Muscovado Şekeri Nedir, Nasıl Kullanılır?
Güçlü bir melas aroması içeren ve koyu kahverengi dokusuyla bilinen muscovado şekeri, en az rafine edilmiş şeker türüdür. Peki, muscovado şekeri nasıl kullanılır? İşte, muscovado şekerinin kullanımı:

Muscovado şekeri, doğal pekmez içeren rafine edilmemiş şeker kamışıdır. Zengin kahverengi bir renge, nemli bir dokuya ve şekerleme benzeri bir tada sahiptir. Toz ve esmer şekerin ikamesi olarak kullanılan bu şeker, kurabiye, kek gibi tariflere daha derin bir tat vermek için kullanılır. Barbados şekeri olarak da bilinen bu şeker türü, en az rafine edilmiş şeker türlerinden biridir. Şeker kamışının suyunun çıkarılıp kireç eklenmesi ve pişirilmesiyle elde edilen bu şeker, kristal şeklinde sunulur. Yüksek melas içeriği ile ağızda acı tatlı bir tat bırakır. Bu şekerin yapımında emek kullanıldığı için, zanaatkar şekeri olarak da bilinir. En çok Hindistan'da üretilen muscovado şekeri, eser miktarda magnezyum, potasyum gibi mineraller sağlar. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde, beyaz şekere göre daha besleyicidir. Ancak ölçülü miktarda tüketilmesi gerekir. 

Muscovado Şekerini Diğer Şekerlerden Ayıran Farklar Nelerdir?

  1. Toz şeker pekmez içermediğinden nötr tatlı bir tada sahiptir ve rengi yoktur. Mineral içermediğinden muscovado şekerinden daha az besleyicidir.
  2. Esmer şeker, pekmez eklenen beyaz şekerdir. Melas miktarı, muscovado şekerinden daha azdır. Muskovado şekeri gibi, esmer şeker de nemli kum dokusuna sahiptir ancak daha hafif karamel benzeri bir tada sahiptir.
  3. Turbinado ve demerara şekeri de buharlaştırılmış kamış suyundan yapılır. Ancak muscovado şekerine göre daha kuru bir dokuya sahiptir ve genelde sıcak içecekleri tatlandırmak için kullanılır.
  4. Jaggery, rapadura, panela, kokuto, muscovado'ya çok benzeyen, rafine edilmemiş, melas içeren şeker kamışı şekerleridir. Panela katı bloklar halinde satılırken, rapadura daha gevşek ve taneli bir yapıdadır. 

Muscovado Şekeri Nasıl Kullanılır?

Muscovado şekerinin yanık tadı, fırınlanmış yemeklerde daha iyi bir lezzet yakalamanızı sağlar. En popüler kullanımları ise şu şekildedir;

  1. Barbekü sos: Dumanlı tadını artırmak için, esmer şeker yerine muscovado şekeri kullanılabilir.
  2. Çikolatalı ürünler: Çikolatalı kurabiye veya brownielerde bu şekeri kullanabilirsiniz.
  3. Kahve: Farklı bir kahve tadı yakalamak için bu şekeri kahvenize ekleyebilirsiniz.
  4. Marine: Etleri marine ederken hazırladığınız sosa bu şekeri ekleyerek daha aromatik bir tat yakalayabilirsiniz.
  5. Dondurma: Dondurma yapımında karamelize bir tat oluşturmak için, muscovado şekerinden yardım alabilirsiniz.
  6. Yulaf ezmesi: Zengin bir lezzet için sıcak yulaf ezmesinin üzerine fındık, muscovado şekeri ve meyve serpin.
  7. Salata sosu: Salataya karamel tadı vermek için, sosa bu şekerden ekleyebilirsiniz. 

Muscovado şekerini, hava geçirmez bir kapta saklamanız gerekir. Eğer sertleşirse, üzerine nemli kağıt havlu koyun ve bir gece bu şekilde bekletin. Ertesi gün yumuşamış olacaktır.

Muscovado Şekeri Nereden Alınır?

Ülkemizde pek bilinmeyen ve rağbet görmeyen bu şekeri, marketlerde bulmak biraz zor olabilir. Bu yüzden güvenilir online alışveriş sitelerinden temin edebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Esmer şeker yerine ne kullanılır?
  2. Rafine şeker nedir?
  3. Şeker çeşitleri ve özellikleri
  4. Şeker nasıl saklanır?
  5. Dalgona şekeri nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı