Pırasa Hangi Mevsimde Yetişir?
Pırasa hangi bölgede yetişir, hangi iklimde yetiştirilebilir? Pırasa hangi aylarda toplanır? İşte, şifa deposu olarak bilinen pırasa çeşitleri ve hasat dönemleri:

Yılın her mevsiminde yetişen veya iki senede bir yetişen pırasa, genelde yaprakları için yetiştirilir. Başlangıçta kısa bir sapı olan pırasa, çiçek açtıkça genişler ve dallanır. Hızla büyüyerek tohum verebilir. Yemeklerin içerisinde kullanılan bu sebze, kalsiyum, magnezyum, B6 vitamini ve K vitamini bakımından zengindir. Diyet lifi içeriğiyle sindirimi destekler. İlk olarak Akdeniz havzasında yetiştiği bilinmektedir.


Pırasa Hangi Bölgede Yetişir?

Dünyada en çok pırasa üretiminin yapıldığı yer Endonezya'dır. İkinci sırada ise Türkiye yer alır. Belçika, Fransa, Çin, Kore ve Kazakistan Endonezya'yı takip eder. Ülkemizde en çok İstanbul, Bursa, Ankara ve İzmir'de yetişir. Kara pırasa ise daha çok Denizli ve Orta Anadolu taraflarında yetiştirilir. 


Pırasa Hangi İklimde Yetişir?

Pırasa, serin iklimlerde yetişir. Yetiştirme döneminde sıcaklığın 15-25 derece arasında olması idealdir. Yüksek sıcaklıklardan fazla hoşlanmayan bu bitkide, sıcaklığın artmasıyla verimin düşmesi görülebilir. 2-3 derece soğuğa kadar gelişimini devam ettirse de, sıcaklık 0'a düştüğünde gelişimi durur. Ani sıcaklık düşmeleri bitkiye çok zarar verir. Bazı çeşitleri -10 dereceye kadar dayanabilir.


Pırasa Hangi Toprakta Yetişir?

Her toprağa uyum sağlayan pırasalar için en ideali, nemli, humuslu, besin maddeleri zengin tınlı-killi topraklardır. Toprağın pH'sı 6-6,5 arasında olmalıdır. Asitli topraklardan kaçınılmalıdır. Pırasa tohumları uygun sıcaklıkta 12-15 gün içinde çimlenir. Bitkiyi yetiştirirken toprakta en çok azot besin maddesi kullanılması ve bu maddenin belirli aralıklarla tekrarlanması gerekir. 

Pırasa Hangi Mevsimde Yetişir?

Pırasa, sonbahar aylarında yetişen bir sebzedir. Ekim ayında hasat edilmeye başlanır ve hasat kış sonuna kadar devam edilir. Yani, Ekim ayından Ocak, Şubat aylarına kadar pırasaya pazar tezgahlarında rastlamak mümkündür.


Pırasa Çeşitleri ve Hasat Dönemleri

  1. Erkenci çeşitler: Erkenci pırasaların olgunlaşma süresi 90-130 gündür. Bu çeşitler, Ağustos-Eylül arasında hasat edilir. Yaz tüketimi için idealdir. Erkenci pırasa çeşitleri; Fil hortumu, columbus ve vestadır.
  2. Sezon ortası çeşitleri: Casimir, Kazanan ve Fil pırasası, dona karşı daha dayanıklıdır. 
  3. Geç olgunlaşan çeşitler: Geç olgunlaşan çeşitler de dona dayanıklıdır. Olgunlaşması için 180-200 güne ihtiyaçları vardır. Timsah, karantansky, haydut ve sonbahar devi geç olgunlaşan çeşitler arasındadır. Genellikle kış aylarında hasat edilir. 


Şunlara da göz atın;

  1. İncir hangi mevsimde yetişir?
  2. Ceviz hangi mevsimde yetişir?
  3. Kereviz hangi mevsimde yetişir?
  4. Avokado hangi mevsimde yetişir?
  5. Turp hangi mevsimde yetişir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Sebze ve Yemek Kokularına Elveda: Evdeki Ferahlığın Sırrı Bu İpuçlarında
Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları