Patates Suyunun Faydaları Nelerdir?
Patates suyu, patatesin rendelenmesi ve ile elde edilir. Peki, patates suyu neye iyi gelir? İşte, patates suyunun sağlık üzerindeki 9 faydası:

Patates, mutfaklarda en çok kullanılan malzemelerden biridir. Haşlama, kızartma, fırınlama gibi usullerle pişirilen patates, çok yönlü bir besindir. Öyle ki patatesin suyunu sıkmak da sağlık açısından faydalı etkiler sağlayabilir. Patates suyu, patatesin ezilmesi veya katı meyve sıkacağından geçirilmesiyle elde edilebilir. Patates suyu faydalı olarak kabul edilse de, herkeste aynı etkiyi yaratmadığını unutmamanız gerekir. 

Patates Suyunun Faydaları Nelerdir?

Çiğ patates suyu herkes için uygun değildir, ancak ölçülü olarak tüketildiğinde bazı oldukça sağlıklı avantajlara sahip olabilir.

  1. Patates pişirildiğinde yüksek sıcaklık C vitaminini yok eder. Patates suyu ise içindeki C vitaminini korur. C vitamini, görme kaybı, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücuda koruma sağlayabilir.
  2. B vitamininin 13 farklı türü vardır ve patates bunların hemen hemen hepsini içerir. Özellikle folat (diğer adıyla B9 vitamini) ve B6 vitamini bakımından zengindirler. Patates suyunun içindeki B vitaminleri enfeksiyonlarla savaşmaya ve amino asit üretmeye yardımcı olur. 

  1. Bir orta boy çiğ patates 905 mg potasyum içerirken, orta boy haşlanmış bir patates yalnızca 515 mg potasyum içerir. Yani patates suyu, potasyum için zengin bir kaynaktır. Potasyum hücrelerinizdeki sıvı dengesini korumaya yardımcı olur. 
  2. 2020'de yapılan bir araştırmaya göre, vücut patatesteki demirin %28'ini emebilir. Bu da demir oranını yükseltmenin başka bir yoludur. Vücudun kan üretmesine yardımcı olan demir, dünyada en çok yaşanan mineral eksikliklerinden biridir. Bu yüzden patates, demir eksikliği riskinizi azaltabilir.
  3. Patates suyu, içeriğindeki kalsiyum sayesinde kemik ve diş sağlığını destekleyebilir, hormonların dengelenmesine yardımcı olabilir.
  4. Patates suyunda bulunan çinko, bağışıklığınızı güçlü tutmanıza, yaraların hızlı iyileşmesine ve soğuk algınlığına yakalanma riskini düşürmeye yardımcı olur. 
  5. Patates suyu, yaklaşık 7 mg K vitamini içerir. Bu sayede osteoporoz ve kalp hastalığı riskiniz düşer. Daha fazla K vitamini almak için, patatese ek olarak ıspanak, karalahana ve havuç tüketilmelidir. 
  6. A vitamini alımınızı artırmak istiyorsanız, tatlı patates suyunu deneyin. İçeriğinde yüksek miktarda A vitamini barındıran tatlı patates suyu, göz sağlığı için önemli bir kaynaktır. 
  7. Patates suyu, antioksidan bakımından da zengindir. Özellikle kalp hastalığı, felç, Alzheimer, hipertansiyon gibi hastalıklardan korunmak için, antioksidan içeren besinler tüketmeniz gerekir.

Patates Suyu Nasıl Yapılır?

Öncelikle patates suyu için mutlaka taze patatesler kullanmak gerekir. Yeşil ve filizlenmiş patatesler, sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Patatesleri kabuklarını soyduktan sonra katı meyve sıkacağından geçirerek suyunu sıkabilirsiniz. İkinci bir yöntem olarak patatesleri mutfak robotuna alın. Üzerine su ekleyerek robotu çalıştırın. Patates suyunuz kısa sürede hazır olacaktır. 

Patates suyu, günde maksimum 1 bardak tüketilmelidir. Fazla tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Not: Kronik hastalığı olanlar, düzenli ilaç kullananlar, hamileler, emziren kadınlar ve alerjik bünyeye sahip olan kişiler, patates suyunu tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Patatesli kolay tarifler
  2. Patatesin faydaları nelerdir?
  3. Patates haşlamanın püf noktaları
  4. Yeşil patates yemek güvenli mi?
  5. Tatlı patatesin faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!