Bıçaklar mutfağın vazgeçilmez ekipmanlarından biridir. Her boyda, farklı çeşitlerde kullanılır. İster profesyonel mutfakta ister evde olun bıçak mutfakta kullanılır. Ancak sahip olduğunuz bıçakların uzun ömürlü olması ve yaralanma olasılığını en aza indirgemek için onlara bakım yapmak önemlidir. Bıçaklarınızın bakımını nasıl yapacağınız konusunda en temel yapılması ve yapılmaması gerekenleri burada bulabilirsiniz.
Mutfak bıçaklarınızın bakımının en önemli yönü onları keskin tutmaktır. Kör bir bıçak mutfakta işinizi zorlaştırmanın yanı sıra daha da tehlikeli hale getirir. Tekrar etmekte fayda var: Kör bir bıçak keskin olandan daha tehlikelidir. Kör bir bıçak daha fazla baskı uygulamanızı gerektirir, bu da kayma ve sizi kesme olasılığını artırır. Bıçak bilemenin gizemlerini araştırmak istiyorsanız kesinlikle bunu yapabilirsiniz. Ancak biley taşını kullanmayı öğrenmek çok göz korkutucu olduğu için konu kör bir bıçak kullanmaya gelirse, kendinize bir iyilik yapın ve bıçağınızı bir profesyonele bilettirin. Siz beklerken muhtemelen bir çatal bıçak mağazası bunu yapabilecektir. Bıçağınız keskindir. Ancak hangi yüzeyden kestiğiniz, bıçağınızı keskin tutmanın ve ömrünü uzatmanın bir diğer önemli faktörüdür. Her zaman kesme tahtası üzerinde kesmelisiniz. Bu, ahşaptan, plastikten veya bambudan (teknik olarak ahşap değil, bir tür çimdir) yapılmış olduğu anlamına gelir. Bıçağınızın iyiliği için kesme tahtanızın bıçağın kendisinden daha sert bir malzemeden yapılmaması gerekir. Bu, cam kesme tahtasına gerek olmadığı anlamına gelir. Doğrudan granit veya mermer tezgahınız üzerinde kesmemelisiniz. Bambu, bahsedilen üç tür arasında en sert malzemedir, bu nedenle muhtemelen üçüncü tercihinizdir, en azından bıçağınız için en iyisi olduğu sürece. Plastik olanları bulaşık makinesine girebildiklerinden temiz tutmak daha kolaydır ve yaralandıklarında onları atabilirsiniz. Ancak karaçam, tik ağacı veya Japon servisi gibi yumuşak ağaçtan bir kesme tahtası bıçağınız için en iyisi olacaktır. Bıçağınızın ömrüne karşı kesme tahtanızın ömrüne öncelik vermek başka bir konudur ve akçaağaç ve ceviz gibi sert ağaç kesme tahtalarının onlara önerebileceği çok şey vardır. Üstelik bir bıçağı, üst düzey bir kesme tahtasını değiştirmekten çok daha kolay bir şekilde keskinleştirebilirsiniz. Bıçaklarınıza yapabileceğiniz en kötü şey onları bulaşık makinesinde yıkamaktır. Orada devam eden tıkırtı miktarı nedeniyle bıçağın başka bir bıçağa, bir tabağın kenarına veya hatta rafın kendisine çarpması kaçınılmazdır; bu da bıçağın körelmesine ve muhtemelen hasar görmesine neden olur. Bıçağınız temiz ve kuru olduğundan artık kaldırabilirsiniz. Ama nerede? Açıkta kalan bir bıçağın diğer mutfak eşyalarıyla dolu bir çekmeceye saklanması hem bıçak için hem de sizin için kötüdür, çünkü etrafı karıştırırken kendinizi kesme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bazı bıçak meraklıları duvara yapıştırılan manyetik şeride bayılırlar. Bıçaklarınız hareket etmeyecekleri veya etrafa çarpmayacakları şekilde şeride yapışır. Bazıları için bıçaklarını sergileyebilmek bir avantajdır, ancak bu herkesin hoşuna gitmeyebilir. Dahası, açıkta kalan bu bıçaklara karşı her zaman tetikte olmalısınız ve yeterince güçlü bir darbenin, birini şeritten düşürüp uçurmaya yetebileceğini unutmayın. Tahta bıçak blokları da başka bir seçenektir, ancak bıçakları yuvalara baş aşağı kaydırdığınızdan emin olun, böylece bıçakların keskin kenarlarına dayanmazlar. Şunlara da göz atın;Bıçaklarınızı Bilemek
Kesme Tahtası Seçmek
Bıçakların Temizlenmesi
Bıçak Nasıl Saklanır?