Pekmez Nasıl Saklanır: 3 Farklı Yöntem
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
30 Tarif       24 Takipçi
Pekmez, meyvelerin ezilmesiyle hazırlanan bir besindir. Peki, pekmez nasıl saklanır, kaç gün dayanır? İşte, oda sıcaklığında, buzdolabında ve buzlukta pekmez saklama yöntemleri:

Pekmez, keçiboynuzu, dut, incir, üzüm, pancar gibi meyvelerin ezilerek kaynatılması ve yoğunlaştırılmasıyla hazırlanan bir tür şuruptur. Sağlık açısından faydalı olduğu düşünülen pekmez, içeriğindeki meyveler sebebiyle yüksek miktarda şeker içerir. Bu yüzden ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir. Tatlı yapımında da kullanılan pekmez, vitamin ve mineral bakımından da zengindir. Yoğun bir kıvama sahip olan pekmez, doğru koşullarda saklanmadığı takdirde kısa sürede bozulur. İşte, pekmez saklama yöntemleri:

Pekmez Oda Sıcaklığında Nasıl Saklanır?

Pekmez, serin, kuru ve doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde saklanmalıdır. Özellikle kiler gibi ortamlar, pekmez saklamak için idealdir. Oda sıcaklığında saklanan pekmez genellikle 6-12 ay arasında tazeliğini korur. Ancak sıcak ve nemli ortamlarda bozulma süresi kısalabilir. Pekmezi hava geçirmez bir cam kavanozda saklamak en iyisidir. Plastik kaplarda saklanması önerilmez, çünkü plastik tat ve kokuya etki edebilir.

Pekmez Buzdolabında Nasıl Saklanır?

Buzdolabında saklamak, pekmezin tazeliğini daha uzun süre korumasına yardımcı olur, özellikle sıcak bölgelerde yaşıyorsanız. Buzdolabında saklanan pekmez, genellikle 1-2 yıl boyunca taze kalabilir. Soğuk ortamda pekmez kıvamı yoğunlaşabilir. Kullanımdan önce oda sıcaklığında bekletip karıştırabilirsiniz.

Pekmez Buzlukta Nasıl Saklanır?

Pekmezi buzlukta saklamak nadiren tercih edilir, çünkü donma pekmezin yapısını değiştirebilir. Ancak uzun süre saklamak gerekiyorsa bu yöntem uygulanabilir. Buzlukta saklanan pekmez 1-3 yıl boyunca bozulmadan kalabilir. Pekmezi küçük porsiyonlara ayırarak buz kalıbı veya sızdırmaz saklama poşetlerine koyun. Yine de, buzluk yerine buzdolabında saklamak daha doğru bir çözüm olacaktır.

Pekmez genelde doğal bir koruyucu içerdiği için düşük sıcaklıklarda kristalleşebilir. Bu durum pekmezin tüketilebilirliğini etkilemez; karıştırarak tekrar kullanabilirsiniz. Ancak pekmezin kokusunda, renginde veya kıvamında bozulma belirtileri (kıvamın aşırı sıvılaşması, ekşi koku, yüzeyde köpüklenme) varsa tüketmeyin.

Şunlara da göz atın;

  1. Pekmezli tarifler
  2. Şalgam suyu nasıl saklanır?
  3. Çikolata sosu nasıl saklanır?
  4. Krem şanti buzdolabında nasıl saklanır?
  5. Ev yapımı meyve şurubu ne kadar süre saklanır?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

D Vitamini Eksikliğinde Görülen 8 Belirti
8 Aralık 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Belli Oldu!
Tavuk Güveç Yanına Ne Gider: 10 Tamamlayıcı Tarif
Artık Michelin Yeşil Yıldızı Var: The BARN
Artık 1 Michelin Yıldızı Var: Narımor Urla
Artık 1 Michelin Yıldızı ve Yeşil Yıldızı Var: Casa Lavanda