Pırasa Hasadı Nasıl Yapılır?
Pırasa kış aylarının en sevilen lezzetli sebzelerinden biridir. Pırasa nasıl hasat edilir sizler için anlattık. İşte, pırasa nasıl hasat edilir:

Pırasa kış aylarının en sevilen lezzetli sebzelerinden biridir. Bahçenize birkaç lezzetli pırasa ektiniz ve onlarla yemek yapmaktan heyecan duyuyorsunuz, ancak kullanıma hazır olduklarını nasıl anlayabilirsiniz? Neyse ki, hasat zamanı civarında aranacak birkaç kesin işaret var. Pırasa nasıl hasat edilir sizler için anlattık. İşte, pırasa nasıl hasat edilir:

Hasat Edilecek Pırasa Nasıl Gözükür?

  1. Üst yapraklar koyu mavi bir renge sahip olacaktır.
  2. Daha koyu bir renge sahip olup olmadığını görmek için pırasa sapının tepesindeki yapraklı büyümeyi kontrol edin. Yapraklar hala açık yeşil görünüyorsa, pırasalarınız hala büyüyor demektir.
  3. Beyaz sap sağlam olmalı ve 7 cm boyunda olmalıdır.
  4. Pırasanın yenilebilir kısmı, sapın dibe yakın beyaz kısmıdır. Yumuşacık değil de sert olduğunu kontrol etmek için sapı sıkın. Beyaz kısım yerden 7 cm yükseldiğinde pırasalarınızı toplamaya hazırsınız demektir.
  5. Pırasa saplarının çapı en az 2,5 cm olmalıdır.
  6. Bu, çeyrek ile yaklaşık aynı boyutta. Doğru boyutta olup olmadıklarını görmek için büyüme mevsiminin sonuna doğru pırasalarınızı kontrol edin. Daha büyük bitkiler istiyorsanız, pırasınızın çapının 2,5 cm'den fazla büyümesi sorun değildir.


Pırasa Ne Zaman Hasat İçin Hazır Olur?

  1. Pırasaların hasat için tamamen olgunlaşması yaklaşık 70-120 gün sürer.
  2. Hasat zamanları, yetiştirdiğiniz pırasa çeşidine bağlıdır.

Pırasayı Topraktan Nasıl Çekersiniz?

  1. Toprağı gevşetmek için pırasanın etrafını mala ile kazın.
  2. Malanızı pırasa sapınızın birkaç santim dışına toprağa doğru itin ve toprağı parçalayın. Pırasayı kolayca hareket ettirip çekip çıkarana kadar malayı pırasanın etrafında daire şeklinde gezdirin.
  3. Pırasayı çevirerek topraktan çekin.
  4. Pırasanın tabanını sıkıca tutun ve kökleri yerden çıkarmak için hafifçe döndürün. Bundan sonra pırasayı topraktan kolayca çıkarabilmelisiniz. Eğer yapamıyorsanız malanızla toprağı biraz daha gevşetin.
  5. Kökleri ve ölü yaprakları hemen kesin.
  6. Pırasa üzerinde sararmış veya solmuş yapraklar varsa, bunları elle çekmeniz yeterlidir. Şimdilik sapa bağlı sağlıklı yaprakları bıraktığınızdan emin olun. Ardından, pırasa sapının tabanındaki kökleri kesmek için bir bahçe makası veya bıçak kullanın.


Pırasalar Ne Kadar Süre Toprakta Kalabilir?

Pırasayı kullanmaya hazır olana kadar yerde bırakabilirsiniz.

Pırasaları kendi haline bırakırsanız büyümeye devam eder, bu yüzden hepsini hemen hasat etmek için acele etmeyin. Tarifinizde pırasayı kullanmak istediğinizde, ihtiyacınız kadarını kazın ve gerisini bahçenize bırakın. Sıcaklık düştüğünde ve yerde don olduğunda bile hayatta kalabilirler.

Pırasa Nasıl Saklanır?

  1. Pırasayı buzdolabına koymadan önce streç filmle sarın.
  2. Pırasa, buzdolabınızdaki diğer yiyeceklerin emebileceği bir koku verebilir. Pırasalarınızı pişirmeye hazır olana kadar bütün bırakın. Kokuları hapsetmek için tüm pırasa sapının etrafına bir plastik örtü tabakası koyun. Taze pırasaları buzdolabında 2 haftaya kadar saklayabilirsiniz.
  3. Pırasaları pişirmeden önce kesin ve temizleyin.
  4. Pırasanın yaprakları arasına bir miktar toprak kolayca sıkışabilir, bu nedenle her zaman onları yıkayın. Bütün pırasayı uzunlamasına dilimleyin ve yaprak katmanlarını ayırın. Kalan kiri temizlemek için yaprakları soğuk akan suyun altında durulayın.


Pırasayı Dondurucuda Nasıl Saklarsınız?

  1. Önce pırasalarınızı temizleyin ve kesin.
  2. Tüm sapın uzunluğu boyunca dikey bir yarık yaparak başlayın. Üst kısımdaki koyu yeşil yaprakları kesin ve yenilebilir olmadıkları için onlardan kurtulun. Sapın kalan kısmındaki tüm dış tabakaları, altındaki hassas kısımlara ulaşana kadar soyun. Oradan pırasaları soğuk suda durulamadan önce istediğiniz büyüklükte doğrayabilirsiniz.
  3. Lezzetini korumak için pırasalarınızı kaynar suda haşlayın.
  4. Haşlama, pırasınızın dokusunu ve lezzetini daha uzun süre korumasına yardımcı olabilir. Bir tencereye biraz su doldurun ve kaynatın. Pırasalarınızı atın ve 2-3 dakika kaynatın, sonra soğumaları için çıkarın ve bir havluyla kurulayın.
  5. Pırasaları hava geçirmez kaplarda donmuş olarak saklayın.
  6. Pırasalarınızı dondurucuya uygun poşetlere veya kaplara koyun, böylece üstte yaklaşık 2,5 cm boşluk kalır. Çantaları tarihle etiketleyin, böylece ne kadar süredir sizde olduğunu takip edebilirsiniz. Pırasayı kullanmaya hazır olana kadar dondurucuda tutun

Pırasayı Uzun Süre Nasıl Saklarsınız?

  1. Ilıman kışlar boyunca onları korumak için pırasayı malçla toprağa bırakın.
  2. Sızıntılar toplandıktan sonra daha çabuk bozulacağından, mümkünse onları yerde bırakın. Daha soğuk havalar gelmeye başladığında, korumak için pırasa sapının etrafına toprak ve malçla bir tepe inşa edin. Birçok pırasa, -7 °C’ye kadar dayanıklıdır.
  3. Kurutulmuş pırasa, lezzetini ve besinlerini en iyi uzun vadede korur. Tariflerinize serpmek için kuru pırasa istiyorsanız, pırasayı yıkayın ve dilimleyin. 65 °C’de üzeri kızarana kadar fırında kurutun.

Şunlara da göz atın;

  1. Pırasalı tarifler
  2. Pırasa nasıl dondurulur?
  3. Pırasa hangi mevsimde yetişir?
  4. Pırasa nasıl doğranır?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!