Türk mutfağının temel besinlerinden biri olan patates, kızartma, haşlama, fırınlama, közleme gibi birçok farklı yöntemle pişirilir. Hemen her yemeğin içerisinde kullanılan bu besin, kısa süre içinde tüketilmelidir. Aksi takdirde yeşermeye ve filizlenmeye başlar. Bu da patatesin yenilemeyecek bir hale gelmesine neden olur. Eğer patateslerin ziyan olmasını istemiyor, fazla fazla alıp güvenle saklamak istiyorsanız, sizler için hazırladığımız patates saklama yöntemlerinden yararlanabilirsiniz.
Patatesleri saklamadan önce mutlaka temizlemeniz gerekir. Ancak asla yıkamayın. Bunun yerine temiz bir bulaşık süngeri veya fırça kullanın. Patatesin üzerinde kalan çamurları, bu sünger yardımıyla nazikçe ovalayarak çıkartabilirsiniz. Bu işlemi yaparken patatesin kabuklarına zarar vermemeye de özen gösterin. Ancak daha önce söylediğimiz gibi patateslerin suyla temas etmemesine özen gösterin. Aksi takdirde patatesler, kısa sürede bozulacaktır.
Kabukları soyulmuş patatesleri, yağ ve tuz ile kaplayın. Ardından buzdolabı poşetine koyarak ağzını bağlayın. Soyulmuş patatesleri bu şekilde, buzdolabında 3-4 gün, buzlukta ise uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Ancak patatesleri kullanmadan önce suyla durulayıp tuzundan arındırmayı unutmayın. Doğranmış patatesleri, kapaklı bir kabın içerisine alın. Üzerine tuz ve yarım limonun suyunu sıkın. Tuz, patateslerin daha dayanıklı olmasını, limon suyu ise kararmamasını sağlayacaktır. Kabın kapağını kapatarak buzdolabında 2-3 gün muhafaza edebilirsiniz. Patatesleri haşladıktan sonra oda sıcaklığında soğumasını bekleyin. Ardından kapaklı bir kaba alarak kapağını kapatın. Haşladığınız patatesleri, buzdolabında 3-4 güne kadar muhafaza edebilirsiniz. Patates filizlendikçe, glikoalkaloid içeriği yükselir. Bu yüzden filizlenmiş patatesi yemek, bu bileşikleri aşırı miktarda almanıza yol açabilir. Glikoalkaloid tüketimi kusma, ishal ve karın ağrısına yol açar. Ancak aşırı tüketimi ciddi yan etkilere yol açabilir. Bu belirtiler çimlenmiş patatesi yedikten birkaç saat sonra veya 1 gün sonra ortaya çıkabilir. Çimlenmiş patates, özellikle hamilelikte çok risklidir. Bu yüzden hamilelerin filizlenmiş patates yemesi kesinlikle önerilmez. Patatesin çiğ olarak tüketilmesi hem tat, hem de sağlık bakımından olumsuz etkilere yol açabilir. Ancak çiğ patatesin suyu çıkartılarak tüketilmesi mümkündür. Patates çürümeye başladıkça üzerinde siyah lekeler ortaya çıkar ve yapısal olarak yumuşar. Lekeler olmasa bile yumuşayan patatesin tüketilmemesi önerilir. Çünkü yumuşayan patates bayatlamış ve bozulmaya yüz tutmuş demektir. Şunlara da göz atın;Patates Nasıl Saklanır?
Soyulmuş Patates Nasıl Saklanır?
Doğranmış Patates Nasıl Saklanır?
Patates Buzlukta Nasıl Saklanır?
Haşlanmış Patates Nasıl Saklanır?
Çimlenmiş Patates Yenir Mi?
Çiğ Patates Yenir Mi?
Yumuşamış Patates Yenir Mi?