Östrojen, cinsel ve üreme gelişimini destekleyen bir hormondur. Her yaştan hem erkekte, hem de kad��nda bulunurken, genellikle üreme çağındaki kadınlarda yüksek oranda salgılanır. Östrojen, kadın vücudunda adet döngüsünün düzenlenmesi ve göğüslerin büyümesi ve gelişmesi de dahil olmak üzere bir dizi işlevi yerine getirir. Bununla birlikte, menopoz sırasında kadınların östrojen seviyeleri düşer ve bu da sıcak basması, terleme gibi semptomlarla ortaya çıkar. Östrojen hormonunun besinlerde bulunan haline fitoöstrojen denir. Bitki bileşenlerinden oluşan östrojen kaynakları için bir liste oluşturduk. Önemli östrojen kaynakları;
Keten tohumları, sağlık yararları nedeniyle tercih edilen bir tohumdur. Küçük, altın veya kahverengi renkli tohumlardır. Fitoöstrojenler olarak işlev gören bir grup kimyasal bileşik olan lignanlar açısından inanılmaz derecede zengindirler. Aslında, keten tohumları diğer bitkisel gıdalardan 800 kata kadar daha fazla lignan içerir. Keten tohumu yemek, meme kanseri riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Tane ya da öğütülmüş hali ile tüketebilirsiniz. Soya fasulyesi, işlenerek farklı türlü ürünler elde edilebilir. Edamame fasulyesi yeşil, olgunlaşmamış soya fasulyesi genellikle yenmeyen kabuklarında donmuş ve kabuksuz olarak satılır. Hem soya fasulyesi, hem de edamame birçok sağlık yararı ile bağlantılıdır ve protein ile birçok vitamin ve mineral açısından zengindir. Fitoöstrojenler açısından da zengindirler. Kuru meyveler besin açısından zengindir, lezzetlidir. Güçlü bir fitoöstrojen kaynağıdır. Hurma, kuru erik ve kuru kayısı, fitoöstrojenlerde en yüksek kuru gıda kaynaklarından birkaçıdır. Dahası, kurutulmuş meyveler lif ve diğer önemli besinlerle doludur ve onları sağlıklı bir atıştırmalık yapar. Susam tohumları, yemeklerde kullanılan lifli küçük tohumlardır. Diğer önemli besinlerin yanı sıra fitoöstrojenler açısından da oldukça zengindirler. Düzenli olarak susam tohumları yemenin menopoz sonrası kadınlarda östrojen aktivitesini arttırdığı gösterilmiştir. Sarımsak, yemeklere keskin bir tat ve aroma katan mutfaklarda kullanılan vazgeçilmez popüler bir malzemedir. Sadece mutfak özellikleriyle değil, aynı zamanda sağlık özellikleriyle de ünlüdür. Yapılan çalışmalarda sarımsağın kan östrojen seviyelerini etkileyebileceğini göstermiştir. Şeftali, sadece vitamin ve minerallerle dolu değiller, aynı zamanda lignanlar olarak bilinen fitoöstrojenler açısından da zenginlerdir. Vitaminler, mineraller, lif ve fitoöstrojenler de dahil olmak üzere faydalı bitki bileşikleri ile yüklüdürler. Çilek, kızılcık ve ahududu özellikle zengin içeriğe sahip olanlarıdır. Buğday kepeği, fitoöstrojenlerin, özellikle lignanların yoğunlukla içeren bir kaynaktır. Yüksek lif içeriğine sahiptir. Tofu, sert beyaz bloklar halinde preslenmiş pıhtılaşmış soya sütünden yapılır. Özellikle vegan ve vejeteryan diyetlerinde popüler bir bitki bazlı protein kaynağıdır. Aynı zamanda yüksek bir fitoöstrojen kaynağıdır. Turpgiller, çeşitli tatlar, dokular ve besinler içeren büyük bir bitki grubudur. Karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası ve lahana fitoöstrojenler açısından zengin turpgillerden sebzelerdir. Şunlara da göz atabilirsiniz;