Midye, lezzetiyle en sevilen kabuklu deniz ürünlerinden biridir. Genellikle seyyar olarak satılan midye dolması, en çok tüketilen sokak lezzetlerinden biridir. Denizden çıkarılan midyelerin temizlenmesi, kaynatılması ve iç pilavla buluşturulması ile hazırlanan midye dolma, limon eşliğinde tüketilir. Diğer deniz ürünlerinde olduğu gibi, midyenin taze olması çok önemlidir. Bayat midyeler, mide bulantısı, kusma, zehirlenme gibi rahatsızlıklara sebep olabilir.
İlk etapta midyenin kabuklarına bakarak tazeliğini anlayabilirsiniz. Eğer midye kabuklarının rengi canlıysa ve dış kabuğu temizse, taze olma ihtimali yüksektir. Bayat midyelerin kabukları genelde soluk renklidir.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi hem dış kabuğunun canlı siyah renkte olması, hem de kabuğun güzelce temizlenmiş olması, taze olduğunun göstergesidir. Özellikle dışında yosun bulunan midyeleri tüketmekten kaçının.
Midyenin tazeliğini anlamak için, tadına bakabilirsiniz. Ancak ilk midyenizi limonsuz yemeyi deneyebilirsiniz. Çünkü limon, midyenin tadını baskılayabilir. Eğer midyeden kötü ve bozuk bir tat geliyorsa, yemeye devam etmeyin. Midye bozuk değil fakat bayatlamışsa, içindeki pirinçlerin kuru ve sert olduğunu fark edebilirsiniz.
Midye çiğ bir şekilde alınıyorsa, kabuklarının açık olup olmadığına dikkat edin. Kabukları açık olan midyeler alınmamalıdır. Midyenin kabukları kapalı olmalı ve rengi canlı olmalıdır. Tabi bu durum, çiğ midyeler için geçerlidir. Midye sıcak suda bekledikten sonra kabukları açılmaya başlar.
Seyyar olarak satılan midyelerin son kullanma tarihi belirtilmez. Ancak midyeyi dondurulmuş olarak alacaksanız, paketin üzerindeki son kullanma tarihine dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca tazeliğini anlamak için, üretim tarihini de dikkate alabilirsiniz.
Özellikle yaz aylarında sahil kesimlerinde midye satışının çok fazla arttığını görebilirsiniz. Kimi zaman yan yana satış yapan midyecilerden hangisini tercih edeceğinize karar veremiyorsanız, hem midyenin kabuk rengine, hem de midye tezgahının konumuna dikkat edebilirsiniz. Güneş gören bir yerde konumlandırılan midyeler, daha kısa sürede kurur ve tadında bozulmalar olur. Bu yüzden midye tezgahının güneş almamasına dikkat edin.
Eğer canınız midye çektiyse ve dışarıda yemek yerine evde yemeyi tercih ediyorsanız, öncesinde mutlaka bir tane midyenin tadına bakın. Eğer tadını beğenirseniz, istediğiniz miktarı söyleyebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;