Evde kolayca hazırlanan nefis bir tatlıya kim hayır diyebilir ki? Bazen bayram sofralarında, bazen özel günlerde, bazense çay saatlerinde sunulan tatlılar, her yaşa ve her zevke hitap etmektedir. Sütlü, çikolatalı, meyveli gibi çeşitleri olsa da, şerbetli tatlıların yeri bir başkadır. Kızartma tatlılar ise hazırlanan tatlının kızgın yağda çift taraflı pişirilmesiyle hazırlanır. Genellikle kızartma işleminin ardından şerbetle buluşturulur. Kızartma tatlıları, kaymak ve dondurma ile birlikte servis edilebilir. İşte, pratik bir şekilde sunulan en lezzetli 11 kızartma tatlısı:
Türk mutfağının en sevilen tatlıları arasında yer alan lokma, doğum, düğün gibi törenlerden sonra ikram edilmesiyle bilinir. Osmanlı'dan günümüze ulaşan bu geleneksel tatlı, son zamanlarda içi çikolata dolu bir şekilde sunuluyor. Adana'nın yöresel lezzetleri arasında yer alan taş kadayıf, hamurun cevizle doldurulmasıyla hazırlanır. Çift taraflı kızartılan hamur, soğuk şerbet ile buluşturulur. Sokak lezzeti olarak bilinen tulumba tatlısı, kalabalık sokakların köşelerinde özenle sunulur. Ancak bu tatlıyı evde hazırlamak isteyenler için, oldukça pratik bir şekilde sunulan tarifimize göz atmalarını öneriyoruz. İsminden anlaşılacağı gibi Osmanlı'dan miras kalan lezzetlerden biri de vezir parmağıdır. İncecik açılan hamurlara parmak şekli verilir. Vezir parmağının en önemli noktası ise kızartma yağının çok sıcak olmasında saklı. Listemize Selanik mutfağının özgün tarifi ile devam ediyoruz. İnce bir şekilde açılan hamur, kızartıldıktan sonra şerbetle zenginleştirilir. Görünümü cipse benzeyen bu tatlı, çıtır çıtır bir kıvamda sunulur. Farklı tatlar denemeyi sevenler için de portakallı halkayı öneriyoruz. Yapımında portakal aroması kullanılan halkalar, kızgın yağda kızartılır. Üzeri ise beyaz çikolata ile tatlandırılır. İspanyol mutfağından dünyaya yayılan churros, şerbetsiz bir şekilde hazırlanır. Halka şeklinde açılan hamur çikolata sosu veya süt reçeline batırılarak tüketilir. Kayseri mutfağına ait olan gül tatlısını bu kez farklı bir versiyonla deniyoruz. Normalde fırında hazırlanan ve şerbetle tatlandırılan gül tatlısını kızgın yağda kızarttık ve ortaya nefis bir sonuç çıktı. Şerbet yerine pudra şekeri ile birlikte servis edebilirsiniz. Adana mutfağı yemeklerinin meşhur olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak tatlıları da bir o kadar popüler. Özellikle bayramlarda sunulan karakuş tatlısı, baklavanın farklı bir versiyonu gibi. Karakuş tatlısını vişne ve dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz. Malatya'ya özgü bir tatlı olan fış fış, kek hamurunun daha yoğun bir kıvamıyla hazırlanır. Yumuşak hamur tavada kızartıldıktan sonra şerbetle tatlandırılır. Üzeri ise hindistan cevizi ile süslenir. İsminde belirtildiği gibi yumuşak ve puf bir kıvamda sunulan hamurun içi limon kreması ile doldurulur. Tatlı kızartıldıktan sonra, üzerine pudra şekeri dökülür. Şunlara da göz atın;Kızartma Tatlıların Püf Noktaları Nelerdir?