Mide Spazmları Neden Olur?
Şiddetli ve tekrarlayan ağrılara sebep olan mide spazmı nedir? Mide spazmları neden olur ve nasıl geçer? İşte, mide spazmlarının nedenleri hakkında bilmeniz gerekenler:

Kas gerginliği ve gaz gibi yaygın nedenlerden dolayı mide spazmları meydana gelebilir. Ancak irritabl bağırsak sendromu da dahil olmak üzere başka bir durumun belirtisi olarak da ortaya çıkabilirler. Mide spazmları, karın kaslarınızın, midenizin veya bağırsaklarınızın kasılmalarıdır. Vücudunuzun hangi kısmının spazm geçirdiğine ve ne kadar kötü olduğuna bağlı olarak hafif bir kas seğirmesi veya mide krampı gibi hissedebilirsiniz. Çoğu durumda mide spazmları zararsızdır ancak altta yatan bir durumun belirtisi olabilir. 

Mide Spazmlarının Nedenleri Nelerdir?

  1. Kas Gerginliği

Karın kaslarınızı aşırı çalıştırmak onların spazmına neden olabilir. Kas gerginliğinden kaynaklanan spazmların, özellikle egzersiz ve mekik gibi yorucu ve sık egzersiz yapan kişilerde ortaya çıkması muhtemeldir.

  1. Dehidrasyon

Terleme, kusma ve ishalin neden olduğu dehidrasyon nedeniyle elektrolit kaybı, mideniz de dahil olmak üzere vücudunuzun her yerinde kas spazmlarına neden olabilir. Bunun nedeni kasların düzgün çalışması için kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi elektrolitlere ihtiyaç duymasıdır. Bu elektrolitlere sahip olmadıklarında kaslarınız anormal şekilde çalışmaya başlayabilir ve tutukluk yapabilir.

  1. Gaz

Midenizde gaz birikmesi, vücudunuz gazı salmaya çalışırken bağırsak kaslarınızın spazmına neden olabilir. Ek olarak şişkinlik, keskin mide ağrısı, doygunluk hissi gibi belirtiler de görülür.

  1. İnflamatuar Bağırsak Hastalığı

Crohn hastalığı ve ülseratif kolit (UC) gibi bu hastalıklar kronik inflamatuar durumlardır. Crohn hastalığı gastrointestinal sistemin herhangi bir bölümünü etkileyebilirken, UC yalnızca kolonu etkiler. Her iki durumda da iltihap bağırsak spazmlarına neden olabilir. İnflamatuar bağırsak hastalığında ek olarak ishal, kilo kaybı, tükenmişlik, gece terlemeleri ve kabızlık gibi belirtiler de görülür.

  1. Huzursuz Bağırsak Sendromu

İrritabl bağırsak sendromu (IBS), kalın bağırsağı etkileyen kronik bir durumdur. İnflamatuar bağırsak hastalığı gibi bağırsak dokusunda değişikliklere neden olmaz, ancak mide spazmı, kabızlık, şişkinlik, ishal ve gaz gibi belirtiler de görülebilir.

  1. Gastrit

Gastrit ve gastroenterit mide iltihabıdır ancak gastroenteritte bağırsaklar da iltihaplanır. Gastritte mide spazmı, mide bulantısı, ishal, karın ağrısı ve şişkinlik görülür.

  1. Kolit

Kolit, kolonun tahrişi ve iltihaplanması nedeniyle karın kramplarına neden olabilir, bu da spazmlara neden olur. Kolite neden olabilecek bazı bakteriler arasında Clostridium, Salmonella ve E. coli bulunur. Giardia gibi parazitler de kolite neden olabilir.

  1. Kabızlık

Kabızlık yaşadığınızda bağırsaklarınız içlerindeki artan basınca tepki olarak şiştiğinden kramp girebilir. Bu da tekrarlayan mide spazmlarına neden olur.

  1. Hamilelik

Mide spazmları hamilelikte sık görülen bir durumdur. Hamilelik sırasında mide spazmlarının çoğu nedeni zararsızdır, ancak ağrınız varsa veya sürekli veya tekrarlayan spazmlarınız varsa bir doktora görünmelisiniz. Hamilelikte mide spazmları gazdan kaynaklanabilir. Ayrıca bebeğin tekme atması veya hareket etmesi, midede kas spazmı gibi hissedilir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Mide bulantısına ne iyi gelir?
  2. Mide ağrısı nasıl geçer?
  3. Mide mikrobu neden olur?
  4. Mide krampları nasıl geçer?
  5. Mide asidi nasıl artırılır?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı