MasterChef Şefi Mehmet Yalçınkaya Biyografisi
TV 8 ekranlarında izleyiciyle buluşan Masterchef'in jüri üyeleri arasında şef Mehmet Yalçınkaya da bulunuyor. Peki, Mehmet Yalçınkaya kimdir? Kaç yaşında? Nerede çalışıyor?

Masterchef 2020 yemek severler ile buluştu. Yarışmanın jüri üyeleri arasında şef Mehmet Yalçınkaya da bulunuyor. Yalçınkaya bugüne kadar pek çok ödül almış; Türkiye'yi pek çok kez yurtdışında temsil etmiş ve mönülerinde yöresel mutfağı öne çıkaran bir isim. Bu makalede Mehmet Yalçınkaya kimdir, nereli, şefliğe nasıl başladı sorularına yanıt vermeye çalıştık. İşte özgeçmişi ve hakkındaki bilgileri;

MEHMET YALÇINKAYA KİMDİR? NERELİ?

Öncelikle ekranların sevilen şefi Mehmet Yalçınkaya kimdir? 1974 yılında Bolu'da doğan Mehmet Şef, 1998 yılından bu yana bu mesleği yapıyor. 'Dünya Aşçılar Olimpiyatları'nda önce üçüncü sonra da ikinci olmuş. İtalya, Fransa, Almanya, Katar ve Yunanistan’da çalışmalar yürüten Mehmet Şefin özgeçmişi ile ilgili yarışmanın sitesinde şu bilgiler veriliyor:

Aslen Bolulu olan Mehmet Yalçınkaya 45 yaşında. Henüz 12 yaşında iken mutfak ile tanışmış, amca mutfağında pişmiştir. Eğitimini İstanbul Yemek Akademisi İnsan Anatomisi ve Sindirim Sistemi Bölümü'nde tamamladı. Amerika Birleşik Devletlerinde yayınlanan ünlü gurme dergisi Culinary'de Trend Chef olarak spesiyalleri ve biyografisi yayınlandı.

2008 yılında katıldığı Almanya'da düzenlenen Ika Olimpiyade Der Köche A kategorisinde bronz madalya alarak dünya üçüncüsü oldu. Heds Grup /Türkiye Cumhuriyeti Turizm Bakanlığı bünyesinde 2010 yılında gastronomi workshopları gerçekleştirdi, aynı zamanda Berlin Film Festivali, Grune Woche I.T.B Turizm Fuarı dahil bir çok İnternationel organizasyonunda gala yemekleri verdi. Türkiye Aşçılar Federasyonu Turculina Team Direktörü olarak Dünya Aşçılar Olimpiyatlarında 2012 yılında dünya ikincisi oldu.

İYİ BİR ŞEF OLMANIN PÜF NOKTASI

Mehmet Yalçınkaya 2019'da verdiği bir röportajda iyi bir şef olmanın püf noktasını şöyle anlatıyor: Önce eğitim. Sonra iyi bir kariyer planlaması, en son ise kesinlikle bir yabancı dil bilmeniz gerekiyor. Her yerde bir şeyler öğrenmeniz lazım. Sonra da ihtisaslaşmanız lazım. İyi bir şef hiçbir zaman başkalarını kopyalamamalı, özgün olmalı, esinlenmeli.

DIŞARIDA SİNİRLİ Mİ?

Mutfaktaki ve dışarıdaki Mehmet Yalçınkaya'yı anlatan ünlü şef "Mutfakta sert, agresif ve yıpratıcı olduğum kadar dışarda da İstanbul beyefendisiyim. Doğalım, reflekslerimi olduğum gibi anında verebiliyorum. Programda da başarılı olduysam sebebi budur. İki yönüm yok, olduğum gibiyim. Çocukları ve hayvanları çok seviyorum. Ben sevmeyen insanların, merhametli olmayan insanların işinde başarılı olamayacağına inanıyorum" diyor.

KENDİSİNİ NASIL GELİŞTİRDİ?

Yalçınkaya, Avrupa'da çalışırken şefe ‘Ben burada farklı şeyler görmek istiyorum’ dediğini; ‘Sen burada öğreneceğini öğrendin. Bence sen Mezopotamya’ya git. Sizin elinizde harika etler, buğdaylar, sebzeler var. Sen bunlardan harikalar çıkarabilirsin’ yanıtı aldığını söylüyor. Yalçınkaya,"Bu benim hayatımın dönüm noktası oldu. O günden beri ülkemizdeki ürünleri araştırıp, değişik lezzetlerin peşine düştüm. Özgün, kopya olmayan, araştırılmış, emek verilmiş ürünleri ortaya çıkardığımız için insanların dikkatini çekiyoruz" diyor. 

ŞEF OLMANIN ZORLUĞU NEDİR?

Yalçınkaya 2018'de verdiği bir diğer röportajda şef olmanın zorluğunu ise şöyle anlatıyor: Çocuklarımın büyüdüğünü göremedim. Yurtdışına gittiğim dönemde onlardan uzak kaldım, döndüğümde büyümüşlerdi. Bu iş çok büyük fedakârlık istiyor. Yemek yapmayı sevmek bu işin yüzde 50’si. Çok zaman harcamanız, rakiplerinizden farklı ve özgün olmanız gerekiyor.

INSTAGRAM'DA MEHMET YALÇINKAYA

Instagram'da hem kendi fotoğraflarını, hem de yemek videolarını paylaşan Mehmet Yalçınkaya'nın yaklaşık 1 milyon takipçisi var. Mehmet Yalçınkaya'nın biyografisinde 'İnsanları mutlu etmek için yemek yapar.' sözü yer alıyor.

Mehmet Yalçınkaya'nın Instagram Hesabı: instagram.com/chefmehmetyalcinkaya


Şunlara da göz atın;

  1. MasterChef Yemek Tarifleri
  2. MasterChef 2022 Yarışmacıları

Haber Kategorileri

Söyleşiler

Lezzetli Haberler

20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif
Asla Derin Dondurucuya Koymamanız Gereken 9 Besin
Peru Biberi (Karabiber Ağacı) Nedir, Nasıl Kullanılır?