Oruç Tutarken Yapılan 11 Yanlış
Oruç tutarken yapılan bazı yanlışlar, Ramazan ayında sağlık sorunlarına ve sindirim problemlerine yol açabilir. İşte, oruç tutarken en çok yapılan yanlışlar:

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, heyecanla beklediğimiz iftar ve sahur sofralarına tekrar kavuştuk. Ancak oruç tutarken yapılan bazı hatalar, Ramazan ayında oruç tutmayı zorlaştırabilir ve sindirim sorunlarına yol açabilir. Tam da bu yüzden birçok kişinin oruç tutarken yanlış yaptığı noktaları yazımızda derledik. 

Oruç Tutarken Yapılan 11 Yanlış

  1. Sahur yapmamak

Ramazan ayında özellikle çalışan veya erken kalkması gereken kişiler, gece yemek yedikten sonra yatmayı ve günü tek öğünle geçirmeyi düşünüyor. Ancak bu durum son derece sağlıksız. Acıkmamak için gece fazlasıyla yemek yemek, midenin zorlanmasına ve sindirim yavaşlamasına neden oluyor. Ayrıca günü tek öğünle geçirmek, vitamin eksikliği kasların güçsüzleşmesi, yorgunluk ve saç dökülmesi gibi farklı sorunlarla kendini gösterebiliyor. Bu yüzden sahurda hafif beslenmek ve vücudun ihtiyacı olan enerjiyi almak çok önemli.

  1. Büyük porsiyonlar

İftarda açlık hissimizi bastırmak için büyük porsiyonları kısa sürede tüketmeye çalışıyoruz. Ancak boş mideye bir anda aşırı yüklenmek, hazımsızlık, reflü gibi mide şikayetlerini tetikliyor. Bunun yerine küçük porsiyonları yavaş yavaş yemek daha sağlıklı görülüyor.

  1. Karbonhidrat ağırlıklı beslenmek

Karbonhidrat, vücudun enerji ihtiyacını karşılıyor. Ancak karbonhidrat ağırlıklı beslenmek, daha fazla kalori almanıza ve daha çabuk acıkmanıza sebep oluyor. Bu yüzden protein, vitamin ve mineral bakımından zengin besinlere yönelmek gerekiyor.

  1. Sıcak pide ve sıcak çorba

İftarda çorba ve pideyi sıcak sıcak tüketmekten kaçınmanız gerekiyor. Çok sıcak yiyecekler, yemek borusu ve ağız içini tahriş ediyor, ağız yaralarını tetikliyor. Bu yüzden çorba ve pidenin ılıması için bir süre bekleyin.

Bakınız; İftar için çorba tarifleri

  1. Tüm gün uyumak

Oruç tutarken zamanın hızlı geçmesi için gün içinde uyumayı deniyoruz. Ancak bu durum sağlığı tehlikeye atıyor. Uyku esnasında metabolizma sistemi kendini durduruyor. İftarla birlikte gelen besin alımından sonra ise daha fazla kilo alma riski ortaya çıkıyor. Ayrıca gündüzleri çok fazla uyumanın uyku saatlerinizi bozacağını ve gece uykusunun faydalarından maruz kalacağınızı da unutmayın.

  1. Hareketsiz kalmak

Oruç tutarken günlük aktivitelerinizin azalması normal. Ancak iftardan sonra hareket etmeye çok dikkat edin. İftardan bir saat sonra tempolu yürüyüş ve hafif egzersizlere yönelin.

  1. Yemekleri çiğnemeden yutmak

Yemekleri çiğnemeden hızlı hızlı yutmak, hazımsızlığı beraberinde getiriyor. Mide, bu besinleri öğütebilmek için daha fazla çaba harcıyor. Bu da mide ağrısı ve şişkinlik gibi problemlere neden oluyor. Ayrıca hızlı yemek yediğiniz için doyduğunuzu anlamayıp daha fazla yemek yiyor olabilirsiniz.

  1. Ara öğünleri unutmak

İftardan sahura kadar olan süreçte en az 2 litre su içmemiz gerektiğini biliyoruz. Ancak ara öğünde yapmamız gerekenler bununla da sınırlı değil. İftardan 1-2 saat sonra ceviz, badem gibi tok tutan kuruyemişleri ve meyveleri ara öğün olarak tüketebilirsiniz.

  1. Şerbetli tatlılar yemek

İftardan hemen sonra tatlı ihtiyacını karşılamak için şerbetli tatlılara yönelmek, hem kilo, hem de mide problemleri olarak geri dönüyor. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılara yönelmek, sağlık açısından daha iyi olabilir.

  1. Yemekten sonra yatmak

İftardan sonra uzanmak veya sahurdan sonra hemen yatıp uyumak, reflüyü tetikliyor. Günlük hayatta yemek yemeyi yatmadan en az 2-3 saat önce bitirmek gerekirken, sahurdan sonra hemen yatmak yerine evin içinde dolaşmayı deneyebilirsiniz.

  1. Sahurda susatacak yemekler yemek

Sahurda pastırma, sucuk gibi sonrasında susatacak, ödem tutturacak ürünler tüketilmemelidir. Bu ürünler gün içerisinde susamaya sebep olur. Bu da orucunuzu zor geçirmenizin başlıca sebeplerinden biridir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Ramazanda nasıl kilo verilir?
  2. Sahurda sadece su içerek oruç tutulur mu?
  3. Sahurda çorba içilir mi?
  4. İftarda kaç kalori alınmalı?
  5. İftardan sonra şişkinlik için ne yapmalıyız?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı