabilir. 


Pizza Taşının Diğer Kullanımları

Pizza taşında pizza yapmak yerine yapabileceğiniz başka ürünlerde vardır. Ancak yıkanması uygun görülmediğinden yine hamur işi, unlu mamullerden yapabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;
  1. Hazır pizza nasıl pişirilir?
  2. Sağlıklı pizza tarifleri
  3. Pizzanın yanına ne gider?
  4. Evde pizza yapmanın yolları

Haber Kategorileri

Mutfak Ekipmanları

Lezzetli Haberler

Muz Nasıl Seçilir: Muz Alırken Bilmeniz Gereken 6 İpucu
24 Kasım 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Belli Oldu!
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için her gün uyulması gereken 7 öneri
İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?