Pesto sos, İtalya’nın meşhur soslarından biridir. Fesleğen, sarımsak, parmesan peyniri, dolmalık fıstık, zeytinyağı ve tuz ile yapılır. Orijinal tarifinde bütün malzemeler tek tek havanda ezilir ve uygun kıvama gelene kadar ezilmeye devam edilir. Günümüzde daha pratik yöntemlerle elde edilmektedir. Oldukça lezzetli olan bu sos kahvaltılarda, ekmek üzerinde, makarnalarda, sandviçlerde ve salatalarda kullanılan, lezzetli bir sostur. Peki fazla yapılan sos nasıl dondurucuda saklanır? Sizler için anlattık. İşte, pesto sos nasıl yapılır ve dondurucuda nasıl saklanır:
Malzemeler:
Yapılışı: Dolmalık fıstıkları bir tavada rengi hafif dönünceye kadar kavurun. Yıkayıp süzdüğünüz fesleğen yaprakları, iri doğradığınız sarımsaklar, toz parmesan, zeytinyağı, tuz ve kavurduğunuz dolmalık fıstıkları tüm malzeme iyice özdeşleşinceye kadar mutfak robotundan geçirin. Kavanozlara paylaştırıp buzdolabında bekletin.
Fazlaca yaptığınız pesto sos ya da marketten aldığınız ancak tüketemediğiniz fazla pesto sos varsa boşa gitmesin diye dondurabilirsiniz. Kalan lezzetli soslarınızı hiçbirinin boşa gitmesine izin vermeden nasıl kurtaracaksınız? Renk ve lezzet değişikliği olmadan aylarda pestonuzu nasıl dondurabileceğinizi, çözebileceğinizi ve tadını çıkarabileceğinizi sizler için anlattık.
-Pestoyu bir buz kalıbında gece boyunca dondurun.
-Her bir buz küpü kuyusuna yaklaşık 30 mL pesto koyun. Daha sonra üzerine bir parça streç film sarın ve sardığınız tepsiyi gece için dondurucuya koyun.
-Buz küpü tepsileri, pestonuzu porsiyonlara ayırmanızı kolaylaştırır, böylece gelecekteki bir tarif için tam olarak ihtiyacınız olan miktarı alıp çözebilirsiniz.
-Dondurulmuş pesto küplerini bir dondurucu torbasında saklayın.
-Tepsiyi dondurucudan çıkarın ve her bir küpü dondurucuda güvenli bir plastik torbaya koyun. Ardından poşetin üzerine günün tarihini yazın ve dondurucuya koyun.
-Pesto küplerini kullanmaya hazır olduğunuzda oda sıcaklığında çözün.
-İstediğiniz kadar pesto küpü alın ve bunları bir kaseye masanızın veya tezgahın üzerine koyun. Yaklaşık 20 dakika içinde pesto çözülür ve kullanıma hazır hale gelir.
-Aceleniz varsa pesto küplerini mikrodalgada 30 saniye bekletin. Pesto çözülüp ısınana kadar küpleri 30 saniyelik artışlarla ısıtmaya devam edin.
-Pestoyu bir çatalla karıştırarak homojen olmasını sağlayın.
-Kalan pestoyu dondurucuda güvenli bir kapta dondurun.
-Dondurucu için güvenli olarak etiketlenmiş plastik bir kap veya cam kavanoz alın. Ardından, kapak ile pesto yüzeyi arasında yaklaşık 1,3 cm boşluk bırakarak, kalan pestonuzun tamamını kaba dökün. Kapağı sıkıca kapatın, geçerli tarihle etiketleyin ve kullanmaya hazır olana kadar dondurucuya yapıştırın.
-Çözmeye hazır olduğunuzda pesto kabını buzdolabına yapıştırın. Taze kalması için 3 gün içinde herhangi bir pesto kullandığınızdan emin olun.
-Pestoyu bir fırın tepsisine dökün ve ince bir tabaka halinde dondurun.
-Pestoyu gece boyunca dondurun ve ardından üçgenler gibi daha küçük parçalara ayırın. Bu donmuş pesto parçalarını dondurucuda güvenli bir torbaya koyun ve geçerli tarihi ön tarafa işaretleyin.
-Buz küpü tepsisi yöntemi gibi, bu strateji de ihtiyacınız olduğu kadar çok veya az pestoyu çözmenize izin verir. Pesto parçalarını bir kapta oda sıcaklığında 20 dakika kadar çözdürün veya pestoyu daha hızlı çözmek için 30 saniyelik aralıklarla mikrodalgaya koyun.
-Pestoyu bir dondurucu torbasında düzleştirin ve kapatın.
-Pestoyu dondurucuda güvenli bir plastik torbaya dökün ve sıkıca kapatın. Ardından, poşetin yüzeyini düzleştirin, böylece pesto ince, eşit bir tabaka halinde oturur. Poşetin üzerine günün tarihini dikkatlice etiketleyin ve düz bir şekilde dondurucuya koyun. Gelecekteki bir tarifte pesto kullanmanız gerektiğinde, poşetten bir parça koparın.
-Pestoyu dondurmadan önce zeytinyağı ile kaplayın.
-Pesto, çevredeki hava ile temas ettiğinde kararmaya başlar. Pestonuzu korumak için, dondurucuya yapıştırmadan önce üzerine ince bir tabaka zeytinyağı dökün. Bu, havayı engelleyen güzel bir bariyer oluşturur.
-Bu numara, pestoyu dondurucuda güvenli bir kapta dondurduğunuzda en iyi sonucu verir.
-Dondurulmuş pesto, dondurucuda 6 ay dayanır.
-Pestonuzu dondurucuya kaldırmadan önce mutlaka etiketleyin ve hala iyi olup olmadığını görmek için periyodik olarak tarihini kontrol edin.
Şunlara da göz atın;