Neden Lahana Suyu İçmeliyiz?
Lahana suyunun faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Yemek yapımında sıklıkla kullanılan lahana, antioksidanlarla dolu bir besindir. İşte, lahana suyu içmenin potansiyel faydaları:

Turpgiller familyasına ait bir bitki olan lahana, yemeklerde yaygın olarak kullanılan bir sebzedir. Kat kat yapraklarıyla sarma, dolma ve salatalarda kullanılan lahana, çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilir. Aynı zamanda suyunu sıkarak tüketmek de mümkündür. C ve K vitamini bakımından zengin olan lahana suyu, kilo kaybı, bağırsak sağlığının iyileştirilmesi, iltihaplanmanın azalması, dengeli hormonlar ve vücut detoksifikasyonu dahil olmak üzere birçok sözde fayda ile bağlantılıdır.

Lahana Suyunun Faydaları Nelerdir?

  1. Lahana suyu, serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını azaltmaya yardımcı olan maddeler olan antioksidanlar bakımından yüksektir. Vücudunuzdaki serbest radikallerin birikmesi iltihaba ve hastalığa neden olabilir.
  2. Lahana, vücudunuzda birçok önemli rol oynayan bir besin maddesi olan C vitamini açısından özellikle yüksektir. C vitamini bağışıklık sağlığını destekler ve aynı zamanda güçlü bir antioksidan görevi görür.
  3. Kırmızı lahana antosiyaninlerle doludur. Bu bitki pigmentleri kırmızı lahanaya kırmızımsı-mor rengini verir ve güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Antosiyanin açısından zengin diyetler, kalp hastalığı riskinin azalması da dahil olmak üzere birçok fayda sunar.
  4. Lahana suyu, iltihapla mücadeleye yardımcı olabilecek birçok bileşik içerir. Lahana birçok anti-inflamatuar bileşik içerir. Bir test tüpü çalışması, kırmızı lahana suyunun dalak hücrelerinde anti-inflamatuar etkilere sahip olduğunu gösterdi.
  5. Lahana suyu içmek mide ülserlerini önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabilir.
  6. Lahana suyu bazı kanserlere karşı korunmaya yardımcı olabilir. Aslında, haftada 5 veya daha fazla porsiyon turpgil sebzeleri tüketmek, kadınlarda lenfoma riskini %33 oranında azaltır.
  7. Bir çalışmada, lahana içeren meyve suyu tüketen kişilerin kolesterolü kontrol grubuna göre daha düşüktü. Diğer çalışmalar, turpgillerden sebze alımını kalp hastalığı riskinin azalmasıyla ilişkilendirir.
  8. Lahana, A vitamininin öncüsü olan beta karoten içerir. Araştırmalar, lahana suyunun içilmesinin, bütün lahana yemeye kıyasla beta karotenin daha iyi emildiğini gösteriyor.

Lahana Suyunun Yan Etkileri Nelerdir?

Lahana suyu içmek muhtemelen çeşitli faydalar sağlasa da, dikkate alınması gereken bazı potansiyel dezavantajlar vardır.

  1. Bazı kanıtlar, yüksek miktarda lahana tüketmenin tiroidinizi etkileyebileceğini düşündürmektedir. Lahanada guatrojen adı verilen maddeler, normal tiroid fonksiyonu için gerekli bir süreç olan tiroide iyot taşınmasını engelleyebilir.
  2. Lahana suyundaki bazı besinlerin bazı ilaçlarla etkileşime girdiği gösterilmiştir. Lahana, kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşime girebilir. Kan sulandırıcı kullanıyorsanız, lahanayı diyetinize eklemeden önce mutlaka doktorunuza danışın.
  3. Sebzelerin suyunu sıkmak, lif içeriğinin çoğunu ortadan kaldırır. Lahanayı çiğ yemek yerine suyunu sıkarsanız, lif içeriğinin çoğunu azaltıyor olabilirsiniz.
  4. Lahana yaygın olarak gaz üreten bir sebzedir. Bazı kişiler lahana suyu içmekten bağırsak rahatsızlığı yaşayabilir.

Önemli Not: Besinlerin kişiler üzerindeki etkisi farklılık gösterir. Bu nedenle, lahana suyunu diyetinize eklemeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

Şunlara da göz atın;

  1. Lahanalı tarifler
  2. Lahana nasıl temizlenir?
  3. Lahana nasıl haşlanır?
  4. Brüksel lahanası nasıl dondurulur?
  5. Kırmızı lahana nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Carnivore Diyeti ile Potansiyel Faydaları, Riskleri ve Temel Prensipleri!
Dünyanın Dört Bir Yanından 20 Ülkeye Ait 20 İlginç Lezzet
Yunus Eti Yenir Mi?
Keki Kalıptan Çıkarırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
20'den 70'e: Yaşınıza Göre Ne Yemelisiniz?
Panettone Ekmeğinin Hikayesi