Moka Pot Kullanırken Bilmeniz Gereken 17 İpucu
Moka pot, kahve demleme gereçleri arasından en çok tercih edilenlerden biridir. Peki, moka potla kahve demlerken neye dikkat etmek gerekir? İşte, moka pot kullanan herkesin bilmesi gereken 17 ipucu:

Moka pot, genellikle espresso ve americano hazırlamak için kullanılan bir demleme ekipmanıdır. 1933 yılında Alfonso Bialetti tarafından tasarlanan moka potun alt haznesi sekizgen bir yapıdadır. Üst kısmı ise döküm alüminyumdan yapılmıştır. Başta İtalya olmak üzere dünyanın hemen her yerinde kullanılan moka potun farklı çeşitleri mevcuttur. Moka pot sayesinde lezzetli bir espresso hazırlayabilirsiniz. Ancak kullanım aşamasında bilmeniz gereken bazı ipuçları vardır.

Moka Pot Kullanırken Bilmeniz Gerekenler

  1. Filtre sepeti

Moka potun filtre sepetini kahve ile doldurduktan sonra, kenarlarına hafifçe vurmanız gerekir. Bu sayede kahve, sepetin içine tam olarak yerleşir ve eşit bir şekilde yayılır.

  1. Kahveyi sıkıştırmayın

Espresso makinelerinde kahve, filtre tutucuya sıkıştırılır. Ancak bu durum moka pot için geçerli değildir. Kahveyi sepete sıkıştırmak, sıcak suyun kahveden geçmesini zorlaştırır. Ayrıca kahve demlenmeden su emniyet valfinden çıkarsa, makine patlayabilir.

  1. Kahveyi doğru öğütün

Espresso kahvesinin çok ince öğütülmüş olması, filtrenin tıkanmasına yol açabilir. Bu durumda ya kahve demlenmez, ya da patlama yaşanabilir. Bu yüzden espresso kahvesini orta-ince derecede öğütmeniz gerekir.

  1. Kaynar su kullanın

Moka potun içerisine mutlaka kaynar su koyun. Eğer soğuk su kullanırsanız, kahve demlenmeden yanmaya başlayabilir ve lezzeti kötüleşir. Bu yüzden kaynar su kullanarak daha hızlı ve daha lezzetli bir demleme yapabilirsiniz.

  1. Demleme bitince soğuk su kullanın

Kahvenin demleme işlemi bittiğinde, ilk uğultuyu duyduğunuz anda ekipmanı soğuk suyun altında tutun. Bu sayede basıncı düşürebilirsiniz. Ayrıca ekipman çok sıcak olacağı için, tutmak için mutlaka havlu kullanın.

  1. Doğru temizleyin

Moka potlar, genelde alüminyumdan yapılır. Bu yüzden moka potu mutlaka elde yıkamak gerekir. Eğer makineye atarsanız, hem ömrü kısalacak, hem de paslanmalar meydana gelecektir. Ayrıca bulaşık makinesinde yıkama esnasında emniyet valfi devre dışı kalabilir ve tehlikeli sonuçlara yol açabilir.

  1. Orta ateşte demleyin

Moka pota kaynar su koyduktan sonra, cihazı orta ateşte bekletin. Yüksek ateş, kahvenin yanmış ve acı bir tada sahip olmasına neden olur. Kahvenin yavaş demlenmesine izin verin.

  1. Telveyi boşaltmak için koninin altından üfleyin

Kahvenizi içtiğinizde moka potun soğumuş olduğunu görebilirsiniz. Ekipmanı yıkama zamanınız geldiğinde, filtre sepetinde bulunan telveyi boşaltmak için koninin dip kısmına üfleyin. Bu sayede kahve telvesi, tek parça halinde düşecektir.

  1. Contanın altını temizleyin

Moka potta buluşan lastiği, çay kaşığı yardımıyla çıkartın. Her kullanımdan sonra hem bu parçayı, hem de alt kısmını güzelce temizlemeniz gerekir. Temizlemediğiniz takdirde, altta kalan kahve kalıntıları küflenmeye başlayabilir.

  1. Tahliye valfine dikkat edin

Tahliye valfi, hem lezzetli kahvenin ideal noktasını gösterir, hem de bir güvenlik uyarısı niteliğindedir. Eğer tahliye valfinde belirtilen sınırı aşarsanız, valfin işlevi engellenir ve fazla buhar dışarı çıkamaz. Bu da patlama riskini artırır.

  1. Kireç çözücü kullanın

Kahve için arıtılmış veya içme suyu kullanmak gerekir. Musluk suları sert ve kireçli olduğu için fazla tercih edilmez. Eğer çeşme suyu kullanıyorsanız, moka potta biriken kireç valfin tıkanmasına neden olabilir. Bu yüzden zaman zaman kireç çözücü kullanarak moka potun iyice temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

  1. İkinci tıslamayı beklemeyin

Moka potu kapağı kapalı bir şekilde kullanıyorsanız, alttaki su bitmeye başladığında bir tıslama sesi duyabilirsiniz. Böyle bir ses duyduğunuzda kahveyi ocaktan alın. Eğer kapağı açık şekilde demleme yapıyorsanız, moka potun kenarlarından köpükler akmaya başladığını gördüğünüzde ekipmanı ocaktan almanız ve soğutmanız gerekir. 

  1. Filtrelenmiş su kullanın

Musluk suyu, içindeki klor sebebiyle kahvenin tadını değiştirir. Bu yüzden içme suyu veya filtrelenmiş su kullanmaya dikkat edin.

  1. Tam kapasite doldurun

Moka potun tüm kapasitesini kullanın. Yarım doldurma, basıncın düzgün çalışmamasına neden olur. Eğer filtre kahve sepeti de yarım doluysa, kahveniz düzgün demlenmeyebilir. 

  1. Ekşi tadın sebebini bilin

Moka potta sade kahve demliyorsanız, hafif ekşi bir tat alabilirsiniz. Bu durumda, kahveyi daha ince bir şekilde öğütüp tekrar deneyebilirsiniz.

  1. Acı kahvenin sebebini öğrenin

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, ekşi tat kahvenin olması gerekenden daha kalın olduğunu gösterir. Ancak kahveyi çok ince öğütmek, kahvenin acı bir tada sahip olmasına neden olur. En uygun öğütme ayarını bulabilmek için, acı kahveyi daha ince bir şekilde öğütmeyi deneyebilirsiniz.

  1. Yedek conta alın

Valf, su akıtıyorsa alt hazne çok dolu demektir. Bu yüzden daha az su kullanın. Fakat iki bölmenin arasından su sızıyorsa, bu ekipmanla ilgili bir sorun olabilir. Bu yüzden yedek contayı kullanmayı düşünebilirsiniz.

Moka pot, doğru kullanıldığında nefis kahveler hazırlamanızı sağlar. Bu yüzden ekipmanı alırken yanında verilen kullanma talimatlarını düzgünce okuyun. 

Şunlara da göz atın;

  1. Moka pot nasıl kullanılır?
  2. Yanmış moka pot nasıl temizlenir?
  3. Chemex nasıl kullanılır?
  4. Aeropress nasıl uygulanır?
  5. Kahve demleme yöntemleri

Haber Kategorileri

Kahve

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!