Bir Beslenme Uzmanının Makarnayı Sağlıklı Tutmak İçin Uyguladığı 5 Tüyo
Yüksek kalorili bir besin olan makarna, aynı zamanda karbonhidrat içerir. Bir beslenme uzmanı, makarnayı sağlıklı tutmak için uyguladığı tüyoları paylaştı.

Makarna, küçük büyük demeden herkesin sevdiği besinler arasındadır. Hem ekonomik, hem de pratik olması, makarnayı çalışanların ve öğrencilerin vazgeçilmezi yapar. Ancak konu kilo vermeye gelince, makarna karbonhidratları kötü bir şöhrete sahip. Makarnanın yüksek kalorisiyle kilo verme sürecinden uzak tutulması gerektiğini hepimiz biliyoruz. Fakat 2017'de yayınlanan bir araştırma, makarnayı Akdeniz usulü tüketirseniz sağlıklı bir beslenmenin parçası olabileceğini ortaya çıkardı.

Makarnayı Sağlıklı Hale Getirmek İçin Ne Yapmalıyız?

  1. Protein eklemeyi unutmayın

Bir porsiyon makarnanın kalorisi özellikle yüksek değildir. Ancak nişasta insülinin hızla yükselmesine ve kan şekerinde hızlı bir artışa neden olabilir. İyi haber şu ki, makarnayı bir miktar protein, yağ ve lifle hazırlayarak kan şekeri ve karbonhidrat isteğindeki ani yükselişi azaltabilirsiniz. Makarnaya protein eklemek için, somon, karides gibi deniz ürünlerinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca ton balığı ve yağsız tavuk da ekleyebilirsiniz.

  1. Sağlıklı yağları tercih edin

Sağlıklı yağların sindirimi karbonhidratlardan daha uzun sürer ve midenizde kalarak daha tok hissetmenize yardımcı olurlar. Makarna gibi yağlar kiloya dikkat etmenin düşmanı olarak konumlandırılsa da sağlıklı olabilirler. "Sağlıklı yağlar" genellikle tekli doymamış ve çoklu doymamış yağları ifade eder; bunlar, LDL kolesterolü azaltmaya yardımcı olur ve tip 2 diyabet riskini azaltabilir. Makarna yaparken zeytinyağı veya avokado yağı gibi sağlıklı yağları tercih edin.

  1. Sebzelerle zenginleştirin

Tıp Enstitüsü'ne göre çoğu kadının günde 25 gram lif alması gerekiyor ancak ortalama olarak yalnızca 15-22 gram alıyorlar. Erkekler için günde 38 gram lif öneriliyor ancak ortalama olarak sadece 20-26 gram lif tüketiliyor. Makarna yemeyi seviyorsanız, onu bol lifli ve vitaminli sebzelerle zenginleştirmeyi düşünün. Özellikle enginar kalbi, brokoli, kabak, bezelye, ıspanak ve domates makarnaya çok yakışan sebzeler arasındadır.

  1. Tam tahıllı makarnayı seçin

Beyaz ve tam tahıllı makarna arasındaki en büyük fark, tam tahıllı ürünlerin kepekten, embriyodan ve endospermden oluşmasıdır. Beyaz ekmek ve makarna sadece nişastalı kısımdan oluşur. Kepek, besinlere lif, B6 vitamini, E vitamini, çinko ve folat gibi içerikler sağlar. Bu yüzden klasik makarna yerine, her zaman tam tahıllı makarnaları tercih edin.

  1. Meyve suyu tüketin

Makarnayı sade bir şekilde tüketmek yerine, meyve suyu ile birlikte daha lezzetli bir hale dönüştürebilirsiniz. Akdeniz diyetine uygun olan besinleri kullanarak, kendinize mükemmel bir meyve suyu hazırlayabilir ve tokluk hissini artırabilirsiniz.

Ancak makarna yerken aşırıya kaçmamaya ve ölçülü olmaya çok dikkat edin.

Şunlara da göz atın;

  1. Değişik makarna tarifleri
  2. Diyet makarna tarifleri
  3. Fırında makarna tarifleri
  4. Makarnaya lezzet katan malzemeler
  5. Makarna pişirirken dikkat edilmesi gerekenler

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Magnezyum İçeren Besinler: Magnezyum Deposu 10 Besin
Taste Atlas'a Göre Dünyanın En İyi 10 Sosu
Liçi Meyvesi Nedir, Nasıl Yenir?
Orfoz Balığı Yenir Mi?
Bağırsak Gazına Ne İyi Gelir?
20 Ekim 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Açıklandı!