Neden Yemek Yaparken Tahta Kaşık Kullanmalıyız?
Tahta kaşık, mutfaklarda belirli amaçlar için kullanılır. Peki, neden yemek pişirirken veya tatlı yaparken tahta kaşık kullanmalıyız? İşte, tahta kaşık kullanmak için 3 neden:

Son yıllarda, ne yiyip içtiğimize, hangi malzemeleri kullandığımıza daha fazla dikkat eder olduk. Bu dikkatli davranış, aslında daha sağlıklı beslenmemizi sağlıyor. Sağlıklı beslenme yalnızca yediğimiz yemeklerden değil, aynı zamanda pişirme yöntemlerinden ve pişirme gereçlerinden de etkileniyor. Bu gereçlerden biri de, tahta kaşıklar. Mutfaklarda yaygın olarak tahta kaşıkları, aslında pişirdiğimiz tüm yemek ve tatlılara dahil etmemizin zamanı geldi. Neden mi? İşte, tahta kaşık kullanmak için 3 önemli neden:

Neden Yemeklerde Tahta Kaşık Kullanmalıyız?

Ağaçlardan tek tek oyulan el yapımı tahta kaşıklar, mutfaklarda uzun yıllardan beri kullanılıyor. Günümüzde bu kaşıklar yerini metal ve silikon ürünlere bırakmış olsa da, hala birçok evde tahta kaşık bulunduğundan eminiz. Tahta kaşık kullanmak için ilk ve en önemli neden, tava ve tencereleri hiçbir şekilde çizmemeleri. Metal ürünler, yüzeyleri çizebildiği için özellikle teflon ve yapışmaz yüzeylerde kaplamaların sökülmesine ve içindeki metallerin açığa çıkmasına neden olabiliyor. Kaplaması çizilen tava ve tencereler ise, yemeklerin ağır metallerle karışmasına ve sağlık açısından sorunlar oluşmasına yol açabiliyor. Bu yüzden  yapışmaz, granit ve döküm tencereleri sağlıklı bir şekilde kullanmak ve çizilmelere karşı korumak istiyorsanız, pişirme esnasında mutlaka tahta kaşık kullanın. 

Gelelim ikinci nedene; tahta kaşıklar ısıyı çok zor iletiyor. Metal kaşıklarla yemek pişirirken kaşığın kısa sürede ısındığını ve bir süre sonra elinizi yakmaya başladığını fark edebilirsiniz. İşte, bu durum tahta kaşıkların iletken olmamaları sayesinde ortadan kalkıyor. Yani, herhangi bir şeyi uzun süre karıştırmanız gerekiyorsa mutlaka tahta kaşık kullanın. 

Üçüncü nedene gelecek olursak, tahta kaşıklar yemeklerin tadını değiştirmiyor. Özellikle reçel, yoğurt gibi uzun süre saklayacağınız yiyecekleri hazırlarken metal kaşık kullanırsanız, reçelin veya yoğurdun kısa sürede sulandığını görebilirsiniz. Bu tür yemeklerde tahta kaşık kullanmak, kıvamın tutmasını sağlıyor. Ayrıca yemek yerken metal tadı alıyorsanız, bunun önüne geçmek için de tahta kaşık kullanabilirsiniz. Ayrıca süt gibi ürünleri kaynatırken, tencerenin üzerine bir adet tahta kaşık koymanız sütün taşmasını ve her yere dökülmesini engelliyor. 

Tahta Kaşık Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  1. Öncelikle tahta kaşıkların doğru bir şekilde temizlenmesi çok önemli. Tahta kaşıkları kesinlikle bulaşık makinesinde yıkamayın. Bunun yerine sünger ve ılık su yardımıyla temizleyebilir veya ılık suya karbonat döküp tahta kaşıkları bu suda bekleterek temizlenmesini sağlayabilirsiniz. 
  2. Tahta kaşıkların nemli bırakılmaması da son derece önemli. Tahta kaşıkları kağıt havlu ile kurulayarak kaldırın. Aksi takdirde çatlayan yerlerinde bakteri oluşumu devam edecektir. 
  3. Tahta kaşıkların kullanım ömrü maksimum 2 yıldır. 2 yılın sonunda bu ürünleri yenisiyle değiştirin. Eğer kaşıkların üzerinde derin çatlaklar varsa, daha kısa sürede de değiştirebilirsiniz. 
  4. Cilalı tahta kaşıklar daha yeni dursa da, bu ürünleri tercih etmemeye çalışın. Ayrıca tahta kaşıkları zımparalamayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Tahta kaşıklar nasıl temizlenir?
  2. Tahta kaşık kullanırken yapılan hatalar
  3. Ahşap ürünler nasıl yağlanır?
  4. Neden en az 2 tane kesme tahtası almalıyız?
  5. Neden bulaşık makinesine sirke koymalıyız?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?