Neden Baş Ağrısıyla Uyanıyoruz?
Sabahları baş ağrısı neden olur? Sabah baş ağrılarının farklı türleri nelerdir? İşte, sabahları baş ağrısıyla uyanmanın sebepleri:

Sabahları uyanır uyanmaz baş ağrıları, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Kötü bir gece uykudan sonra veya stres yaşarken düzenli olarak yaşayabilirsiniz. Sabah erken saatlerinde baş ağrıları, vücut fizyolojisinin bir değişikliği sonucu olabilir. Sabahın erken saatlerinde, iç ağrı azaltma seviyesi düşebilir. Ayrıca vücudunuz bu süre zarfında daha fazla adrenalin üretebilir ve migren ataklarına sebep olabilir. Sabah baş ağrıları genelde sabah 4'ten sonra uyandırır ve uyandığınızda da mevcut olabilir. En yaygın baş ağrısı türleri şunlardır;

  1. Migren
  2. Baş zonklaması
  3. Gerilim baş aprıları
  4. Uyku apnesine bağlı baş ağrıları

Bir çalışma, uyku apnesi olan 5 kişiden 1'inin sabah baş ağrısı bildirdiğini gösterdi. 

Uyku bozuklukları ve rahatsızlıkları başta migren olmak üzere çeşitli baş ağrılarına neden olabilir. Araştırmalar, uyku bozukluklarının migren ataklarını tetikleyebileceğini bulmuştur. Uyku bozuklukları, kronikleşebilen ve daha şiddetli migren atakları ile ilişkilidir.

Uykusuzluk ve düşük uyku kalitesi, daha sık ve yoğun baş ağrılarıyla ilişkilendirmiştir. Gerilim tipi baş ağrısı veya migren yaşayan insanların yaklaşık yüzde 50'sinde uykusuzluk var.

Sabah Baş Ağrılarının Türleri Nelerdir?

Baş ağrısı, başın herhangi bir yerinde, özellikle alın, ense gibi bölgelerde ortaya çıkan ağrılardır. Bazı türleri keskin, donuk ve zonklayan ağrılar olarak kendini gösterir. Baş ağrılarını bir saat veya birkaç gün boyunca yaşayabilirsiniz. Uluslararası Baş Ağrısı Derneği, yaklaşık 150 baş ağrısı tipini sınıflandırır. Sabahın erken saatlerinde en çok meydana gelen baş ağrısı türleri ise şunlardır;

  1. Migren
  2. Hipnik baş ağrısı
  3. Baş zonklaması
  4. Gerilim baş ağrısı
  5. Paroksismal hemikranya

Sabah Baş Ağrısına Neden Olabilecek Durumlar

  1. İnsomnia

Uykusuzluk, uyku yoksunluğuna sebep olabilir. İnsomnia, uyumaya çalışırken sizi ayakta tutabilir, huzursuz uykuya neden olabilir ve uyku bozukluklarına sebep olabilir. Bu durumda mutlaka doktora başvurulmalıdır. İlaç ve psikoterapi yöntemiyle insomnia belirtilerini azaltabilirsiniz.

  1. Depresyon ve kaygı

Araştırmalar, duygudurum bozukluklarının migren ataklarıyla birlikte görülme ihtilamalinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Çalışmalar, migreni olan kişilerin, migreni olmayan kişilere göre 2,5 kat daha fazla depresyona ve anksiyete bozukluklarına sahip olma olasılığının 2 ila 5 kat daha fazla olduğunu bildirdi. Böyle bir durumda, doktorunuzdan yardım almayı düşünebilirsiniz.

  1. Uyku apnesi ve horlama

Horlama ve uyku apnesi, uykunun sürekli bölünmesine neden olur. Uyku apnesi, gece boyunca zaman zaman nefes almayı bırakmanıza neden olur. Genellikle uyku apnesine bağlı baş ağrıları yaklaşık 30 dakika sürer.

  1. Dişleri gıcırdatmak

Uyurken dişleri gıcırdatmak ve sıkmak, bruksizm olarak da bilinir. Bruksizm ile ortaya çıkan bir baş ağrısı genellikle donuktur ve şakaklarınızın yakınında hissedilebilir. Bruksizm ayrıca uyku apnesi gibi diğer uyku durumlarıyla da bağlantılıdır ve dişlerin zarar görmesine ve çene ağrısına neden olabilir.

  1. Kas gerginliği

Sabahın erken saatlerinde baş ağrıları, boynunuzdaki gergin kasların sonucu olabilir. Sabah erken baş ağrısını hafifletmek için uyku pozisyonunuzu ve kullandığınız yastıkları değerlendirmeniz gerekebilir. Yastığınız, başınızı ve boynunuzu ayakta dururken yaptığınıza benzer bir pozisyonda tutmalıdır. Yumuşak yastıklar boynunuzu ve omurganızı düzgün tutmayabilir ve sert yastıklar vücudunuz için çok fazla açı oluşturabilir.

  1. Alkol

Sabah uyandığınızda başınızın ağrımasının sebebi, alkol kullanımının bir sonucu olabilir. Çok fazla içki içmek düzensiz uykuya ve akşamdan kalma gibi sabahın erken saatlerinde baş ağrısına neden olabilir.

Baş Ağrıları İçin Ne Yapmalıyız?

  1. Uyku apnesi, bruksizm, uykusuzluk gibi durumlarda, baş ağrıları ve diğer semptomları hafifletmek için doktorunuzdan yardım alabilirsiniz. 
  2. Baş ağrılarınız depresyon ve anksiyeteden kaynaklanıyorsa, ilaç ve terapiler baş ağrılarını hafifletebilir.
  3. Sorununuz kas gerginliğinden kaynaklanıyorsa, yeni bir yastık ve uyku pozisyonunuzu değiştirmek, baş ağrılarınızı azaltabilir.
  4. Çok fazla alkol tüketimi, akşamdan kalmaya neden olur. Alkol kullanımınızı azaltmak ve sınırlandırmak için, bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Baş ağrısına iyi gelen besinler
  2. Nasıl sağlıklı olurum?
  3. Sabah alerjisi nedir?
  4. Stres hangi hastalıklara neden olur?
  5. Farenjit nedir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Kozalaktan Yılbaşı Süsü Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Sepeti Nasıl Hazırlanır: 6 Farklı Yılbaşı Sepeti Önerisi
Biftek Mantarı Nasıl Pişirilir?
Çay Kaç Kalori: Çay Çeşitleri ve Kalorileri
2024 Google Trends: Dünyada En Çok Aranan Tarifler
Diyabeti Yönetmek İçin En İyi 7 Egzersiz