Oruçluyken Baş Ağrısı Neden Olur?
Oruç tutarken baş ağrısı neden olur? Oruç tutarken baş ağrısını önlemek için ne yapmak gerekir? Nöroloji Uzmanı Dr. Emre Çevik, oruç tutarken şiddetlenen baş ağrısının nedenleri hakkında bilgi verdi.

Özellikle Ramazan ayında oruç tutan kişilerde sıklıkla baş ağrısı görüldüğüne dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Emre Çevik, “Susuzluk başta olmak üzere vücudun uzun süre aç kalması, metabolizma hızının değişmesi baş ağrısını tetiklemektedir. Oruç tutan vatandaşlarımız mutlaka iftar ile sahur arasında az az olacak şekilde su ihtiyacını karşılamalıdır. Gece az su içen kişileri gün içerisinde en çok rahatsız eden baş ağrısı olacaktır. Baş ağrısı yaşayan kişilerin oruçlu olmalarından dolayı yapması gereken karanlık bir ortamda istirahat etmeleridir” dedi.

Oruçluyken Baş Ağrısı Neden Olur?

Dr. Emre Çevik, baş ağrısının hayatı tehdit eden tehlikeli bir hastalık olmasa da pek çok kişinin yaşam kalitesini düşüren bir sorun olduğunu söyledi. Özellikle Ramazan ayında oruç tutan kişilerde sıklıkla baş ağrısı görüldüğüne dikkat çeken Uzm. Dr. Emre Çevik, “Susuzluk başta olmak üzere vücudun uzun süre aç kalması, metabolizma hızının değişmesi, baş ağrısını tetiklemektedir. Oruç tutan vatandaşlarımız mutlaka iftar ile sahur arasında az az olacak şekilde su ihtiyacını karşılamalıdır. Gece az su içen kişileri gün içerisinde en çok rahatsız eden baş ağrısı olacaktır. Baş ağrısı yaşayan kişilerin oruçlu olmalarından dolayı yapması gereken karanlık bir ortamda istirahat etmeleridir” diye konuştu.

Ramazan'da Baş Ağrısını Önlemek İçin Ne Yapmalıyız?

Uzm. Dr. Çevik, baş ağrılarıyla baş etmek için yeterli sıvı tüketiminin önemli rolü olduğunu ifade etti. Oruçluyken baş ağrısı şiddetinin alınacak bir takım önlemlerle hafifletebileceğini vurgulayan Uzm. Dr. Çevik, “İftar ile sahur arası yeterli ve düzenli uyku, bol su içmek, televizyon ve bilgisayar başında fazla vakit geçirmemek gibi tedbirlerin migren ağrılarını kontrol etmekte oldukça fayda sağlamaktadır. Özellikle susuz kalmak kimi insanın farkına bile varmadığı bir durumdur. Bazılarımız neredeyse hiç su içmeden 2- 3 gün geçirmektedir. Bu durum sağlık açısından oldukça olumsuz durumlara yol açabilir. Her derde şifa olan suyun baş ağrısını önleyici etkiye sahip olduğunu unutmamamız gerekir. Susuz kalmak direkt beyin fonksiyonlarını etkiler. Bu nedenle baş ağrınız, ağrı kesicilere gerek kalmadan sadece su içmekle bile tedavi edilebilir. Bu nedenle oruçlu olmadığınız süreçte yeteri kadar sıvı tükettiğinizden emin olun.

Yanınızda su bulundurmayı ihmal etmeyin. Vücudumuzun susuz kalması, başımızda dayanılmaz ağrılara sebep olabilir. Bu ağrı hayat kalitesini etkilemekle birlikte, fiziksel olarak ciddi bir yorgunluğa sebep olur. Ayrıca psikolojik sorunlara da yol açar. Su hayattır ve migren kontrolünde en pratik destekçilerimizden biridir” şeklinde konuştu.

Yazar:

Nöroloji Uzmanı Dr. Emre Çevik

Şunlara da göz atın;

  1. Neden baş ağrısıyla uyanıyoruz?
  2. Migreni tetikleyen besinler
  3. Migreni olanlar nasıl beslenmeli?
  4. Astım hastaları oruç tutabilir mi?
  5. Diyabet hastaları oruç tutabilir mi?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Carnivore Diyeti ile Potansiyel Faydaları, Riskleri ve Temel Prensipleri!
Keki Kalıptan Çıkarırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
20'den 70'e: Yaşınıza Göre Ne Yemelisiniz?
Panettone Ekmeğinin Hikayesi
Ayran Nasıl Saklanır: 3 Farklı Yöntem
Defne Yağı Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?