Mükemmel Et Nasıl Pişirilir?
Evde mükemmel et nasıl pişirilir? Etin hangi kısmı ne derecede pişmelidir? Dikkat etmeniz gereken püf noktalar ile birlikte mükemmel et nasıl pişirilir merak ediyorsanız, yazının detaylarına geçebilirsiniz...


Et tercihiniz fileto biftek, bonfile, but ya da daha farklı kesim etler olsun en önemlisi et için pişirme süresi ve bu süredeki dikkate bağlıdır. Orta pişmiş et ile iyi pişmiş et arasında sadece birkaç dakika fark vardır. Bundan dolayı dikkat ve bilgi et pişirmede önemli bir noktadır. 

İyi et yapmak için ilk önce etinizi seçmelisiniz. Kullandığınız biftek kesimi kişisel tercihinize ve bütçenize bağlıdır. 


Etin Hangi Bölgesi Pişirilmeli?


  1. Biftek: Fileto gibi kemiksiz bir et parçasıdır. Ancak daha lezzetlidir. En iyi pişim noktası orta az şeklindedir. İçerisinde az pembelik vardır. 
  2. T-bone: Etin içerisinde ‘T’ şeklinde bir kemik vardır. İki farklı eti içerisinde barındırır. Orta pişmiş yemek en iyisidir. Her parçanın eşit şekilde pişmesi için fırında pişirmeyi tercih edebilirsiniz. Paylaşarak tüketmek için mükemmel bir seçenektir. 
  3. Pançeta: Izgara yapmak için uygun bir tercihtir. Görece fiyatı uygun olan bu et oldukça lezzetlidir. Kıyma ya da haşlama içinde tercih edebilirsiniz. 
  4. Fileto: En pahalı kısmıdır. Az yağlıdır ve az pişmiş, içerisi pembe olarak tüketilmesi önerilir. 
  5. Antrikot: Kemiksizdir, genellikle tavada yapılır. Orta pişmiş olarak tüketilmesi önerilir.
  6. Flat İron Eti: Bu biftek kürek kemiğinden kesilir ve çok değerlidir ve düzgün şekillendirilmiştir, ancak orta dereceden daha fazla pişirilmemelidir, aksi takdirde sert olacaktır.
  7. Uzun Biftek (Onglet): Uzun et parçasının tadı çok yoğun ve lezzetli bir tadı vardır. Az pişirilirse sert olur, bu sebeple iyi pişirmek gerekir. 
  8. But Bifteği: En ucuz birinci sınıf biftek, orta dereceden fazla bir şey pişirilirse yemesi keyifli olmayacaktır, bu sebeple orta az pişirmek en iyisidir. 

Eğer etinizi kapalı bir mekan da, evde pişirecekseniz ilk önerimiz eti tavada kızartmak olacaktır. İmkanınız varsa ızgara da yapabilirsiniz. Kalın tabanlı bir kızartma tavası ya da demir döküm tava iyi sonuçlar elde etmenize sebep olacaktır. Bu tür tavalar gerçekten ısınır ve ısılarını korurlar, bu da onları bifteğinizin yüzeyinde kömürleşmiş, dumanlı yüzey elde etmek için ideal hale getirir. Tavada etleri sıkıştırmadan pişirmeye özen gösterin. 



Mükemmel Et Pişirmenin Püf Noktaları

  1. Etlerinizi pişirmeden önce, en az 2 saat önceden baharatlayın ve o şekilde bekletin.
  2. Tavayı önceden ısıtın.
  3. Az miktarda yağ gezdirin. Bu yağ içerisine aromatik otlar ekleyerek etinizi tatlandırabilirsiniz.  
  4. Etin her iki yüzeyini de eşit dakikalarda pişirin. 
  5. Servis etmeden önce etleri dinlenmeye bırakın, pişirdiğiniz et 5 dakika dinlendikten sonra servis ederek tüketin. 
  6. Etleri bütün ya da dilimlenmiş halde üzerine pişme suyu dökülerek servis edin. 


Pişen Et Nasıl Anlaşılır?


Etinizin nasıl piştiğini anlamanızın birkaç yöntemi var. Pişen ete parmağınız ile hafifçe dokunun. ‘rare’ denilen orta az pişmiş olan et size yumuşak hissettirecektir, orta pişmiş et biraz daha kabarık olacaktır, çok pişmiş et ise sert bir dokuya sahip olacaktır. Daha net bulgularla etinizin pişme durumunu merak ediyorsanız eğer termometre ile etinizin içerisindeki ısıyı ölçebilirsiniz. Et termometresini etin orta kısmını yerleştirin. Aşağıda belirttiğimiz değerlere göre etinizi ne düzeyde piştiğini anlayabilirsiniz.
  1. Az pişmiş: 54°C
  2. Az Orta Pişmiş: 57°C
  3. Orta Pişmiş: 63°C
  4. İyi pişmiş: 71°C
  5. Çok İyi pişmiş: 75 °C


Şunlara da göz atın;
  1. Kırmızı Etin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
  2. Bozuk Kıyma Nasıl Anlaşılır?
  3. Et Nasıl Saklanır?
  4. Et nasıl marine edilir?
  5. Et nasıl mühürlenir?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi