Tomurcuklanmadan Patates Nasıl Saklanır?
Kış için patates nasıl saklanır? Patatesin filizlenmemesi için ne yapılır? İşte, evde kolayca uygulayabileceğiniz birbirinden pratik patates saklama yöntemleri:

Türk mutfağının temel besinlerinden biri olan patates, kızartma, haşlama, fırınlama, közleme gibi birçok farklı yöntemle pişirilir. Hemen her yemeğin içerisinde kullanılan bu besin, kısa süre içinde tüketilmelidir. Aksi takdirde yeşermeye ve filizlenmeye başlar. Bu da patatesin yenilemeyecek bir hale gelmesine neden olur. Eğer patateslerin ziyan olmasını istemiyor, fazla fazla alıp güvenle saklamak istiyorsanız, sizler için hazırladığımız patates saklama yöntemlerinden yararlanabilirsiniz.

Patatesleri saklamadan önce mutlaka temizlemeniz gerekir. Ancak asla yıkamayın. Bunun yerine temiz bir bulaşık süngeri veya fırça kullanın. Patatesin üzerinde kalan çamurları, bu sünger yardımıyla nazikçe ovalayarak çıkartabilirsiniz. Bu işlemi yaparken patatesin kabuklarına zarar vermemeye de özen gösterin. Ancak daha önce söylediğimiz gibi patateslerin suyla temas etmemesine özen gösterin. Aksi takdirde patatesler, kısa sürede bozulacaktır.

Patates Nasıl Saklanır?

  1. Patatesleri, plastik torba içinde saklamayın. Bunun yerine hava geçiren çuval, sepet veya kutuların içerisine koyun.
  2. Eğer karton kutunun içinde saklayacaksanız, hava alması için kutunun birkaç yerinde delik açmayı unutmayın. Patatesleri saklama süresini uzatmak için, tabanına kese kağıdı yerleştirmeyi deneyebilirsiniz.
  3. Patatesleri uzun süre muhafaza edebilmek için, soğan ve sarımsakla bir arada saklamayın. Çünkü bu durum, patateslerin olgunlaşma süresini hızlandırır. Hızla olgunlaşan patatesler de, daha hızlı bozulmaya başlar.
  4. Patatesleri doğrudan güneş alan ortamlarda saklarsanız, kısa süre içinde tomurcuklanmaya başladığını görürsünüz.
  5. Patateslerin tomurcuklanmasını önlemek için, serin, karanlık ve hava alabilen bir ortamda muhafaza edin.
  6. Eğer kileriniz yoksa, patatesleri evin en az ışık alan odasında muhafaza edebilirsiniz.
  7. Patatesleri haftada bir kez kontrol edin. Eğer içlerinde tomurcuklanmaya başlayan varsa, hemen diğerlerinden ayırın.

Soyulmuş Patates Nasıl Saklanır?

Kabukları soyulmuş patatesleri, yağ ve tuz ile kaplayın. Ardından buzdolabı poşetine koyarak ağzını bağlayın. Soyulmuş patatesleri bu şekilde, buzdolabında 3-4 gün, buzlukta ise uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Ancak patatesleri kullanmadan önce suyla durulayıp tuzundan arındırmayı unutmayın.

Doğranmış Patates Nasıl Saklanır?


Doğranmış patatesleri, kapaklı bir kabın içerisine alın. Üzerine tuz ve yarım limonun suyunu sıkın. Tuz, patateslerin daha dayanıklı olmasını, limon suyu ise kararmamasını sağlayacaktır. Kabın kapağını kapatarak buzdolabında 2-3 gün muhafaza edebilirsiniz.

Patates Buzlukta Nasıl Saklanır?

  1. Patateslerin kabuklarını soyun. Ardından pişirme yöntemine göre ince ince dilimleyin.
  2. Bu esnada tencerede su kaynatın. Patatesleri suyun içerisine atarak çok hafifçe haşlanmasını sağlayın. Ancak çok fazla haşlamamaya özen gösterin.
  3. Hafif yumuşayan patatesleri kevgirle alın ve başka bir kaba aktarın. Kağıt havlu ile kurutun.
  4. Kuruyan patatesleri buzdolabı poşetine koyun ve ağzını kapatın. Daha sonra buzluğa atın.
  5. Dilerseniz, patatesleri küp küp veya halka şeklinde de doğrayabilirsiniz. Bu durumda haşlamadan buzdolabı poşetine koyup, buzluğa yerleştirmeniz yeterlidir.
  6. Dondurduğunuz patatesleri kullanacağınız zaman, 10-15 dakika oda sıcaklığında bekletin. Ardından dilediğiniz gibi pişirebilirsiniz.

Haşlanmış Patates Nasıl Saklanır?

Patatesleri haşladıktan sonra oda sıcaklığında soğumasını bekleyin. Ardından kapaklı bir kaba alarak kapağını kapatın. Haşladığınız patatesleri, buzdolabında 3-4 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.

Çimlenmiş Patates Yenir Mi?

Patates filizlendikçe, glikoalkaloid içeriği yükselir. Bu yüzden filizlenmiş patatesi yemek, bu bileşikleri aşırı miktarda almanıza yol açabilir. Glikoalkaloid tüketimi kusma, ishal ve karın ağrısına yol açar. Ancak aşırı tüketimi ciddi yan etkilere yol açabilir. Bu belirtiler çimlenmiş patatesi yedikten birkaç saat sonra veya 1 gün sonra ortaya çıkabilir. Çimlenmiş patates, özellikle hamilelikte çok risklidir. Bu yüzden hamilelerin filizlenmiş patates yemesi kesinlikle önerilmez. 

Çiğ Patates Yenir Mi?

Patatesin çiğ olarak tüketilmesi hem tat, hem de sağlık bakımından olumsuz etkilere yol açabilir. Ancak çiğ patatesin suyu çıkartılarak tüketilmesi mümkündür. 

Yumuşamış Patates Yenir Mi?

Patates çürümeye başladıkça üzerinde siyah lekeler ortaya çıkar ve yapısal olarak yumuşar. Lekeler olmasa bile yumuşayan patatesin tüketilmemesi önerilir. Çünkü yumuşayan patates bayatlamış ve bozulmaya yüz tutmuş demektir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Patatesli kahvaltılık tarifleri
  2. Patates nasıl doğranır?
  3. Patates haşlamanın püf noktaları nelerdir?
  4. Patates kızartmasının yanına ne gider?
  5. Patates kızartması sosları

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı