Palmiye Kalbi Nedir, Faydaları Nelerdir?
Palmiye kalbi, özellikle tropikal iklimlerde yetiştirilen bir sebzedir. Peki, palmiye kalbinin faydaları nelerdir, nasıl yenir? İşte, palmiye kalbinin faydaları, besin değerleri ve tüketim şekli:

Palmiye kalbi, belirli palmiye ağaçlarının ortasından elde edilen beyaz bir sebzedir. Mutfaklarda çok yönlü bir kullanıma sahip olan palmiye kalbi, hasat edildikten sonra genç ağaçlar kesilir ve ortasındaki palmiye kalbi çıkarılır. Yenilebilir bir sebze olan palmiye kalbinin kabukları soyulur ve uzunlamasına kesilir. Özellikle salata yapımında kullanılan bu sebzenin tadı kuşkonmaz ve enginara benzetilir. Beyaz kuşkonmaza benzer hafif bir çıtırlığa sahip olmasına rağmen tadı enginar kalbi ile karşılaştırılabilir.

Palmiye Kalbinin Faydaları Nelerdir?

  1. Palmiyenin kalbi polifenol antioksidanlar gibi bitki bileşikleri açısından zengindir. Bu bileşikler, vücudunuzdaki seviyeler çok yükseldiğinde oksidatif hasarı tetikleyebilen kararsız moleküller olan serbest radikalleri nötralize eder.
  2. Buna karşılık antioksidanlar diyabet ve kalp hastalığı gibi belirli durumlara yakalanma riskinizi azaltabilir.
  3. Palmiye kalbi, potasyum, bakır, fosfor ve çinko dahil olmak üzere çeşitli minerallerin bol miktarda bulunduğu bir kaynaktır.
  4. Potasyum elektrolit görevi görür ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Demirin yanı sıra bakır da kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olur. Ayrıca sinir hücrelerinin ve bağışıklık fonksiyonunun korunmasına yardımcı olur. Düşük bakır seviyeleri yüksek kolesterol ve kan basıncıyla ilişkili olduğundan, doğru alım bu durumların önlenmesine yardımcı olabilir.
  5. Palmiye kalbindeki fosfor güçlü kemikleri ve dişleri destekler. Vücudunuz ayrıca hücreleri ve dokuları büyüten ve onaran proteinler yapmak için de kullanır.
  6. Palmiye kalbi, minimum miktarda yağ içerdiğinden kilo kaybını destekleyebilir. Yüksek su ve lif içeriği nedeniyle, palmiye çekirdeği tokluk hissini de destekleyebilir ve bu da doğal olarak daha az yemenize yol açabilir.

Palmiye Kalbinin Besin Değerleri

100 gram palmiye kalbi şunları içerir;

  1. Kalori: 36 kcal
  2. Protein: 4 gram
  3. Yağ: 1 gramdan daha az
  4. Karbonhidrat: 4 gr
  5. Lif: 4 gr
  6. Potasyum: Günlük ihtiyacın %38'i
  7. Fosfor: Günlük ihtiyacın %20'si
  8. Bakır: Günlük ihtiyacın %70'i
  9. Çinko: Günlük ihtiyacın %36'sı

Palmiye Kalbi Nasıl Yenir?

  1. Palmiye kalbi genellikle kavanozlanmış veya konserve olarak gelir, ancak ara sıra taze olarak da bulunur. En yaygın olarak salatalara dahil edilir, ancak soslar, tavada kızartmalar ve marine edilmiş deniz ürünlerinden yapılan bir Güney Amerika yemeği olan ceviche gibi diğer birçok yemeğe de eklenebilir.
  2. Ayrıca tek başına yenebilir veya ızgarada pişirilip eşsiz bir meze yapmak için baharatlandırılabilir.
  3. Düşük karbonhidrat içeriği göz önüne alındığında, palmiye kalbi keto diyetine güvenle dahil edilebilir.

Not: Kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren kadınlar ve alerjik bünyeye sahip olan kişiler, palmiye kalbini tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Guarananın faydaları nelerdir?
  2. Tempeh ne işe yarar?
  3. Çin lahanası neye iyi gelir?
  4. Macadamia fındığı ne işe yarar?
  5. Ararotun faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Neden Yavaş Yemek Hızlı Yemekten Daha Sağlıklı?
Şefler neden uzun şapka takıyor?