Mükemmel Bir Espresso Yapmanın 13 Püf Noktası
Espresso yapmanın püf noktaları nelerdir? Mükemmel bir espresso için nelere dikkat etmeliyiz? İşte, mükemmel bir espresso yapmak için bilmeniz gereken 13 püf noktası:

Espresso, dünyada en çok tüketilen kahve çeşitlerinden biridir. Genellikle profesyonel makinelerle veya moka pot gibi manuel demleme yöntemleriyle hazırlanır. Espressoyu makine ile hazırlarken bile, bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Özellikle çekirdeği öğütme boyutu, basınç miktarı, su oranı gibi temel prensiplere dikkat ederek mükemmel bir espresso hazırlayabilirsiniz. 

Espresso Hazırlamanın Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Taze Kahve Kullanımı

Mükemmel bir espressonun ilk adımı, taze kahve kullanmaktan geçer. Aksi halde, uygulayacağınız adımlar boşa gider ve kahveden istediğiniz lezzeti alamayabilirsiniz. Çekirdekten alınan kahveyi, taze taze öğüterek kullanabilirsiniz. Öğütülmüş kahve, maksimum 1 hafta tazeliğini korur. Bu yüzden çekirdek kahve almanız daha uzun tazelik sağlar. 

  1. Kavurma Derecesi

Espressonun kendine özel bir kavurma derecesi vardır. Kahve çekirdeği alırken, paketin üzerinde kavurma dereceleri belirtilir. Özellikle ''Full City Roast'' ve ''Vienna Roast'' olan kahveleri tercih edebilirsiniz.

  1. Öğütme Zamanı

Çekirdek kahve kullanacaksanız, kahvenin öğütüldükten 10 dakika sonra bayatlamaya başladığını unutmayın. Bu yüzden, kahveyi hazırlamadan hemen önce öğütmek, alacağınız verimi artırır. 

  1. Öğütme Derecesi

Espresso için, kahve doğru incelikte öğütülmelidir. Çok ince kahveler, makinenin tıkanmasına yol açar. Kalın kahveler ise daha sulu bir kıvamdadır. Espressonun üzerinde istenen krema oluşmayabilir. Espresso için ince öğütme derecesi kullanılmalıdır. Ancak Türk kahvesi gibi extra ince olmamalıdır. Doğru öğütme derecesini bulmak için birkaç kez deneme yapabilirsiniz. Kahve çok yavaş akıyorsa, öğütme derecesini kalınlaştırın. Kahve çok hızlı akıyorsa, daha ince bir şekilde öğütün. 

  1. Kahve Miktarı

Portafiltreye doldurduğunuz kahve miktarı, 1 oranında olmalıdır. Double shot espresso için bu oranı artırabilirsiniz. Kahve makinesinde tek seferde 2 espresso hazırlayabilirsiniz. Tam olarak ne kadar kahve kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız, tek fincan için 7 gr kahve ekleyebilirsiniz.

  1. Temizlik

Espresso makinesinin her kullanımdan sonra temizlenmesi gerekir. Aksi halde cihaz kireçlenir, tıkanır ve performansı düşer. Kahveyi demlemeden önce makinenin musluklarını açın ve 10 saniye su akıtın. Bu sayede makine ısıtılacaktır. 

  1. Kahveyi Yerleştirme

Kahveyi portafiltreye düz ve eşit bir şekilde yerleştirmeniz gerekir. Ancak su ile temas edince kahvenin şişebilmesi için küçük miktarda boşluk bırakmaya dikkat edin. Bu aşamada çok boşluk bırakırsanız, kahve makineden fışkırabilir. Kahveye portafiltreye koyduktan sonra güç uygulayarak sıkıştırmanız gerekir. 

  1. Su Seçimi

Kahvenin %98'ini suyun oluşturduğunu düşünürsek, kullandığınız suyun kalitesi, kahvenin kalitesini doğrudan etkiler. Espresso yapımında mutlaka içme suyu kullanın. Musluk suyu, hem kahvenin tadını acılaştırır, hem de makinede kireçlenme riskini artırır. 

  1. Su Miktarı

Espresso yapımında, fincan boyutuna göre kullanılması gereken su miktarı 30 milimetredir. Çok su kullanırsanız, kahveniz çok sulu ve lezzetsiz olur. Az su kullanımında ise acı ve koyu bir kahve elde edersiniz. 

  1. Basınç

Espresso makinelerinde basınç, 9 bar olarak ayarlanır. Eğer kahveniz olması gerekenden daha ince çekildiyse, yüksek basınç uygulamanız gerekir. 

  1. Demleme Sıcaklığı

Espressoyu makine ile hazırlarken suyun sıcaklığı otomatik olarak ayarlanır. Ancak moka pot gibi manuel bir demleme ekipmanı kullanacaksanız, suyun sıcaklığının 90,5-96 derece arasında olmasına dikkat edin.

  1. Demleme Süresi

Normal şartlarda 25-30 saniye içinde espresso hazırlanır. Eğer makinede kahvenin demlenmesi daha uzun sürüyorsa, kahveniz çok ince öğütülmüş olabilir veya filtreye çok fazla kahve koymuş olabilirsiniz. Demleme süresinin uzaması, kahvenin yanmasına sebep olur. 

  1. Doğru Fincan Kullanımı

Espresso için, genelde küçük boyutlu, kulplu ve porselenden veya camdan yapılmış fincanlar kullanılır. Espresso fincanı, Türk kahvesi fincanında bir miktar daha büyük olmalıdır. Fincan makinenin üzerine konularak ısıtılmalıdır. Bu sayede espressonun köpüğünün sönmesi önlenir. 

Bakınız; Espresso fincanı nasıl olmalı?

Şunlara da göz atın;

  1. Espresso nasıl yapılır?
  2. Espresso bazlı kahveler
  3. Kahve öğütme rehberi
  4. Kahve kavurma aşamaları
  5. Filtre kahve nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Kahve

Lezzetli Haberler

Cevizli Tarifler: 10 Farklı Cevizli Tarif
Şefler neden uzun şapka takıyor?
Baharat Takımı Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Özellik
Nar Kabuğu Nasıl Kurutulur?
12 Kasım 2024 Masterchef: 1. Dokunulmazlığı Hangi Takım Kazandı?
Ergenlik Dönemi İçin Sağlıklı Beslenme Rehberi