Palamut Nasıl Pişirilir: Palamutla Yapılan 14 Nefis Tarif
Tavada, fırında ve ızgarada palamut nasıl pişirilir? Palamut nasıl kızartılır? İşte, evde kolayca deneyebileceğiniz palamut pişirme teknikleri ve 14 nefis palamut tarifi:

Palamut, ılık ve sıcak denizlerde, hem kıyılarda, hem de açıkta yaşayan kemikli bir balıktır. Büyük ve keskin dişlere sahip olan palamut, boyuna göre kestane palamudu, çingene palamudu, piçuta, torik gibi isimlerle adlandırılır. Özellikle Karadeniz ve Marmara'da avlanan palamut balığı, birçok farklı tarifte kullanılır. Palamut balığının en lezzetli olduğu ay, Ekim ayıdır. Etli bir balık olduğu için, son derece doyurucudur. 

Palamut Nasıl Pişirilir?

Palamut, tavada, fırında, haşlanarak, kızartılarak, buğulama veya pilaki şeklinde pişirilip sunulabilir. Diğer balık yemeklerine göre daha az yağ içerdiği için, kızartıldığında daha hafif bir tada sahiptir. Palamut balığının en sevilen hali, tavada pişirilerek hazırlanır.

Palamut Tavada Nasıl Pişirilir?

Palamutları tavada pişirmek için, takoz şeklinde kesin. Tuz ve zeytinyağı ile marine ettiğiniz palamutları, yapışmaz yüzeyli bir tavada önlü arkalı pişirin.

Palamut Nasıl Kızartılır?

Palamutları kızartmak için takoz şeklinde kesebilir veya bütün halde bırakabilirsiniz. Palamutları kısa sürede kızartmak için, dışını mısır ununa bulayın. Daha sonra derin yağlı bir tavada önlü arkalı kızartın.

Palamut Fırında Nasıl Pişirilir?

Palamutları fırında kurutmadan pişirmek için, ilk yapmanız gereken yağ ve tuzla marine etmektir. Palamutları marine ettikten sonra yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Kurumalarını önlemek için palamutların üzerini mutlaka kapatın ve pişirme süresinin çok uzun olmamasına dikkat edin.

Palamut tarifleri sayfamızdan daha fazla tarife ulaşabilirsiniz.

Palamutlu Tarifler


  1. Soslu Palamut


Yalnızca 6 malzemeden oluşan soslu palamut, soya sosu ve limon suyu ile marine edilir. Aroma katmak için taze kekik ilave edilir. Soslu palamutun porsiyonu, ortalama 210 kaloridir.

  1. Palamut Tava


Palamutlar tavada kızartılmadan önce, tuz ile ovulur. Daha sonra una bulanır ve yapışmaz yüzeyli tavada pişirilir. Palamut tava, ortalama 30 dakika içinde sofralardaki yerini alır.

  1. Palamut Dolması


Palamut dolması, palamut ile yapılan en farklı yemeklerden biridir. Balığın içi soğan, maydanoz, sarımsak ve domates ile doldurulmasıyla hazırlanır. Közlenmiş biber eşliğinde servis edilir.

  1. Palamut Buğulama


Palamut buğulama, patates, pırasa ve havuç ile hazırlanan bir yemektir. Pilav tenceresine eklenen palamut ve sebzeler, kısık ateşte pişirilir. Buğulama yapımında kullanılacak balıkların kılçıkları önceden ayıklanabilir.

  1. Palamut Pilaki


Pilaki, ince ince dilimlenmiş palamut, domates ve biber ile hazırlanır. Fırında pişirilen palamut pilaki, limon suyuyla zenginleştirilir. Ilık ya da soğuk bir şekilde servis edilir.

  1. Palamut Köftesi


Palamut köftesi yapımında, balıklar ilk olarak haşlanır. Daha sonra temizlenir ve ekmek için, çam fıstığı, kuş üzümü gibi malzemelerle karıştırılır. Köfte şekli verildikten sonra tavada kızartılır.

  1. Palamut Lakerda


Palamut lakerda, kaya tuzu, kırmızı soğan ve lime ile hazırlanan bir meze çeşididir. 20 gün boyunca bekletilen lakerda, yemeklerin yanında sunulur. Palamut lakerdanın bir tanesi, ortalama 50 kaloridir.

  1. Palamut Pane


Dış harcı çıtır pane harcı ile kaplanan palamut, kızartma usulüyle pişirilir. Hazırlanan paneler, nar ekşili domates eşliğinde sunulur. Palamut pane, ortalama 30 dakikada hazırlanır.

  1. Renkli Palamut


Tahin ve biberiye ile zenginleştirilen renkli palamut, balkabaklı püre eşliğinde sunulur. Ayrıca turp ve sirke ile zenginleştirilir. Hem göze, hem de damağa hitap eden bir tariftir.

  1. Terbiyeli Palamut Çorbası


Palamut ile yapabileceğiniz yemeklerden biri de, kış aylarında içinizi ısıtacak palamut çorbasıdır. Patates ve havuç ile zenginleştirilen bu çorba, 40 kaloridir. Diyet listeleri için de uygundur.

  1. Fırında Palamut


Bol soğan ve maydanoz eşliğinde pişirilen fırında palamut, 30-35 dakika gibi kısa bir sürenin ardından sofralardaki baş köşeyi alır. Palamutların kurumasını önlemek için, sıvıyağ ile marine etmeyi unutmayın.

  1. Kağıtta Palamut


Soğan, domates ve zeytin ile hazırlanan kağıtta palamut, yağlı kağıdın içerisinde pişirilir. Kokusunu bastırmak için, bir adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz.

  1. Kızarmış Çubuk Palamut


Okurumuzdan gelen kızarmış çubuk palamut, yalnızca 4 malzeme ile hazırlanır. Kızarmış çubuk palamut tarifini, videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz.

  1. Palamut Silkmesi


Palamut silkmesi, palamut, patates ve soğan ile hazırlanan bir yemektir. Baharatlarla zenginleştirilen bu yemek, limon dilimleri ile birlikte sunulur.


Şunlara da göz atın;

  1. Değişik balık yemekleri
  2. Palamut nasıl temizlenir?
  3. Somon tarifleri
  4. Levrek nasıl temizlenir?
  5. Balık pişirme yöntemleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet