Mutfak Eşyalarının Son Kullanma Tarihi: 10 Eşyanın Kullanım Ömrü
Mutfakta sürekli elimizin altında olan eşyaların kullanım ömrünü biliyor musunuz? İşte, mutfakta büyük bir pratiklik sağlayan 10 mutfak eşyasının son kullanma tarihi:

Yiyeceklerin belli bir son kullanma tarihi olduğunu hepimiz biliyoruz. Öyle ki günlük tüketilmesi gereken besinlerin, mutlaka son kullanma tarihine bakıyoruz. Ancak bu durum yalnızca besinler için geçerli değil. Mutfakta sürekli elimizin altında olan küçük eşyaların da bir kullanım ömrü var. Ve bu eşyaları kırılmalarını beklemeden, kullanım ömrü bittiği zaman değiştirmek gerekiyor. İşte, mutfak eşyalarının kullanım ömrü:

  1. Plastik spatula

Teflon tava ve tencerelerde sık sık kullanılan, tatlı yapımında tercih edilen plastik spatulaların kullanım ömrü, 2 yılla sınırlı. Eğer bulaşık makinesinde yüksek sıcaklıkta yıkanırlarsa, maalesef kullanım ömrü daha da azalabilir.

  1. Tahta kaşık

Herkesin mutfağında en az 1 tane bulunan tahta kaşıklar, yalnızca 5 yıl kullanılabiliyor. Bunun nedeni, zamanla üzerinde oluşan deformelerin ve mikropların sağlığımızı tehdit etmesi. Tahta kaşıkların da bulaşık makinesi yerine elde yıkanması öneriliyor.

Bakınız; Tahta kaşıklar nasıl temizlenir?

  1. Soyma bıçağı

Sebze ve meyveleri soymak için kullanılan bıçak veya sebze soyucuların ömrü ise 2 yıl. Bu sürenin sonunda bıçakların keskinliği gidiyor ve bakteri oluşma riski yükseliyor.

  1. Plastik kesme tahtası

Et, sebze gibi besinleri kolayca kesmemizi sağlayan plastik kesme tahtasının, en fazla 3 yıl kullanılması öneriliyor. Bunun nedeni ise üzerinde oluşan bıçak kesikleri ve kesiklerde oluşabilecek bakterilerin sağlığı tehdit etmesi.

Bakınız; Kesme tahtası nasıl seçilir?


  1. Süzgeç

Kullanım ömrü en kısa olan eşyalar arasında süzgeç bulunuyor. İnce delikli yapılara sahip olan süzgeçlerin temizlemesi oldukça zor. Ayrıca gözle görünmeyen yemek artıklarını da içinde barındırıyor. Bu yüzden süzgeçlerin yılda bir kez değiştirilmesi öneriliyor.

Bakınız; Süzgeç nasıl temizlenir?


  1. Yapışmaz teflon tava

Yapışmaz teflon tavaların yüzeyi kolayca çizilebiliyor. Bu da zamanla bakterilerin açığa çıkmasına sebep oluyor. Doğru kullanıldığı takdirde teflon tavaların, 3 yılda bir değiştirilmesi gerekiyor.

Bakınız; Teflon tava nasıl temizlenir?


  1. Plastik saklama kapları

Mutfakta çok işimize yarayan plastik saklama kapları, bulaşık makinesinde yıkanmıyor. Bakteri üretmeye müsait olan bu ürünlerin en fazla 2 sene kullanılması öneriliyor.

  1. Fırın

Gelelim mutfağın demirbaşlarına.. Fırın, bozulmadığı sürece kullanılabilen bir eşya olsa da, yaklaşık 13-16 yıl içinde bozulmalar gerçekleşiyor. Eğer düğmelere basmanıza rağmen fırın ısınmıyorsa, ömrünü tamamlamış olabilir.

Bakınız; Fırın kullanırken yapılan hatalar nelerdir?


  1. Bulaşık makinesi

Bulaşık makinelerinin kullanım ömrü ortalama 13-15 yıl arasında değişiyor. Eğer makineniz tamiri mümkün olmayacak şekilde bozulduysa, ne yazık ki yenilemeniz gerekiyor. Ancak bakımını doğru yaparsanız, uzun yıllar kullanmaya devam edebilirsiniz.

Bakınız; Bulaşık makinesi nasıl tasarruflu kullanılır?


  1. Buzdolabı

Buzdolabının buzluk ve diğer kısımları yeterince soğutmuyorsa, motor kısmından yüksek sesler gelmeye başladıysa, buzdolabınız artık görevini yerine getiremiyor olabilir. Buzdolabının kullanım ömrü, kullanım şekline bağlı olarak 10-14 yıl arasında değişiyor. Ancak buzdolabının soğutma sistemi dışındaki arızalar da yetkili servislerden destek alarak parçaları değiştirebilirsiniz. Ufak arızalar, illa buzdolabını değiştirmeniz gerektiğini anlamına gelmeyebilir.

Bakınız; No frost buzdolabı nedir?

Şunlara da göz atın;

  1. Tava çeşitleri ve özellikleri
  2. Hava fritözünde pişirilen meyveler
  3. Katı meyve sıkacağında hangi meyveler sıkılır?
  4. Buzdolabı nasıl tasarruflu kullanılır?
  5. Mutfak çeyizinde neler olmalı?

Haber Kategorileri

Mutfak Ekipmanları

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Sofrasında Hangi Yemeklere Yer Verilmeli?
Bingül Mete'den Yılbaşı Tarifleri
Nişantaşı Kahvaltı Mekanları: Nişantaşı'nda Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Yılbaşı Pastaları: Yeni Yıla Özel 32 Yılbaşı Pastası Tarifi
Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki