Mutfağınızda Daha Fazla Temizlemeniz Gereken Tek Yer
Mutfakta yapılan her yemeği lezzetlerinden baharatlardır. Peki baharat kavanozlarınızı en son ne zaman temizlediniz? Mutfağınızda daha fazla temizlemeniz gereken o yer:

Mutfakta yapılan her yemeği lezzetlerinden baharatlardır. Peki baharat kavanozlarınızı en son ne zaman temizlediniz? Mikropların kesme tahtalarında, lavaboda ve sırılsıklam mutfak süngerinde barınabileceğini biliyorsunuz. Ancak yakın tarihli bir araştırmaya göre, bu küçük baharat kapları bakteri ve diğer patojenleri de barındırabilir.

Araştırmacılar çalışmaları için 371 kişiden hindi köftesi ve yemeye hazır marul salatası ile yemek yapmasını istedi. Hindi, kolayca izlenebilen zararsız bir virüs olan MS2 içeriyordu. Katılımcılar yemeklerini küçük apartman tarzı mutfaklardan toplum merkezlerinde ve gıda bankalarında bulunan daha büyük mutfaklara kadar çeşitli test mutfaklarında yaptılar.

Yemek hazırlandıktan sonra, mutfak eşyaları ve temizlik yüzeyleri dahil olmak üzere bir düzine alan test için temizlendi. Araştırmacılar, sürüntülerin yaklaşık %10 ila %20'sinin çoğu yüzeyde MS2 için pozitif olduğunu bulmuşlardır. Bununla birlikte, baharat kaplarının %48'i bakteri kanıtı gösterdi. Araştırmacılar, baharat kaplarının test edilen tüm mutfak yüzeyleri arasında en yüksek konsantrasyona sahip olduğunu söyledi.

Rutgers Üniversitesi Gıda Bilimi Bölümü'nde profesör olan araştırmacı Donald Schaffner, Food Safety News'e verdiği demeçte, "Daha önce baharat kaplarının bulaştığına dair kanıt görmediğimiz için şaşırdık" dedi.

"Çiğ et veya kümes hayvanı ürünlerinin işlenmesi nedeniyle mutfak yüzeylerinin çapraz kontaminasyonuna ilişkin araştırmaların çoğu, mutfak kesme tahtaları veya musluk kulplarına odaklandı ve baharat kapları, çöp kutusu kapakları ve diğer mutfak gereçleri gibi yüzeyleri ihmal etti. Bu da bu çalışmayı ve bu grubun üyelerinden yapılan benzer çalışmaları önceki çalışmalardan daha kapsamlı hale getiriyor.” Çalışma Eylül ayında Gıda Koruma Dergisi'nde yayınlandı ve Tarım Bakanlığı Gıda Güvenliği ve Denetim Servisi tarafından finanse edildi.

Baharat Kapları Nasıl Temizlenir?

Yemek hazırlarken mikropların mutfağa yayılması çok kolay olduğundan, ellerinizi düzenli olarak yıkayın ve dokunduğunuz her şeyi temizleyin. Buna baharat kaplarınız da dahildir.

"Baharat kavanozları yanıltıcıdır çünkü pişirme sürecinde sık sık onlara dokunulur. Spruce Eats'a Amerikan Temizlik Enstitüsü sözcüsü Jessica Ek, "İdeal çözüm, yemek pişirirken baharat kavanozlarına dokunmadan önce ellerinizi yıkamaktır" dedi.

“Ancak, bunu yapmayı unutursanız, kavanozlar nemli bir bez ve biraz bulaşık deterjanı ile silinebilir. Alternatif olarak, dezenfektan mendil kullanabilirsiniz.”

Baharatlarınızın son kullanma tarihini kontrol etmek ve eski olan her şeyi atmak için de iyi bir zaman. Baştan başlıyorsanız, baharatları boşaltın ve tüm baharat parçalarını çıkardığınızdan emin olarak ılık, sabunlu suda yıkayın. Taze baharatlarla yeniden doldurmadan önce kapları tamamen kurutun.

Şunlara da göz atın;

  1. Baharatlar nerede yetişir?
  2. Baharatlı yiyecekleri yemek istememizin sebepleri
  3. Paprika baharatının faydaları nelerdir?
  4. Baharatların raf ömrü geçer mi?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Temizlik Önerileri

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?