Matcha, camellia sinensis bitkisinden elde edilen toz yeşil çaydır. Tipik olarak diğer yeşil çay türlerinden daha fazla kafein içerir. Ancak çok fazla kafeinin de zararlı etkileri olabilir. Matcha, Camellia sinensis bitkisinden elde edilen toz yeşil çaydır ve çoğunlukla Japonya'da yetiştirilir. Yetişme şekli nedeniyle matcha, vücutta hastalığa yol açabilecek hücre hasarına karşı koruma sağlayan bileşikler olan antioksidanlar bakımından çok yüksektir. Matcha'nın kafein içeriği de diğer yeşil çay çeşitlerinden daha yüksek olma eğilimindedir. Bu yazı, matcha'da ne kadar kafein olduğunu ve nasıl yapıldığını gözden geçirmektedir.
Kafein, çay, kahve ve çikolatada doğal olarak bulunan ve vücutta uyarıcı görevi gören bir maddedir. Kafeinin uyarıcı özellikleri, merkezi sinir sisteminde enerji dolu ve uyanık hissetme anlamına gelen aktiviteyi tetiklediği anlamına gelir. Pek çok insan, enerjiyi ve odaklanmayı artırmak için matcha gibi kafein içeren içecekler içer.
Düzenli kafein alımı, felç, kalp hastalığı ve bazı kanserler gibi çeşitli hastalıkların riskini azaltmaya da yardımcı olabilir. Bununla birlikte, çok fazla kafeinin de zararlı etkileri olabilir. Kafein alımı için standart bir öneri bulunmamakla birlikte çoğu uzman, potansiyel olarak olumsuz sağlık etkilerinden kaçınmak için yetişkinlerin günde 400 mg'dan fazla kafein tüketmemesi gerektiğini önermektedir. Ancak tolere edilebilir ve faydalı olan kafein miktarı kişiye bağlıdır. Matcha'yı diyetinize dahil ederken bunu aklınızda bulundurun.
Matcha'nın kafein içeriği, yaprakların türüne, çayı yapmak için ne kadar toz kullandığınıza ve demleme süresine göre değişebilir. Genellikle, matcha gram başına 19-44 mg kafein içerir. Tipik bir matcha porsiyonu 2-4 gram (1/2-1 çay kaşığı) arasındadır ve bu durumda 38-176 mg kafein içerir. Referans olarak, kahve çekirdekleri gram başına 10-12 mg kafein içerir. 10 gram kahve içeren 240 mL bir fincan yaklaşık 100 mg kafein içerir.
Bu nedenle, matcha çayının ne kadar konsantre olduğuna bağlı olarak, bir porsiyon matcha çayı, bir porsiyon kahveden daha düşük veya daha yüksek kafein içeriğine sahip olabilir.
Matcha, normal yeşil çaydan daha fazla kafein içerir. Bir fincan (240 mL) yeşil çayın yaklaşık 30 mg kafein içerdiği tahmin edilmektedir. 2–4 gram (1/2–1 çay kaşığı) tozla yapılan bir matcha porsiyonu, 38–176 mg arasında kafein içeriğine sahip olabilir. Bununla birlikte araştırmalar, yeşil çayın kafein içeriğinin türe, tazeliğe ve demleme süresine bağlı olarak değiştiğini göstermektedir. Bir çalışma, yeşil çaydaki kafeinin gram çay yaprağı başına 10-23 mg kafein veya fincan başına 20-90 mg kafein arasında değiştiğini buldu. Gram başına 19-44 mg kafein içeren matcha, normal yeşil çayların çoğundan daha fazla kafein içerir. Bir fincan matcha çayı yapmak için matcha tozu, bir kupa veya fincan, sıcak su ve bir bambu matcha çırpıcı (chasen) veya normal çırpıcıya ihtiyacınız vardır. Ayrıca küçük bir elek veya çay süzgeci kullanmak isteyebilirsiniz. Ekipmanlarınızı aldıktan sonra şu adımları izleyin: Şunlara da göz atın;Matcha ve Normal Yeşil Çay Arasındaki Kafein Farkları Nelerdir?
Matcha Nasıl Yapılır?