Patatesin Kötü Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Patates birbirinden lezzetli tariflerin ana malzemesi olmasını yanı sıra besleyici bir sebzedir. Patates nasıl bozulur, kötü olduğu nasıl anlaşılır sizler için anlattık. İşte, patatesin kötü olduğu nasıl anlaşılır:

İçeriğinde bol miktarda mineral barındıran patates, yemeklerin içinde en çok kullanılan sebzelerin başında gelir. Bozulmuş bir patatesi yenilebilir bir patatesten ayırmak biraz zor olabilir, özellikle de ne aradığınızı bilmiyorsanız. İşte bu yüzden bu makalede size patatesin çiğ mi yoksa pişmiş mi kötü olduğunu anlamanız için dikkat etmeniz gereken tüm işaretleri vereceğiz. Ayrıca filizlenmiş veya yeşil patates yemenin yanı sıra patatesleri buzdolabında veya derin dondurucuda ne kadar süre saklayabileceğinizle ilgili kullanışlı ipuçları da paylaşacağız.


Bilmeniz Gerekenler;

  1. Çiğ patatesin kötü olup olmadığını anlamak için yumuşak dokusuna, buruşuk kabuğuna veya kötü kokusuna bakın.
  2. Pişmiş patateslerin kötü olup olmadığını anlamak için güçlü bir kötü koku veya gözle görülür küf olup olmadığını kontrol edin.
  3. Patatesiniz filizlendiyse yine de yiyebilirsiniz. Sadece filizleri kesin ve hazırsınız.
  4. Yeşil patatesleri sadece biraz yeşilse yiyebilirsiniz. Çok yeşilse veya patatesin tamamı yeşil renkteyse patatesleri atın.

Bütün Çiğ Patatesin Kötü Olduğu Nasıl Anlaşılır?

  1. Yumuşak doku: Taze patatesler serttir ve dokunulduğunda yumuşak değildir. Bir patates aldığınızda içi yumuşak veya yumuşak gibi geliyorsa bu muhtemelen onun çürümüş olduğu anlamına gelir.
  2. Kırışmış cilt: Patates aldığınızda kabuğunun sıkı olduğunu ve fazla hareket etmediğini fark edeceksiniz. Patatesin kabuğu buruşuyorsa bu onun bozulduğu anlamına gelir
  3. Kötü koku: Taze patatesler dünyevi, cevizli ve nişastalı kokar ama kötü kokmazlar. Patatesin kokusunu alırsanız ve çürük ya da küf gibi kokarsanız, o patatesi çöpe atmanın zamanı gelmiş demektir.

Pişmiş Patatesin Kötü Olduğu Nasıl Anlaşılır?

  1. Güçlü koku: Pişmiş patateslerin ne zaman bozulduğunu söylemek biraz daha zordur, ancak 1 numaralı gösterge onların kokusudur. Pişmiş patateslerinizi elinize aldığınızda ekşi ya da çürük kokuyorsa, artık yemek için uygun değillerdir.
  2. Küf: Görünür küf kesinlikle patateslerinizin bozulduğu anlamına gelir. Pişmiş patateslerin üzerinde kahverengi, siyah veya yeşil lekeler olup olmadığına bakın ve bunların en iyi sürelerini geçtiklerini anlayın.
  3. Sıvı görünüm: Özellikle patates püresinin kötü olduğunu, sıvının katıdan ayrılmaya başlamasıyla anlayabilirsiniz. Eğer patates püresini yemeye giderseniz ve üstünde bir sıvı tabakası varsa ne yazık ki bozulmuştur.


Filizlenmiş Patates Yiyebilir Misin?

  1. Evet, yeni filizlenmiş bir patatesin filizlerini keserseniz yiyebilirsiniz.

Filizlenen patatesler çürük değildir ancak birkaç gün içinde bozulabilirler. Filizlenmiş bir patatesiniz varsa ve hâlâ yemek istiyorsanız, filizleri kesmek için bir bıçak veya soyucu kullanmanız yeterli. Ancak patatesinizin filizleri çok uzunsa, muhtemelen patatesin besin değeri çok azdır ve onu atmanız daha iyi olur.

Yeşil Patates Yiyebilir Misin?

  1. Evet, yakın zamanda yeşile dönmüşse yeşil bir patates yiyebilirsiniz.

Patateslerin aldığı yeşil renk bazen ışığa maruz kaldıklarında ortaya çıkar. Yalnızca 1 alanda hafif bir yeşil renk tonu fark ederseniz, yeşil kısımları kesin ve patatesinizin tadını çıkarın.

Çürük Patates Yerseniz Ne Olur?

  1. Kötü pişmiş patates yemek, gıda zehirlenmesine neden olabilir.

Pişmiş patatesler, birkaç gün sonra yutulması tehlikeli olan bakterileri toplayabilir. Çok eski pişmiş patates yerseniz ateş, mide bulantısı, kusma veya ishal yaşayabilirsiniz. Neyse ki gıda zehirlenmesi genellikle birkaç gün sonra azalır.

  1. Çok yeşil patates veya patates filizi yemek mide sorunlarına neden olabilir.

Yeşil patates ve patates filizlerinin her ikisi de hafif bir toksin içerdiğinden bunları yemek mide ağrısı, mide bulantısı, kusma veya ishal gibi belirtilere neden olabilir. Neyse ki bu belirtiler genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden kaybolur.

Şunlara da göz atın;

  1. Patates çeşitleri nelerdir?
  2. Patateste yumuşaklık varsa atmalı mısınız?
  3. Patates kabuklarını yağlamalı mısınız?
  4. Ekstra çıtır patates kızartması nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Kilo Vermenizi Engelleyecek 8 Besin Listesi
Kış Aylarında Saç, Cilt ve Tırnak Hasarını Onarmanın 8 Yolu
Leblebi Neye İyi Gelir ve Faydaları Nelerdir?
Her Gün 1 Bardak Kefir İçersek Ne Olur?
Mutfak Robotu Ne İşe Yarar?
Neden Bazı Meyve ve Sebzeleri Kabuklarıyla Yemelisiniz?