Muhallebi, süt kullanılarak yapılan ve genelde soğuk bir şekilde servis edilen tatlı türüdür. Efsanelere göre, muhallebinin kökeni, Sasani İmparatorluğu'na kadar dayanır. Muhallebinin ana malzemeleri süt, nişasta ve undur. 10. yüzyıldaki ilk tariflere göre muhallebinin 3 türü vardır. İlk muhallebi türü, Bağdatlı Ibn Sayyar al Warraq!a atfedilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu kayıtlarında ise 2 farklı muhallebiden bahsedilir. Bunlardan biri II. Mehmed döneminde tavuk göğsü ile hazırlanan muhallebidir. Diğeri ise 1530'lu yıllarda et kullanılmadan hazırlanan ve gül suyuyla zenginleştirilen muhallebidir. Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan muhallebinin, günümüzde birçok farklı çeşidi çıkmıştır. Siz de hafif ve lezzetli tatlılar hazırlamak istiyorsanız, birbirinden farklı tariflerin yer aldığı muhallebi tarifleri listemize göz atın.
Listemize klasik muhallebi tarifi ile giriş yapıyoruz. Yalnızca 7 malzemeden oluşan bu tatlı, 10 dakika hazırlama ve 20 dakika pişirme süresinin ardından sofralardaki yerini alır. İsteğe göre meyve dilimleri ile zenginleştirilebilir. Özellikle yılbaşı sofralarında yer verilen bal kabağı muhallebi, bal kabağı, süt kreması ve mascarpone ile hazırlanır. Küçük porsiyonlar halinde sunulur. Üzeri fındık parçaları ile süslenir. Çilek severler için nefis bir tarifi sizlerin beğenisine sunuyoruz. Çilekli sos ve muhallebi ile hazırlanan bu tatlı, özellikle yaz aylarının vazgeçilmezidir. Dinlendirildikten sonra servis edilebilir. Damla sakızı, fıstık ve nar taneleri ile süslenen saray muhallebisi, daha koyu bir kıvama sahiptir. Bu yüzden kesme muhallebi olarak da bilinir. Fıstıklı krokan ve reçellik gül yaprakları ile hazırlanan bu muhallebi, özellikle aromatik tatlar sevenler için idealdir. Şık sunumuyla kalabalık sofralarda baş köşeyi alır. Muhallebiyi tek başına sunmak istemeyenler için, önerimiz tel kadayıf ile zenginleştirilmiş kadayıflı muhallebi tatlısıdır. 100 gramı yaklaşık 200 kalori olan bu tatlıyı, ölçülü bir şekilde tüketebilirsiniz. Kestane, pekmez ve süt ile hazırlanan bu muhallebi, özellikle kış aylarında tercih edilir. Porsiyonu, ortalama 330 kaloridir. Videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz. Hoş kokusuyla aklınızı başınızdan alacak bir tarifimiz var. Klasik muhallebiyi beyaz çikolata ve lavanta tohumu ile daha lezzetli bir hale getirmeye ne dersiniz? Eğer cevabınız evetse, tarif detayına göz atarak defterinize ekleyebilirsiniz. Diyetteyken de tatlı yemek istiyorsanız, yalnızca 4 malzemeden oluşan muzlu muhallebi tam size göre. Keçi sütü ve karabuğday unu ile hazırlanan bu tatlıyı, hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz. Okurumuzdan gelen narlı muhallebi tatlısı, özellikle kış meyvelerini değerlendirmek isteyenler için idealdir. Ortalama 30 dakikada hazırlanır. Narlı sos ile şık bir sunum elde edilir. Tamamen doğal ve katkısız salep ile hazırlanan bu muhallebi, buzdolabında dinlendirildikten sonra servis edilir. Tüm malzemelerin ölçüsü 1 olduğu için, 'birli muhallebi' ismiyle de bilinir. Osmanlı'da bayramların geleneksel tatlısı olarak bilinen sakızlı muhallebi, özellikle yabancı konuklara sunulurdu. Yalnızca 5 malzemeden oluşan sakızlı muhallebiyi, 20-25 dakikada hazırlayabilirsiniz. Hem görünümü, hem de lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakan vişne pelteli muhallebi, koyu bir kıvamda hazırlanır. Kek kalıbına dökülüp buzdolabında bekletildikten sonra, dilimlenerek servis edilir. Az kalorili muhallebi tarifi arayanlar için, süt, yulaf ezmesi, kakao ve hurma ile hazırlanan bu tatlıyı öneriyoruz. Tatlandırmak için hurma yerine bal da kullanabilirsiniz. İncir, süt ve mısır nişastası ile hazırlanan incirli muhallebi, hafifliği ve aromasıyla mutlaka denenmesi gereken tariflerden biridir. Üzerini taze incir dilimleri ile süsleyebilirsiniz. Şunlara da göz atın;