Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Kayan Tapan, Lif içeriği yüksek, antioksidandan zengin, metabolizmayı hızlandıran çorba ve salata tarifleri verdi. Yağ yakmayı kolaylaştıran bu besinleri, ölçülü miktarda tüketebilirsiniz. Sebze ağırlıklı olarak hazırlanan tarifler, yüksek antioksidan içerikleri sayesinde vücudun temizlenmesine de yardımcı olur. İşte, evde kolayca yapabileceğiniz 15 farklı çorba ve salata tarifi:
Malzemeler; 1 parmak kadar taze zencefil Çubuk tarçın Limon kabuğu Yapılışı: Limon kabuklarını güzelce rendeleyin, sıcak suya bırakın, 1 adet çubuk tarçın ve 1 parmak büyüklüğündeki zencefili de ekledikten sonar, 2 dakika bekletin ve isteğe göre limon kabuklarını süzebilirsin. Çay bittikten sonra kalan zencefilin çiğneyerek yutun, metabolizmanız hızlansın. Malzemeler; 1 küçük muz Yarım yeşil elma Bir parmak taze zencefil kökü 1 adet limon Yapılışı: Önce elma, limon ve zencefili sıkacaktan geçirin. Daha sonra, muzu ayrı bir tarafta ezerek karşıma karıştırın. Malzemeler; 3 adet pırasa 1 küçük havuç 1 kase dolusu mantar 3 diş sarımsak 3 adet kırmızı biber 1 limon suyu 1 yemek kaşığı fesleğen Yapılışı: Pırasa, havuç, mantar, sarımsak ve biberi küçük küçük doğrayın, güzelce pişirin, kaynadıktan sonra indirmeye yakın, içine 1 adet limonu sıkın ve fesleğeni ekleyin, 1 taşım kaynadıktan sonra servis edebilirsiniz. Malzemeler; 1 adet rezene kökü Yarım demet tere 3 dal taze soğan 1 yemek kaşığı hardal 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1 diş sarımsak Yarım limon Yapılışı: Haşlanmış 1 adet rezene kökünü isteğinize göre doğrayın, içine yarım demet tere ve soğanı da küçük küçük doğrayarak ekleyin, çukur bir salata tabağına alın. Diğer yandan başka bir kaba, hardal, zeytinyağı, sarımsak ve limonu ekleyerek, karıştırın. Daha sonra hazırlanmış salatanın üzerine ilave edin. Farklı malzemelerle hazırlanan rezene salatası tarifine de göz atabilirsiniz. Malzemeler; 250 gr haşlanmış börülce 1 küçük boy soğan 6 dilim kuru domates 1 yemek kaşığı kapari Taze kekik Dereotu 1 yemek kaşığı zeytinyağı Yarım limon suyu Karabiber Yapılışı: Haşlanmış börülceleri çukur bir salata kabına alın, içine soğanın yarım şeklinde doğrayarak ekleyin, kuru domatesleri doğramadan ekleyin. Kaparileri de attıktan sonra, diğer bir kapta kekik, zeytinyağı, limon ve karabiberi karıştırarak salata kabına ekleyin. Bol malzemeli kuru börülce salatası tarifini de deneyebilirsiniz. Malzemeler; Çeyrek yumuşak avokado Bir tutam karabiber 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı limon suyu Yapılışı: Yumuşak olarak aldığınız çeyrek avokadoyu iyice ezin, içine karabiber, zeytinyağı ve limonsuyu ekleyerek karıştırın. Yağ kullanmadığınız her salataya ekleyebilirsiniz. Malzemeler; Yarım kilo brokoli 2 adet kabak 2 adet soğan 1 adet enginar 2 diş sarımsak Yarım demet maydanoz 1 çay kaşığı kimyon 1 yemek kaşığı zeytinyağı Yapılışı: Güzelce yıkanmış brokoli, kabak, soğan, enginar ve sarımsağı küçük küçük doğrayarak tencereye koyun ve üzerini kapatacak kadar suyla haşlayın. Çorbayı koyu ya da sulu sevenler, suyu 1 su bardağı arttırıp ya