Mutfak Lavabonuzu Temizlemek İçin Kullanacağınız 10 Tüyo
Mutfağınızda sanılan daha sık temizlenmesi gereken bir yer varsa o da mutfak lavabosudur. Sizlere mutfak lavabonuzu temizlenmek için kullanacağınız tüyolardan bahsettik. İşte, mutfak lavabonuzu temizlemek için kullanacağınız tüyolar:

Her ne kadar pişirme sürecinin çoğu zaman en az sevilen kısmı olsa da temizlik, mutfakta sağlık ve güvenliğin en önemli yönlerinden biridir. Mutfağınızın düşündüğünüzden daha sık temizlenmesi gereken en önemli noktalarından biri mutfak lavabonuzdur. Kir, leke, bakteri, küf, koku ve diğer kirletici maddelerin birikmesi, tüm ev aşçılarının kaçınmak istediği hem estetik hem de sağlıkla ilgili sonuçlara sahiptir.

Neyse ki, bu sıkıcı işin üstesinden gelmenin birçok yolu var ve temizlik malzemelerinin bulunduğu bir çamaşır listesi satın almak için zahmete girmenize gerek yok. Lavabonun tüm kısımlarını temizlemek için sirke, karbonat, limon, tuz ve daha fazlası gibi yaygın ev eşyaları kullanılabilir. Lavabonuzun yüzeyini, köşelerini, kenarlarını, musluğunu, drenajını temizlemek istiyorsanız, ipuçlarına göz atabilirsiniz.


  1. Temizlik Ekipmanı Satın Alın

Klişe görünebilir, ancak mutfak lavabonuzu iyi durumda tutmak istiyorsanız saygın temizlik ekipmanı kullanmak gerçekten büyük fark yaratır. Güvenilir ve sağlam ekipman aynı zamanda omuzlarınızı fırçalamanın zorlu işlerinin bir kısmını da ortadan kaldırır; temizlik sırasında hem zamandan hem de enerjiden tasarruf etmenizi sağlar.

Temizleme işleminin farklı bölümleri için hem fırçaya hem de süngere yatırım yapmanızı öneririz. Fırçanın, lavabonun yüzeyindeki bazı sert lekeleri ve kalıntıları temizlemek için sert kıllara sahip olduğundan emin olmalısınız. Lavabonuzun daha dar noktalarına ve köşelerine girebilmek için elinizde bir diş fırçası bulundurmayı da düşünebilirsiniz. Leke tedavilerinde fırça daha çok tercih edilirken, lavabonuzun geniş alanlarını temizlemek için kaliteli bir sünger kullanılabilir. Genellikle daha yumuşak bir tarafı ve ovalama tarafı olan iki taraflı bir sünger, hem porselen hem de paslanmaz çelik lavaboların temizliği için idealdir.

  1. Lavabonuzu Karbonat Ve Sirkeyle Ovun

Kabartma tozu ve sirkenin karıştırılmasıyla oluşan reaksiyon muhtemelen sizi ilkokul fen bilimlerine geri götürecektir. Model yanardağınızın patlamasına neden olan gazlı çözelti aynı zamanda gerçekten güçlü bir temizlik maddesidir.

Yaygın olarak koku giderici özellikleriyle bilinmesine rağmen kabartma tozu aslında çok hafif bir aşındırıcı görevi görür. Bu, lavabonuzun yüzeyini çizmeden lavabo pisliğini çıkarmak için idealdir. Öte yandan sirke süper asidiktir ve yağ ve mineral birikintileri gibi çıkarılması zor birikintileri çözdüğü bilinmektedir. Bu iki yaygın ev malzemesi arasında meydana gelen kimyasal reaksiyon, köpüklü, güçlü bir temizleme solüsyonu oluşturur. Aynı anda kirletici maddeleri uzaklaştırır, etkili bir şekilde dezenfekte eder ve lavabonuzu pırıl pırıl bırakır.


  1. Hidrojen Peroksit İle Derinlemesine Temizlik

Hidrojen peroksitten yararlanmanın en kolay yolu, lavabonuzun alt ve yan taraflarının yeterince kaplandığından emin olarak bir miktar dökmektir. Daha sonra sıvının lavabonuzda birkaç dakika beklemesine izin verin ve hidrojen peroksitin büyüsünü göstermesine izin verin. Son olarak lavabonuzu ılık suyla durulayın. Güvenlik nedeniyle lavabonuzda hidrojen peroksit kalmasını istemezsiniz, bu nedenle iyice duruladığınızdan emin olun.

Hidrojen peroksitin harika yanı çok yönlülüğüdür. Sirke gibi, köpüren ve köpüren bir çözelti oluşturmak için hidrojen peroksiti kabartma tozu ile karıştırabilirsiniz. Bu güçlü temizlik maddesi sadece lavabonuzu dezenfekte etmekle kalmaz, aynı zamanda inatçı lekeleri ve küçük gider tıkanıklıklarını da giderir. Hidrojen peroksit ve kabartma tozu kombinasyonu, sac tavalardaki çıkarılması imkansız lekeleri temizlemek için bile kullanılır. Söylemeye gerek yok, bu derin temizlik çözümünün lavabonuzu mümkün olan en iyi durumda tutacağından şüphemiz yok.

  1. Paslanmaz Çelik Lavaboları Parlatmak İçin Un Kullanın

Bu belki de beklenmedik bir seçimdir ancak un, özellikle paslanmaz çelik söz konusu olduğunda lavabonuzu temizlemeye ve cilalamaya da yardımcı olabilir. Un, süper hafif bir aşındırıcı olarak birlikte çalışan, kir ve kir gibi kirletici maddeleri iz veya çizik bırakmadan yüzeylerden yavaşça temizleyen son derece ince parçacıklara sahiptir.

Paslanmaz çelik lavabonuzu parlatmak için un kullanmak için öncelikle lavabonuzun kuru olduğundan emin olmalısınız. Unun lavabonuzla temas ettiğinde macuna dönüşmemesi için su damlacıklarını toplamak için temiz bir bez kullanın; bu, cilalamanın amacını boşa çıkarır. Daha sonra, lavabonun yüzeyini kaplayan eşit bir un tabakası olduğundan emin olarak lavaboya bol miktarda un serpin. Daha sonra kuru bir bez veya kağıt havlu kullanarak unu dairesel hareketlerle ovalayın ve birikintileri temizlerken izleyin. Biraz zaman ve çabayla lavabonuz pırıl pırıl parlayacak. Son olarak, unu durulayın ve lavabonuzu kurulayın, böylece her şey tamamen yenilenmiş görünür.

  1. Pas Lekelerini Tuzla Çıkarın

Pas, ağrıyan bir başparmak gibi göze çarpan sinir bozucu lavabo lekelerinden biridir. Su kalitesi ve metale maruz kalma gibi bir dizi faktörden oluşur. Pas, çıkarılması zor olmasının yanı sıra, gıda işleme açısından güvenli olmayan bir malzeme olarak değerlendirilmektedir. Mutfak eşyalarınızın ve pişirme ekipmanlarınızın sıklıkla lavaboda olduğu göz önüne alındığında, pas oluştuğunu görürseniz temizlemeye zaman ayırmanız en iyisidir.

Sanıldığının aksine, zorlu sarı-kahverengi lekelerden kurtulmak için sert temizleyiciler veya kimyasallar kullanmanıza gerek yok; tuz kullanabilirsiniz. Limon suyuyla birleştirilen tuz oldukça iyi çalışır. Tek yapmanız gereken mutfak lavabonuza bir kat tuz serpmek. Daha sonra tuzun üzerine biraz taze limon suyu sıkın ve bu kombinasyonun iki saate kadar birlikte çalışmasına izin verin. Birkaç saat geçtikten sonra fırçanızı veya süngerinizi alıp lavaboya derinlemesine bir fırçalama yapabilirsiniz. Pas lekelerinin çoğunun (hepsi olmasa da) temizlenmesi artık çok daha kolay olmalı ve daha kolay çıkmalıdır.

  1. Lavabonuzu Mikrofiber Bez Ve Zeytinyağıyla Parlatın

Mikrofiber bezler mutfak lavabonuzu temizlemek için harika bir yatırımdır. Tipik olarak polyester ve poliamidden (naylon) yapılmış olup, özellikle paslanmaz çelik lavabolardaki su lekelerini, parmak izlerini ve diğer basit lekeleri çıkarmada harikadırlar. Mikrofiber bezler aynı zamanda lavabonuza lekesiz, parlak ve davetkar bir görünüm kazandıracak ve temizliğe verdiğiniz yoğun emekten memnun kalmanızı sağlayacaktır.

Mikrofiber bezi kullanmanın en iyi yolu önce onu hafifçe nemlendirmektir. Su kullanmak yerine az miktarda zeytinyağı kullanmayı deneyin. Daha sonra dairesel hareketlerle lavabonun yüzeyini nazikçe parlatın. Eğer sürtünme çok fazlaysa nemli mikrofiber beze biraz daha zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Zeytinyağının bazı antibakteriyel özellikleri de vardır, bu nedenle lavabonun kenarlarındaki, musluğun yanındaki ve giderin etrafındaki inatçı bölgelere sürdüğünüzden emin olun. Parlatma işleminizden memnun kaldığınızda, ayrı bir kuru bez kullanarak lavabonuzdaki fazla yağı silin.


  1. Lavabonuzu Limonla Temizleyin

Şu ana kadar bahsettiğimiz derinlemesine temizleme ve cilalama yöntemlerinden sonra lavabonuz yeterince parlak değilse, beyazlatmayı düşünmenin zamanı gelmiş demektir. Pek çok kişinin sert kimyasallar nedeniyle hassas olduğu geleneksel çamaşır suyu yerine limon kullanmayı deneyin.

Tek yapmanız gereken birkaç limonu ikiye veya kalın dilimler halinde kesmek. Bu, kaç noktayı ağartmaya çalıştığınıza bağlı olacaktır. Daha sonra limon dilimlerini lavabonuzdaki lekeli noktaların üzerine yerleştirin ve hafif bir beyazlatma etkisinin oluşması için onları gece boyunca orada bırakın. Limonları yere koyup yatağa gitmeden önce lavabonun kuru olduğundan emin olun. Sabahları dilimleri çıkarın ve sonuçlarınızı görmek için lavaboyu suyla durulayın. Lekelerin gittiğini veya hafiflediğini ve lavabonuzun genel olarak daha parlak olduğunu fark edeceksiniz. Bu numaranın harika yanı, limonların aynı zamanda lavabonuzda taze narenciye kokusu bırakmasıdır.

  1. Musluk Başlığınızı Temizlemek İçin Sirke Kullanın

Musluk başlığı, lavabonun sıklıkla gözden kaçırılan bir parçasıdır, ancak en az diğer alanlar kadar, hatta daha fazla ilgiyi hak ediyor. Musluk başlıkları sürekli olarak ıslak veya nemli bırakılır; bu da kir, mineral birikintileri ve farklı türde sağlıksız mikropların birikmesine yol açar. Musluk kafaları aynı zamanda toz ve kir birikmesine de eğilimlidir ve bu da zamanla ele alınması gereken hafif tıkanmalara yol açar.

Musluk başlığınızı sert veya güvenli olmayan kimyasallarla temizlemek istemezsiniz çünkü musluk başlığından çıkan su doğrudan bulaşıklara veya ellere bulaşır. Bunun yerine sirke gibi daha doğal bir temizlik ve dezenfektan maddesine ulaşın. Tek yapmanız gereken bir kase alıp içini eşit oranda beyaz sirke ve suyla doldurmak. Çıkarılan musluk başlığının tamamen suya daldırılabilmesi için kasenin yeterince büyük olduğundan emin olun. Daha sonra musluk başlığınızı en az bir saat boyunca solüsyonun içinde bekletin. Musluk başlığını kaseden çıkarmadan önce, musluğunuzu açın ve kalan kirletici maddelerin durulandığından emin olmak için suyun bir veya iki dakika akmasını sağlayın. Musluk başlığınızı sirke ve su banyosundan çıkarın ve ardından musluk başlığınızı tekrar takmadan önce sirke kalıntılarının kaybolması için temiz suyla iyice durulayın. Artık dezenfekte edilmiş, tıkanmamış, sabit su akışının keyfini çıkarabilirsiniz.


  1. Lavabo Kokuları İçin Limon Suyu Ve Esansiyel Yağları Kullanın

Lavabonuz kötü kokulu kokuların kalıcı bir kaynağıysa, aroma oyununuzu bir adım öteye taşımanın zamanı geldi. Kabartma tozu ve en sevdiğiniz esansiyel yağın birkaç damlası dahil olmak üzere bazı ekstra malzemeler, mutfak kokularını gidermede uzun bir yol kat edecektir.

Giderinizi bir miktar suyla durulayarak başlamanızı öneririz. Daha sonra 1 bardak kabartma tozu ve 1 bardak limon suyunu ölçün. Önce karbonat tozunu gidere dökün, ardından limon suyunu dökün. Bu, kiri nazikçe temizleyen, ancak esas olarak çöp imhasındaki kokunun giderilmesine yardımcı olan nefis köpüklü bir kimyasal reaksiyon yaratmalıdır. Reaksiyon sakinleştikten sonra drenaja birkaç damla esansiyel yağ ekleyin. Narenciye, nane, çay ağacı, okaliptüs ve lavanta gibi çeşitli taze kokular arasından seçim yapabilirsiniz. Esansiyel yağları kullanmanın en iyi yanı, yalnızca lavabonuzun değil, tüm mutfağınızın harika kokmasını sağlamalarıdır; bu nedenle beğendiğiniz bir koku seçin. Son olarak karışımın tamamının giderinizde en az 30 dakika beklemesine izin verin.

  1. Lavabonuzu Sık Sık Temizlemek İçin Bir Rutin Geliştirin

Konu mutfak lavabonuzu lekesiz tutmak olduğunda tutarlılık gerçekten çok önemlidir. Düzenli temizlik, inatçı birikimleri ve lekelerin birikmesini önlemenin en iyi yoludur. Bu aynı zamanda lavabonuzu mikroplardan uzak tutmanın ve evinizdeki herkesin sağlığına ve güvenliğine öncelik vermenin en iyi yoludur.

Lavabonuzu düzenli olarak temizlediğinizden emin olmanın en kolay yolu, bunu günlük veya gece alışkanlığı haline getirmektir. Bu şekilde sık sık temizlik yapacağınız için lavabonuzu silmek için yumuşak veya daha doğal bir bulaşık sabunu kullanmayı düşünmek en iyisidir. Lavabonun yüzeyini, dış kenarlarını ve köşelerini temizlediğinizden emin olun. Bu dar alanlar zamanla kir toplar, bu nedenle bunların sık sık temizlenmesi, kirletici maddelerin çok derinlere yerleşmemesini sağlar. Ek olarak, kolay ve tekrarlanan bir temizlik rutinine sahip olmak, ultra derinlemesine temizlik seanslarına olan ihtiyacı ortadan kaldırmanın en iyi yoludur; bu hepimizin daha az sıklıkta yapmak isteyeceği bir şeydir.

Şunlara da göz atın;

  1. Mutfak lavabosundaki kötü kokular nasıl geçer?
  2. Çöp kovası kokusu nasıl giderilir?
  3. Lavabo nasıl açılır?
  4. Temizlik bezi nasıl temizlenir?

Haber Kategorileri

Temizlik Önerileri

Lezzetli Haberler

İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var
21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?