Hiç kimse ıslak veya çiğnenmiş bir parça bulmak için bir kase patlamış mısıra uzanmaktan hoşlanmaz. Neyse ki birkaç küçük değişiklik yaparak mısırı patlattıktan günler sonra bile kabarık ve çıtırlığını koruyan bir patlamış mısır elde edebilirsiniz. Taze kalan patlamış mısır yapmak için, sade patlamış mısırı hava geçirmez bir kapta saklayın ve tadını çıkarmaya hazır olmadan hemen önce baharatlayın. Sizler için patlamış mısır nasıl taze tutulur anlattık. İşte, patlamış mısır nasıl taze tutulur:
Ev Yapımı Patlamış Mısırın Saklanması
- Bir parça patlamış mısır patlatın ve baharatlamayın. Çekirdekleri ocakta veya mikrodalgada patlatabilirsiniz, ancak patlamış mısırın üzerine tereyağı sürmeyin, üzerine tuz serpmeyin veya tatlandırıcılar eklemeyin. Bunlar patlamış mısırınızı ıslak veya çiğnenebilir hale getirebilir.
- Patlamış mısırın tamamen soğumasını bekleyin. Bir saklama kabına sıcak veya ılık patlamış mısır koyarsanız, kapta patlamış mısırın ıslanmasına neden olabilecek nemi hapsedersiniz. Patlamış mısırı saklamadan önce tamamen soğuduğundan emin olun.
- Patlamış mısırı hava geçirmez bir kaba koyun. Patlamış mısır soğuduktan sonra cam veya plastik bir kaba koyun. Çok büyük bir kap kullanmamaya çalışın yoksa patlamış mısır daha hızlı bayatlar. Yapabiliyorsanız, kabı ağzına kadar doldurun, böylece içinde fazla hava kalmaz.
- Patlamış mısırı 1 ila 2 haftaya kadar oda sıcaklığında saklayın. Patlamış mısıra tuz, tereyağı veya baharat eklemediyseniz en az 1 hafta dayanır. Patlamış mısırı soğutmaktan kaçının çünkü bu, patlamış mısırın bayatlamasına neden olabilecek nemin ortaya çıkmasına neden olur.
- Patlamış mısırı yemeden hemen önce tatlandırın. Klasik patlamış mısır için eritilmiş tereyağı ve tuzla karıştırın. Kendinizi daha maceracı hissediyorsanız, üzerine gezdirmeden önce biraz balı tereyağ ile eritin. Lezzetli ve baharatlı patlamış mısır yapmak için üzerine biraz kırmızı toz biber ve besin mayası serpin. Besleyici maya, patlamış mısıra hafif peynirli bir tat verecektir.
Bayat Patlamış Mısırı Canlandırmak
- Fırını 120 °C önceden ısıtın ve patlamış mısırı bir kağıda yayın. Kenarlı bir fırın tepsisini çıkarın, böylece patlamış mısır kaymaz. Ardından üzerine dilediğiniz kadar bayat patlamış mısır koyun.
- Patlamış mısırı 5 dakika ısıtın. Fırın tepsisini önceden ısıtılmış fırına koyun ve çıtır çıtır olacak şekilde bırakın. Artık ıslanmadığını veya çiğnenmediğini görmek için patlamış mısırı 5 dakika sonra kontrol edebilirsiniz.
- Patlamış mısırı yemeden önce baharatlayın. Patlamış mısırınız sade ise, eritilmiş tereyağı ve tuz veya seçtiğiniz baharatlarla atın. Örneğin peynirli toz, köri tozu veya tarçınlı şeker serpebilirsiniz.
Ocakta Sade Patlamış Mısır Yapmak
- Yağı ağır bir tavaya dökün ve 2 patlamış mısır tanesi ekleyin. Ağır tavayı ocağa koyun ve içine 2 yemek kaşığı (30 ml) yağ dökün. 2 adet patlamış mısır tanesini tavaya koyun ve kapağını kapatın
- Ocağı orta-yüksek seviyeye getirin ve bir çekirdeğin patlamasını bekleyin. Çekirdeklerden en az birinin patladığını gördüğünüzde veya duyduğunuzda yağın yeterince sıcak olduğunu anlayacaksınız. Taneleri kontrol etmek için kapağı sık sık kaldırmaktan kaçının çünkü tavadan ısı kaçacaktır.
- 1/2 bardak patlamış mısır taneleri ekleyin ve kapağı tavaya geri koyun. Kapağı dikkatlice kaldırın ve çekirdekleri ekleyin. Ardından, tavayı hafifçe çevirerek çekirdeklerin yağla kaplanmasını sağlayın ve kapağı tekrar kapatın.
- Tavayı ocağın üzerinde 2 ila 4 dakika sallayın, böylece tüm taneler patlar. Çekirdeklerin yanmaması için hareket etmesini sağlamak için tavayı hafifçe döndürün. Çekirdeklerin 1 ila 2 dakika içinde patlamaya başladığını duyacaksınız. Ardından, tüm çekirdeklerin açılması 1 ila 2 dakika daha sürecektir.
- Her patlama arasında 3 saniye duyduğunuzda tavayı çıkarın. Hafifçe sallarsanız, tencerenin etrafında kayan çok fazla çekirdek duymazsınız. Çekirdeğin çoğu patladıktan sonra patlama da yavaşlayacaktır.
Şunlara da göz atın;
- Patlamış mısır sağlıklı mıdır?
- Patates kilo aldırır mı?
- Mısır nasıl hasat edilir?
- Patlamış mısır kilo aldırır mı?