Maydanoz, yeşil renkli ve damarlı bir bitki türüdür. Yemeklerin ve salataların içinde sık sık kullanılan bu bitki, Akdeniz ülkelerinde yetiştirilir. Yaprakları baharat olarak kullanılan maydanoz, Ağustos ve Eylül ayları arasında çiçek açar. Toplanan maydanozların hem sap, hem de yaprak kısımları kullanılır. Ödem attırıcı özelliğiyle diyet listelerinin de vazgeçilmezi olan bu bitki, kan şekerini de dengeler.
Maydanoz Buzdolabında Nasıl Saklanır?
- Maydanozu uzun bir süre buzdolabında saklamak için, havayla temasını kesmeniz gerekir.
- Öncelikle maydanozların sap ve yaprak kısımlarını birbirinden ayırın.
- Sap kısımlarını sirkeli suda 10 dakika bekletin ve kurulayın.
- Saplarını ve yapraklarını ayrı ayrı cam kavanozlara doldurun ve kapaklarını kapatın.
- Bu şekilde buzdolabına alarak 7-10 gün arası taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Maydanoz Buzlukta Nasıl Saklanır?
- Maydanozu daha uzun süre saklamak için buzluk veya derin dondurucuya atmanız gerekir.
- Öncelikle maydanozların sap ve yaprak kısımlarını birbirinden ayırın.
- Daha sonra bol sudan geçirerek yıkayın. Kağıt havlu veya sebze kurutucu yardımıyla maydanozları tamamen kurutun.
- Bu aşamada maydanozların ıslak veya nemli kalmaması oldukça önemlidir.
- Daha sonra maydanozların saplarını ve yapraklarını ince ince doğrayın.
- Doğradığınız maydanozları buzdolabı poşetlerine veya kilitli poşetlere koyduktan sonra, buzluğa yerleştirin.
- Kilitli poşetin üzerine tarihin yazılı olduğu bir etiket yapıştırabilirsiniz. Maydanozları bu şekilde buzlukta veya derin dondurucuda aylarca muhafaza edebilirsiniz.
Maydanozun Bozulduğunu Nasıl Anlarız?
Maydanozun yaprakları ve sapları sararıp solmaya başladıysa, kötü bir koku yayıyorsa ve bitki çürümeye başladıysa tüketmeden çöpe atmanızı öneririz.
Şunlara da göz atın;
- Patates nasıl saklanır?
- Taze fasulye nasıl saklanır?
- Patlıcan buzlukta nasıl saklanır?
- Bamya nasıl saklanır?
- Asma yaprağı nasıl saklanır?