Oğlak Eti Nasıl Pişirilir: 3 Farklı Yöntem
Oğlak eti nasıl pişirilir? Oğlak eti pişirirken nelere dikkat etmek gerekir? Pişirmek için hangi yöntemler kullanılır? İşte, fırında, tavada ve tandırda oğlak eti tarifi:

Oğlak, keçinin yavrusuna verilen isimdir. Çalı, yonca, çimen, ağaç ve tahıllarda beslenen oğlaklar, büyüdükten sonra keçi ismini alır. Keçiler, insanlar tarafından ilk evcilleştirilen hayvanlardan biridir. Oğlak eti, hafif ve yumuşaktır. Ancak 1 yaşından büyük olanların eti daha yoğun ve serttir. Sert etlerin pişmesi, diğer etlere göre daha uzun ve zahmetlidir. Bu yüzden oğlak eti alırken yumuşaklığına dikkat edilmesi gerekir.

 Oğlak eti en çok Trakya, Akdeniz ve Ege'de tüketilir. Özellikle Hıdırellez'de oğlak tandırı yapılarak kalabalık sofralarda servis edilir. Çanakkale'nin sevilen lezzetlerinden biri olan bigadiç güvecinde de oğlak etine yer verilir. Oğlak etini lezzetli bir şekilde yemek için uygulayabileceğiniz 3 farklı yöntemi yazımızda derledik. İşte, oğlak eti pişirme yöntemleri:

Oğlak Eti Pişirirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  1. Oğlak eti, diğer etlerden daha ince ve daha hassas bir yapıya sahiptir. Bu nedenle, pişirirken dikkatli olmak gerekir.
  2. Oğlak eti, kırmızı et olduğu için yeterince pişirilmelidir. Ancak, aşırı pişirme de etin sertleşmesine neden olabilir. Bu nedenle, etin pişme süresini doğru ayarlamak önemlidir.
  3. Oğlak eti, tuzlu su veya limonlu su gibi bir marinat ile hazırlanabilir. Bu, etin daha lezzetli olmasını sağlar.
  4. Oğlak eti, yağlı bir et olduğu için fazla yağlı olmamalıdır. Fazla yağ, etin daha da sertleşmesine neden olabilir.
  5. Oğlak eti, özellikle kuzu eti gibi, hızlı pişirme yöntemleriyle de hazırlanabilir. Örneğin, ızgara veya fırında kısa sürede pişirilerek servis edilebilir.

Fırında Oğlak Nasıl Yapılır?

Malzemeler; 2,5 kg oğlak eti, 8 dal yeşil soğan, 6 adet yeşil biber, 2 adet domates, karabiber, kekik ve tuz.

  1. Öncelikle oğlak etini kaburga, incik, boyun olacak şekilde karışık olarak alın.
  2. Etin her yerini baharatların ve tuzlayın. Ardından fırın poşetine yerleştirin.
  3. Sebzeleri iri parçalar halinde doğrayıp fırın poşetine doldurun.
  4. Önceden ısıtılmış 250 dereceli fırında ortalama 2 saat pişirin. 
  5. Oğlak eti piştikten sonra, 10 dakika fırında dinlendirin. Ardından servis edin. 

Oğlak Kavurma Nasıl Yapılır?

Malzemeler; 800 gr oğlak but (kuşbaşı), 2 adet soğan, 100 gr iç yağ (zarı kesilmiş), 2 tatlı kaşığı tuz, 3 adet domates, 1/2 tatlı kaşığı karabiber, 2 tatlı kaşığı pul biber.

  1. Sacın içerisine iç yağı alın ve ocağın altını açın.
  2. Yağ eridiğinde oğlak etini ekleyerek kavurmaya başlayın. Etler suyunu salıp çekene kadar bu işleme devam edin.
  3. Üzerine doğranmış kuru soğanları ekleyip renk değiştirene kadar karıştırın. Biberleri ilave edin.
  4. Etler yumuşayıncaya kadar kavurun. Kabukları ve içindeki sulu kısımları alınmış domatesleri iri iri doğrayın.
  5. Doğradığınız domatesleri etin üzerine ekleyin. Domatesler suyunu çektiğinde baharatlarını ilave edin.
  6. Bir dakika daha kavurduktan sonra tabağa alarak servis edebilirsiniz.

Oğlak Tandır Nasıl Yapılır?

Malzemeler; 1 adet süt oğlağı, 1 fincan sıvı yağ, 1 adet soğan, 4 yaprak taze nane, 1 bağ yeşil soğan, 2 su bardağı su, 1 yemek kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı tuz.

  1. Oğlak etini alırken incik, göğüs, boyun vb. iri parçalar halinde doğratın.
  2. Eti bol su ile yıkayın ve kurulayın. Elinize bir parça tuz alarak etin her yerini ovalayın.
  3. Sininin içerisine et parçalarını yanaşık olacak şekilde yerleştirin. Sininin kenarından 1 bardak su ekleyin.
  4. Sininin üzerini sırasıyla yağlı kağıt ve alüminyum folyo ile örtün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kontrollü olarak 2 saat pişirin.
  5. Ara sıra duyun azalıp azalmadığını kontrol edin. Eğer su azalıyorsa, azar azar su ilave edin. Aksi takdirde dibi tutacaktır.
  6. Etlerin üzeri kızarmaya başladığında siniyi kenara alın ve ters yüz edin.
  7. Üzerine yağlı kağıt ve folyoyu koymadan tekrar fırına alın. Suyu azalmışsa su ekleyin.
  8. Sosu için; tava sıvıyağı alın ve doğranmış soğanları pembeleşinceye kadar kavurun.
  9. Salçayı ekleyerek karıştırmaya devam edin. Üzerine 1/2 bardak su ekleyerek sosu açtırın. 
  10. Ardından doğranmış taze soğan ve ince kıyılmış naneleri ekleyin. Tuzunu dengeleyin.
  11. Oğlak eti pişince siniyi kenara alıp hazırladığınız sosu etlerin üzerinde gösterin. Tekrar fırına atarak 15 dakika daha pişirin ve servis edin.

Şunlara da göz atın;

  1. Kaz eti nasıl pişirilir?
  2. Kuzu eti nasıl pişirilir?
  3. Tavuk taşlık nasıl pişirilir?
  4. Sakatatlar nasıl pişirilir?
  5. Pirzola nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

22 Aralık 2024 Masterchef: İlk Ceketin Sahibi Belli Oldu
Asla Derin Dondurucuya Koymamanız Gereken 9 Besin
Peru Biberi (Karabiber Ağacı) Nedir, Nasıl Kullanılır?
Yağlamanın Yanına Ne Gider: 10 Tamamlayıcı Tarif
Pastırma Çiğ Yenir Mi?
19 Aralık 2024 Masterchef'te Neler Yaşandı?