Türk mutfağının sevilen lezzetleri arasında yer alan mantı tarifleri, birçok farklı ��ekilde hazırlanabilir. Ülkemizde Kayseri ile özdeşleşen bu yemek, farklı yörelerde farklı çeşitleriyle sunulmaktadır. Adana'da gül mantısı meşhur iken, Karadeniz'de Sinop mantısına yer verilir. Mantı hamuru ve kıymalı iç harç ile hazırlanan bu yemek, genelde bohça şekli verilerek sunulur. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve pul biberli sos eklenir.
Somer Şef, Danilo Şef ve Mehmet Şef'in jüriliğini üstlendiği Masterchef yarışmasında bugünün konsepti 'mantı tarifleri' olarak belirlendi. Yarışmacılardan Sinop mantısı, yağ mantısı, Kayseri mantısı, tepsi mantısı, pelmeni, gyoza, tavuklu siron ve sosyete mantısı yapmaları istendi. İşte, 5 Ekim Masterchef mantı tarifleri:
Mantı denildiğinde ilk akla gelen Kayseri mantısı elbette. Çok küçük hamur ile hazırlanan Kayseri mantısı, haşlandıktan sonra bol tereyağı ve yoğurt ile servis edilir. Kayseri mantısının en önemli özelliği ise bir kaşığa 40 tane mantı sığmasıdır. Tepsi mantısı, hem görünümü, hem de lezzeti ile en sevilen mantı çeşitlerinden biridir. Hazırlanan hamurlar ağzı açık kalacak şekilde tepsiye dizilir. Dağılmaması için, hamurlar birbirine yakın bir şekilde konulur. Fırında pişirildikten sonra yoğurtla servis edilir. Karadeniz mutfağında yer verilen Sinop mantısı, kıymalı iç harç ile hazırlanır. Samsun mantısını, diğerlerinden ayıran özellik ceviz ile birlikte servis edilmesidir. Servis tabağının hem altı, hem de üstü ceviz ile zenginleştirilir. İç harcı kıyma ile doldurulan yağ mantısı, büyük porsiyonlar halinde hazırlanır. Ayrıca haşlama yerine, kızartma usulüyle pişirilir. İsteğe göre tavada veya fırında pişirilen bu mantı, nefis sos eşliğinde sunulur. Pelmeni, Rus mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. İç harcı isteğe göre peynir veya kıyma ile hazırlanan pelmeni, gül şeklinde sarılır. Üzeri dereotu ve krema ile zenginleştirilir. 'Japon mantısı' olarak da bilinen gyoza, Uzak Doğu ülkelerinde çok popülerdir. İç harcı mantar, lahana ve zencefil ile doldurulan bu mantı, kızartma usulüyle pişirilir. Hazır yufka ve kıymalı harç ile hazırlanan sosyete mantısı, yuvarlak bir şekilde sunulur. Hazırlanan mantılar, kızartma usulüyle pişirilir. Üzeri biberli sarımsaklı yoğurt ile zenginleştirilir. Gümüşhane mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan tavuklu siron, kurutulmuş yufkanın ıslatılmasıyla hazırlanır. İç harcında didiklenmiş tavuk eti kullanılır. Şunlara da göz atın;