Mide Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?
Mide zehirlenmesi nedir? Mide zehirlenmesi olanlar nelere dikkat etmeli? Mide zehirlenmesinde nasıl beslenmeliyiz? Dyt. Gökhan Çelik, mide zehirlenmesi ve beslenme hakkında bilgi verdi.

Mide zehirlenmesi, bazı mikroorganizmaları veya toksinleri içeren besinlerin tüketilmesiyle meydana gelir. Bu mikroorganizma ve toksinler gıdaların üretim ve işleme sürecinde bulaşabileceği gibi; besinlerin yanlış muhafaza edilmesi durumunda da oluşabilir. Bu şekilde kontamine olmuş gıdalar tüketildikten birkaç saat sonra zehirlenme belirtileri başlar. En yaygın görülen belirtiler arasında mide bulantısı, baş dönmesi, karın ağrısı ve ishal vardır. Çoğu mide zehirlenmesi vakası hafif seyretse de bazen tedavi gerekebilir. Mide zehirlenmesi durumunda semptomları hafiflettiğinden ve iyileşmeye destek olduğundan dolayı beslenme tedavisine de odaklanılmalıdır.

Mide Zehirlenmesinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Mide zehirlenmesi yaşayan bireyin ilk dikkat etmesi gereken şey vücuttaki ishal ve kusmadan kaynaklı sıvı kaybını yerine koymaktır. Sıvı kaybı yerine konmadığı takdirde halsizlik oluşur, ateş yükselir ve iyileşme gecikir. İshal uzun sürer ve yeterli su tüketilmezse bayılma dahi görülebilir. Hafif ishal durumunda bol miktarda su tüketmeye özen gösterilmelidir. Elektrolit kaybını da yerine koymak için mineralli su tercih edilebilir. Orta şiddetli ishallerde elektrolit kaybı daha çok olacağından bol suya ek olarak oral rehidrasyon sıvısı tüketilebilir. Evde oral rehidrasyon sıvısı hazırlamak için 1 Litre kaynatılıp soğutulmuş su içine 2 yemek kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karbonat eklenir. Her dışkılamadan sonra yaklaşık bir bardak tüketilir. Bu yöntemler uygulandığında zehirlenmeden kaynaklı halsizlik de iyileşecektir.

Mide Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?

Mide zehirlenmesi durumunda bazı besinler iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Bunlar; muz, elma, haşlanmış patates, pirinç lapası, kuru kraker, kızarmış ekmektir. Tam iyileşme görülene kadar süt, alkol, sigara, çok baharatlı ve yağlı yiyecekler, asitli içecekler, hazır gıdalardan uzak durmak da iyileşme sürecine katkı sağlayacaktır.

Bazı gıda zehirlenmelerinde probiyotik kullanımı tavsiye edilebilir. Ancak bunun için öncelikle bir uzmana danışılmalıdır.

Yazar:

Dyt. Gökhan Çelik

instagram.com/dytgokhancelik

Şunlara da göz atın;

  1. Mide bulantısına ne iyi gelir?
  2. Mide ağrısı nasıl geçer?
  3. Mide asidi neden olur?
  4. Mide detoksu nasıl yapılır?
  5. Mide krampları nasıl geçer?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!