Makarna İtalyan mutfağında, erişte ise Asya mutfağında çok popüler olan yemeklerdir. Her ikisi de su, un, nişasta ve yumurta formülü kullanılarak yapılır. Özellikle çalışan kişilerin ve öğrencilerin ilk tercihleri arasında yer alan makarna ve erişte, kısa sürede sofralardaki yerini alır. Ancak makarna ve erişte hazırlarken yapılan hatalar, lezzetten ödün vermeniz anlamına gelir. Tam da bu yüzden, makarna hazırlarken yaygın olarak yapılan hataları sizler için derledik. İşte, makarna ve erişte hazırlarken yapılan hatalar:
Zeytinyağı, Akdeniz diyetinin vazgeçilmez bir parçası olsa da, kaynar suya eklemek oldukça yanlıştır. Çünkü yağ yüzeyde kalır ve makarnanın bu yağı emmez. Bu yüzden makarnayı süzdükten sonra yağını ekleyebilirsiniz. Veya sarımsaklı, baharatlı makarnalara yönelebilirsiniz. Makarna ve erişte yaparken suyuna tuz atmıyorsanız, hatalı davranıyorsunuz demektir. Suya tuz eklerseniz, makarnanız pişerken suyu emecek ve daha lezzetli bir hale gelecektir. Tuz türü ise sofra tuzu veya minimum katkı maddesi içerenlerden biri olmalıdır. Makarnayı kırmak, tencerenize daha kolay kırmasını sağlar. Ancak makarnayı büyük ölçüde karakteristik özelliklerinden uzaklaştırır. Makarnayı kırmak yerine tencereye koyun. Kalan kısım, suyun içindeki kısım yumuşadıkça aşağı doğru inecektir. Spagetti, fettucine gibi uzun makarnalar daha hafif makarna sosları için mükemmeldir. Yapabileceğiniz en büyük hatalardan biri, erişteyi buğday ve pirinç gibi pişirmektir. 'Erişte nasıl pişirilir?' yazımızdan pişirme yöntemlerini inceleyebilirsiniz. Makarna haşlandıktan sonra suyu süzülür. Ancak suyunu süzme aşamasında hiçbir şekilde sudan geçirilmemelidir. Çünkü bu durum tuzunun azalmasına ve makarnalarının birbirine yapışmasına neden olur. Bunun yerine makarnanın suyunu süzün ve sosla birleştirerek karıştırın. Veya makarnayı haşladığınız sudan bir bardak kenara ayırın. Suyunu süzdükten sonra, ayırdığınız suyu ilave ederek pişirmeye devam edebilirsiniz. Makarna ve erişteyi pişirirken acele etmeyin. Suyun yavaş yavaş kaynamasına ve kaynama aşamasında makarnaya etki etmesine izin verin. Mükemmel bir yemek için soğuk su kullanın. Makarna ve eriştenin birbirine yapışmasını önlemek için, pişirme esnasında düzenli olarak karıştırın. Makarnayı suya attıktan sonra, ilk 30 saniye sık sık karıştırın. Daha sonra 3 dakikada bir kez karıştırmanız yeterlidir. Makarnayı suyu koyduktan hemen atıyorsanız, istediğiniz lezzete ulaşamayabilirsiniz. Su fokur fokur kaynamaya başladıktan sonra makarna ve erişteyi eklemek daha doğru olacaktır. Şunlara da göz atın;