Hem Türkiye hem de dünyada bazı tarifler adeta paylaşılamaz. Yani tarifi ilk kimin bulduğu ya da hangi yöreye, şehre, ülkeye ait olduğu konusunda farklı görüşler vardır. Bu tarifler arasında Pavlova tarifi de var. Pavlova tarifinin ismi ve kısa hikayesine birlikte bakalım.
Pavlova beze bazlı, genellikle krem şanti ve meyve ile süslenen bir tatlıdır. Tarifin kökeni ile ilgili görüşler farklı. Bugün hem Avustralya hem Yeni Zelanda mutfağında özel bir yere sahip. Hatta iki ülke arasında pastayı ilk kimin bulduğu konusunda tartışma var.
Kaynak: museumoflondon.org.uk
Peki, Pavlova pastası adı nereden geliyor? En başta da söylediğimiz gibi iki ülke arasında Pavlova tarifi konusunda yıllardır süren bir rekabet var. Ancak araştırmalar tarifin köklerinin daha eskiye dayanıyor olabileceğini de söylüyor. Tatlının adı ise Rus balerin Anna Matveyevna Pavlova'dan (1881-1931) gelir. Pavlova, zamanın en ünlü balerinidir. 1911'de dünya çapında ilk bale turu yapan şirketini kurar. Pavlova 1910'da Amerika, Avrupa ve Birleşik Krallık'ı gezer; Amerika'da Metropolitan Opera Binası'nda dans eder. 1926'da hem Avustralya'yı hem de Yeni Zelanda'yı ve 1929'da tekrar Avustralya'yı gezer. Öyle ki Anna Pavlova'nın Yeni Zelanda'ya yaptığı ziyaret “1926'nın en önemli olayı” tanımlanır. Ünlü balerin hakkında, “O dans etmez; kanatları üzerinde süzülüyor" yorumu yapılır... Muhtemeldir ki tarifin adında giydiği balerin tütüsünden esinlenmiştir. Bu anlamıyla Pavlova tatlısı da bir balerin kadar hafif ve narin olmayı vurgular...
İşin düğümlendiği nokta da burası... Pavlova pastası nereye ait? İlk kim yaptı?
Hem Avustralya, hem Yeni Zelanda'da Pavlova tarifine ilgi büyük. Ancak bazı araştırmalar tarifin kökeninin daha eskiye dayanıyor olabileceği görüşünde. Bir görüşe göre Pavlova'nın kesin kökenlerini belirlemek zordur çünkü bazı tarifler zaman içinde, genellikle birden fazla yerde gelişir.
BBC'nin 2020'de yayınladığı bir habere göre Pavlova'nın kökenlerini tartışan Yeni Zelandalı Dr Andrew Paul Wood ve Avustralyalı Annabelle Utrecht araştırmalarında pavlova tarihinin çok daha geriye gittiğini görmüş.
Utrecht, "18. yüzyıla gelindiğinde, Almanca konuşulan ülkelerdeki aristokrat mutfaklarda krema ve meyve unsurları içeren büyük beze yapıları bulunabilirdi, bu yüzden bugün pavlova dediğimiz şey aslında iki yüzyıldan daha eski" diyor.
İsme gelince araştırma ilginç bir şeyi daha ortaya çıkartmış. İkili araştırmada kuzey yarımkürede Anna Pavlova'nın adını taşıyan yüzlerce tatlı ve tuzlu yemek tarifi keşfetti. Utrecht, 1911'de daha da eskilere giderseniz, Amerika Birleşik Devletleri'nde sadece Pavlova'nın adı altında sınırlı bir süre için elde edilebilecek bir beze bileşenini içeren bir pavlova tatlısı vardı” diyor.
Dr Wood, 13. Yüzyıl Suriye yemek kitabı Kitab al-Wusla ilà al-Habib fi Wasf al-Tayyibat wa al-Tib'ta beze olmasa da yumurta beyazlarının üzerine şeker şurubu dökülerek yapılan bir İtalyan bezesine benzer bir tarif olduğunu söylüyor.
Pavlova tariflerine göz atmayı unutmayın.
Şunlara da göz atın;