Pirinç Yıkanır Mı? Şefler Bu Konuda Ne Söylüyor?
Pirinç dünyanın dört bir yanında milyarlarca insan için temel gıda maddesidir. Peki, pirinç alışık olduğumuz üzere her zaman yıkanır mı? Bu konuda uzmanlar ne diyor? Birlikte bakalım...

Pirinç pilavından sütlaca, risottodan paellaya... Pirinç bugün dünya mutfaklarında en çok kullanılan ürünlerden. Peki, pirinç yıkanır mı? Yanıt için hemen 'evet' diyebilirsiniz ancak bazen durum değişebilir. CNN de tam bu konuyu masaya yatırmış.

Şefler Ve Aşçılar Ne Diyor?

CNN'nin görüşüne başvurduğu bazı mutfak uzmanları pirinci önceden yıkamanın pirinç tanelerinden gelen nişasta miktarını azalttığını söylüyor. Bunu bulanık durulama suyunda görebilirsiniz. Bazı uzmanlara göre pirincin ne zaman yıkanıp ne zaman yıkanmayacağı yapılan yemeğe bağlı. Mutfak çevrelerinde, bazı yemekler için ayrılmış taneler arandığında yıkama savunuluyor. Ancak risotto, paella gibi yapışkan, kremsi bir etkiye ihtiyaç duyulduğunda yıkamadan kaçınılıyor.

Pirincin türü, aile geleneği, yerel sağlık uyarıları ve zaman gibi faktörler pirincin yıkanıp yıkanmayacağını belirler.

Daha Az Yapışkan Hale Getiriyor Mu?

Son zamanlarda yapılan bir araştırma, aynı tedarikçiden alınan üç farklı pirinç türünün yapışkanlığı ve sertliği üzerinde yıkamanın etkisini karşılaştırdı. Bu üç tip, yapışkan pirinç, orta taneli pirinç ve yasemin pirinci idi. Bu farklı pirinçler ya hiç yıkanmamış, ya 3 defa su ile yıkanmış ya da 10 defa su ile yıkanmıştır.

Bu çalışma, yıkama işleminin pirincin yapışkanlığı (veya sertliği) üzerinde hiçbir etkisinin olmadığını gösterdi.

Bunun yerine araştırmacılar, yapışkanlığın yüzey nişastasından (amiloz) değil, pişirme işlemi sırasında pirinç tanesinden sızan amilopektin adı verilen farklı bir nişastadan kaynaklandığını gösterdi. Süzülen miktar, pirinç taneleri türleri arasında farklılık gösteriyor.

Bu nedenle, yapışkanlık için kritik olan, yıkamak yerine pirincin çeşidi. Bu çalışmaya göre orta taneli pirinç ve yasemin pirinci daha az yapışkandı ve daha sertti.

Pirinci Yıkamak Neden Önemli?

Geleneksel olarak pirinç, kalan tozu, böcekleri, küçük taşları ve kabuk parçalarını durulamak için yıkanır. Aynı çalışmada pirincin mikroplastik içerebileceği de bulunmuş. Hazır pirinci önceden durularsanız, plastikleri %40 oranında azaltabilirsiniz. CNN'e göre söz konusu olabilecek ağır kurşun ve kadmiyum seviyelerinin de ön yıkama ile azaldığı bulunmuş. Pirinçteki bu seviyeler yetiştirildiği yere değişir.

Oda Sıcaklığında Uzun Süre Tutmayın

Pirinçteki olası bakterileri ise yıkama ile gidermek mümkün değil. Mevcut bakterileri ancak yüksek pişirme sıcaklıkları yok eder. Pişmiş pirinci veya yıkanmış pirinci oda sıcaklığında ne kadar süre tuttuğunuz da önemlidir. Islak pirinç veya pişmiş pirinç oda sıcaklığında tutulursa, bazı bakteri sporlarını aktive edebilir. Bu nedenle, yıkanmış veya pişmiş pirinci oda sıcaklığında çok uzun süre tutmaktan kaçınmak önemlidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Mikrodalgada pirinç nasıl pişirilir?
  2. En sağlıklı pirinç türü nedir?
  3. Pirinç unu nasıl yapılır?
  4. Pirinç çeşitleri nasıl belirlenir?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Sofrası İçin Şarküteri Tabağı Nasıl Hazırlanır?
Diyet Yılbaşı Menüsü: Yeni Yıla Özel 28 Diyet Yemeği
Hardal Tohumu Nedir, Nasıl Kullanılır?
22 Aralık 2024 Masterchef: İlk Ceketin Sahibi Belli Oldu
Asla Derin Dondurucuya Koymamanız Gereken 9 Besin
Peru Biberi (Karabiber Ağacı) Nedir, Nasıl Kullanılır?