Pirinç unu, pişirme için harika bir glütensiz alternatiftir, ancak mağazada biraz pahalı olabilir. Evde kendi pirinç ununuzu yapmak size para kazandıracak ve aslında yapması çok basit. Evde kendinizde pirinç unu hazırlayabilirsiniz. Sizler için anlattık. İşte, pirinç unu nasıl yapılır:
Bir Blender'da Pirinç Unu Öğütme
- Karıştırıcınıza her seferinde 1 ila 2 bardak (240 ila 470 ml) pirinç koyun. Karıştırıcıyı tamamen pirinçle doldurarak tıkamak istemezsiniz. Daha küçük miktarlar, bıçağın daha verimli çalışmasına ve pirinci daha iyi öğütmesine olanak tanır.
- Blenderi kapatın ve pirinci ince bir toz kıvamına gelinceye kadar öğütün. En iyi sonuçları almak için blenderi en yüksek ayarda açın. Un pürüzsüz olmalı ve büyük parçalar olmamalıdır.
- Unu hava geçirmez bir kaba aktarın ve kapağı sıkıca üzerine yerleştirin. Düzgün bir şekilde kapatılmamış bir kaba sızan herhangi bir hava, unun daha hızlı bozulmasına neden olabilir. Ya plastik ya da cam bir kap ya da kavanoz işinizi görecektir.
- Unu, kullanmaya hazır olana kadar kilerde 1 yıla kadar saklayın. Un çok uzun süre dayanabilirken 1 yıl sonra küflenme veya bayatlama eğilimi gösterir. Küf görürseniz veya kötü bir koku fark ederseniz atın.
- Unun ne zaman atılması gerektiğini takip etmek için, onu atmanız gereken tarihi not etmek için kalıcı bir kalem veya yapışkan etiket kullanın. Bu, yaptığınız günden itibaren 1 yıl olacak. Kilerinizde farklı un türleri varsa, etikete "pirinç unu" da yazmak isteyebilirsiniz.
- Unun buzdolabında veya dondurucuda saklanması unun daha uzun süre dayanmasına yardımcı olacaktır.
Kahve Değirmeni ile Pirinç Unu Yapımı
- Gerekirse öğütücüde kalan kahve telvesini temizleyin. Kahve aromalı pirinç unu istemezsiniz! Bıçakların etrafındaki zemini temizlemek için sert bir fırça veya küçük bir spatula kullanın.
- Her seferinde 2 ila 3 yemek kaşığı (30 ila 44 ml) pirinci öğütücüden geçirin. Kahve değirmeni, pirinç tanelerini pürüzsüz bir toz haline getirecektir. Kahve değirmenini tıkamaması veya fazla çalıştırmaması için pirinci küçük miktarlarda öğütmek en iyisidir.[
- Öğütücünün ısındığını fark ederseniz, sadece fişini çekin ve öğütmeye devam etmeden önce birkaç dakika soğumasını bekleyin.
- İlk çalıştırmadan sonra hala kaba ise, pirinç tozunu ikinci kez öğütücüden geçirmeniz gerekebilir. Daha eski veya aşınmış bıçaklara sahip öğütücüler, pirinci verimli bir şekilde işlemeyecektir.
- Tozu hava geçirmez bir kaba dökün ve sıkıca kapatın. Pirinci öğütürken her partiyi plastik veya cam bir kaba aktarın. Öğütmeyi bitirdikten sonra, unu taze tutmak için kapağı kabın üzerine sıkıca kapatın.
- Kapaklı cam kavanozlar veya yeniden kapatılabilir torbalar, bir kap yerine iş görecektir.
- Unu 1 yıla kadar serin ve kuru bir yerde saklayın. Kabı, örneğin, kullanmaya hazır olana kadar kilere veya bir dolaba yapıştırın. Ekşi bir koku fark ederseniz, atın.
- Unun "son kullanma tarihini" unutmak istemiyorsanız, unu yaptığınız tarihi yazmak için kabın üzerine kalıcı bir kalem veya yapışkan etiket kullanın.
- Unu daha uzun süre taze tutmak için buzdolabında veya derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Pirinç Unu Yapmak İçin Tahıl Değirmeni Kullanmak
- Kadranı en yüksek ayara getirin, ardından değirmeni açın.
- Pirinci eklemeden önce her zaman öğütücüyü çalıştırın.
- Öğütmek için pirinci değirmenin hunisine dökün. Hazne, içinden geçerken pirinci otomatik olarak öğütecek ve unu ekli bidonda biriktirecektir. Gerekirse, öğütmeyi hızlandırmak için pirinci haznenin merkezine doğru itmek için bir kaşık veya başka bir alet kullanın.
- Un, olmasını istediğiniz kadar ince değilse, hazneden tekrar geçirin.
- Tüm pirinci öğüttükten sonra değirmeni kapatın. Değirmenin hafif tiz bir ses çıkardığını duyduğunuzda öğütme işleminin bittiğini anlayacaksınız. Değirmeni durdurmak için güç anahtarını kapalı konuma çevirin.
- İçeride başıboş pirinç parçaları kalmadığından emin olmak için değirmen bittikten sonra 5 saniye daha çalışmasına izin verebilirsiniz.
- Kutuyu değirmenden çıkarın ve unu bir kaba dökün. Teneke kutu değirmenden kolayca ayrılmalıdır. Pirinç ununu hava geçirmez bir kaba aktardıktan sonra, yerine oturana veya emene kadar kapağı sıkıca bastırarak kabı sıkıca kapatın.
- Teneke kutunun kenarlarındaki fazla unu bir kaşıkla kabın içine kazıyın ki ziyan olmasın.
- Yeniden kapatılabilir torbalar, bir konteynere uygun bir alternatiftir.
- Unu kilerde, buzdolabında veya dondurucuda 1 yıla kadar saklayın. 1 yıl sonra unun tadının bir kısmını kaybettiğini ve küf koktuğunu fark edebilirsiniz. Küf görürseniz daha erken atın.
- Soğuk, karanlık noktalar un depolamak için en iyisidir. Kuru olan bir alan da arayın.
- Unun daha hızlı bozulmasını önlemek için buzdolabında veya dondurucuda tutmak en güvenli seçeneğinizdir.
Şunlara da göz atın;
- Pirinç çeşitleri nasıl belirlenir?
- Pirinç nasıl saklanır?
- Pirinç sirkesi nasıl yapılır?
- Pirinç nasıl yetiştirilir?