da azaltabilirler. Piştikten sonra, taneli sevenler o şekilde, sevmeyenler blenderden geçirdikten sonra, içine ince kıyılmış maydanoz, zeytinyağı ve kimyonu ekleyip bir taşım kaynatıp kapatın. Malzemeler; 5 adet kırımız kapya biber 2 adet domates 2 adet soğan 2 diş sarımsak 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı pul biber 1 tatlı kaşığı nane Yapılışı: Biber, domates, soğan, sarımsağı üzerini kapatacak kadar suyla haşlayın piştikten sonra hafifçe blenderden geçirip içine zeytinyağı, pul biber ve nane ekleyip bir taşım kaynatıp kapatın. Detaylı bilgi için kırmızı biber çorbası tarifine göz atın. Malzemeler; Yarım demet semizotu Yarım demet pazı Yarım yeşil elma Tırnak büyüklüğünde 2 adet taze zencefil Yarım demet maydanoz 2 adet salatalık Yapılışı: Tüm sebzeleri katı meyve sıkacağından geçirerek, yeşil bir karışım elde ediyoruz. Malzemeler; 4 adet kabak 2 adet soğan 2 diş sarımsak Çeyrek demet dereotu 2 yemek kaşığı haşlanmış tam buğday Karabiber 1 çay kaşığı kimyon 2 yemek kaşığı zeytinyağı Yapılışı: Önce küçük doğranmış kabak, soğan ve sarımsakları, tam buğdayı güzelce üzerini kapatacak kadar suyla haşlayın pişirin. İnce kıyılmış dereotu, zeytinyağı, kimyon, karabiber içine ekleyerek bir taşım kaynatıp, altını kapatın. Sütlü versiyonu için kabak çorbası tarifine göz atın. Malzemeler; 200 gr mantar 1 adet soğan 2 yemek kaşığı zeytinyağı 5 adet tane karabiber Yapılışı: 2 yemek kaşığı zeytinyağına, mantar ve soğanları irice doğrayıp ekleyin. Kendi suyuyla pişirmeye bırakın. En son altını kapatmadan karabiberi ekleyin. Malzemeler; 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek 1 dal taze soğan 1 adet domates Yarım demet maydanoz 1 yaprak marul 2 adet sivri biber Yarım limon suyu 1 yemek kaşığı keten tohumu yağı Nar Yapılışı: Orta irilikte doğranmış malzemeleri mercimekle harmanladıktan sonra en son limon ve yağını ekleyin. Detaylı anlatım için yeşil mercimek salatası tarifini ziyaret edin. Malzemeler; 1 demet karalahana 1 su bardağı haşlanmış nohut 1 adet domates 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı mısır unu Yapılışı: Küçük doğranmış lahanayı ve domatesi malzemenin üzerini kapatacak kadar suyla haşlayın, içine nohutları ilave edip biraz kaynattıktan sonra 1 kahve fincanı suda erittiğiniz mısır ununu yavaş yavaş sürekli karıştırarak çorbaya ekleyin. En son yağını ekleyip sürekli karıştırarak 1 -2 taşım kaynatın ve altını kapatın. Malzemeler; 1 kase beyaz lahana 1 kase mor lahana (isteğe göre) 6 sap dereotu Yarım yeşil elma Limon 1 çay bardağı yoğurt Yapılışı: 1 kase beyaz lahana, bir kase mor lahana, 6 sap dereotu, yarım yeşil elmayı küçük küçük doğrayın, sonra içine limonu ekleyip, ardından yoğurdu ekleyip salatanızı hazırlayın. Malzemeler; Yarım kilo ıspanak 1 adet soğan 1 adet domates 2 diş sarımsak Yarım çay bardağı bulgur (bazı tariflerde bulgur yerine pirinç kullanılır) 2 yemek kaşığı zeytinyağı Yapılışı: Önce soğan, sarımsak ve domatesi yağ ile kısık ateşte pişirin, daha sonra ıspanağı ekleyin. Ispanak suyu salınca, bulgur da ekleyip kısık ateşte pişirmeye devam edin. Şunlara da göz atın;