Moka pot, genellikle espresso ve americano hazırlamak için kullanılan bir demleme ekipmanıdır. 1933 yılında Alfonso Bialetti tarafından tasarlanan moka potun alt haznesi sekizgen bir yapıdadır. Üst kısmı ise döküm alüminyumdan yapılmıştır. Başta İtalya olmak üzere dünyanın hemen her yerinde kullanılan moka potun farklı çeşitleri mevcuttur. Moka pot sayesinde lezzetli bir espresso hazırlayabilirsiniz. Ancak kullanım aşamasında bilmeniz gereken bazı ipuçları vardır.
Moka potun filtre sepetini kahve ile doldurduktan sonra, kenarlarına hafifçe vurmanız gerekir. Bu sayede kahve, sepetin içine tam olarak yerleşir ve eşit bir şekilde yayılır.
Espresso makinelerinde kahve, filtre tutucuya sıkıştırılır. Ancak bu durum moka pot için geçerli değildir. Kahveyi sepete sıkıştırmak, sıcak suyun kahveden geçmesini zorlaştırır. Ayrıca kahve demlenmeden su emniyet valfinden çıkarsa, makine patlayabilir.
Espresso kahvesinin çok ince öğütülmüş olması, filtrenin tıkanmasına yol açabilir. Bu durumda ya kahve demlenmez, ya da patlama yaşanabilir. Bu yüzden espresso kahvesini orta-ince derecede öğütmeniz gerekir.
Moka potun içerisine mutlaka kaynar su koyun. Eğer soğuk su kullanırsanız, kahve demlenmeden yanmaya başlayabilir ve lezzeti kötüleşir. Bu yüzden kaynar su kullanarak daha hızlı ve daha lezzetli bir demleme yapabilirsiniz.
Kahvenin demleme işlemi bittiğinde, ilk uğultuyu duyduğunuz anda ekipmanı soğuk suyun altında tutun. Bu sayede basıncı düşürebilirsiniz. Ayrıca ekipman çok sıcak olacağı için, tutmak için mutlaka havlu kullanın.
Moka potlar, genelde alüminyumdan yapılır. Bu yüzden moka potu mutlaka elde yıkamak gerekir. Eğer makineye atarsanız, hem ömrü kısalacak, hem de paslanmalar meydana gelecektir. Ayrıca bulaşık makinesinde yıkama esnasında emniyet valfi devre dışı kalabilir ve tehlikeli sonuçlara yol açabilir.
Moka pota kaynar su koyduktan sonra, cihazı orta ateşte bekletin. Yüksek ateş, kahvenin yanmış ve acı bir tada sahip olmasına neden olur. Kahvenin yavaş demlenmesine izin verin.
Kahvenizi içtiğinizde moka potun soğumuş olduğunu görebilirsiniz. Ekipmanı yıkama zamanınız geldiğinde, filtre sepetinde bulunan telveyi boşaltmak için koninin dip kısmına üfleyin. Bu sayede kahve telvesi, tek parça halinde düşecektir.
Moka potta buluşan lastiği, çay kaşığı yardımıyla çıkartın. Her kullanımdan sonra hem bu parçayı, hem de alt kısmını güzelce temizlemeniz gerekir. Temizlemediğiniz takdirde, altta kalan kahve kalıntıları küflenmeye başlayabilir.
Tahliye valfi, hem lezzetli kahvenin ideal noktasını gösterir, hem de bir güvenlik uyarısı niteliğindedir. Eğer tahliye valfinde belirtilen sınırı aşarsanız, valfin işlevi engellenir ve fazla buhar dışarı çıkamaz. Bu da patlama riskini artırır.
Kahve için arıtılmış veya içme suyu kullanmak gerekir. Musluk suları sert ve kireçli olduğu için fazla tercih edilmez. Eğer çeşme suyu kullanıyorsanız, moka potta biriken kireç valfin tıkanmasına neden olabilir. Bu yüzden zaman zaman kireç çözücü kullanarak moka potun iyice temizlenmesini sağlayabilirsiniz.
Moka potu kapağı kapalı bir şekilde kullanıyorsanız, alttaki su bitmeye başladığında bir tıslama sesi duyabilirsiniz. Böyle bir ses duyduğunuzda kahveyi ocaktan alın. Eğer kapağı açık şekilde demleme yapıyorsanız, moka potun kenarlarından köpükler akmaya başladığını gördüğünüzde ekipmanı ocaktan almanız ve soğutmanız gerekir.
Musluk suyu, içindeki klor sebebiyle kahvenin tadını değiştirir. Bu yüzden içme suyu veya filtrelenmiş su kullanmaya dikkat edin.
Moka potun tüm kapasitesini kullanın. Yarım doldurma, basıncın düzgün çalışmamasına neden olur. Eğer filtre kahve sepeti de yarım doluysa, kahveniz düzgün demlenmeyebilir.
Moka potta sade kahve demliyorsanız, hafif ekşi bir tat alabilirsiniz. Bu durumda, kahveyi daha ince bir şekilde öğütüp tekrar deneyebilirsiniz.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, ekşi tat kahvenin olması gerekenden daha kalın olduğunu gösterir. Ancak kahveyi çok ince öğütmek, kahvenin acı bir tada sahip olmasına neden olur. En uygun öğütme ayarını bulabilmek için, acı kahveyi daha ince bir şekilde öğütmeyi deneyebilirsiniz.
Valf, su akıtıyorsa alt hazne çok dolu demektir. Bu yüzden daha az su kullanın. Fakat iki bölmenin arasından su sızıyorsa, bu ekipmanla ilgili bir sorun olabilir. Bu yüzden yedek contayı kullanmayı düşünebilirsiniz.
Moka pot, doğru kullanıldığında nefis kahveler hazırlamanızı sağlar. Bu yüzden ekipmanı alırken yanında verilen kullanma talimatlarını düzgünce okuyun.
Şunlara da göz atın;