Mahlep, gülgiller familyasına ait, boyu 6-10 metre arasında değişen ve anavatanı İran olan bir ağaçtır. Nohut büyüklüğünde meyvelere sahip olan bu ağaç, mutfaklarda baharat olarak kullanılır. Beyaz ve siyah olmak üzere iki farklı türü mevcuttur. En çok beyaz mahlep ağaçları kullanılır. Dünyada en çok Güney Avrupa ve Kuzey Asya'da yetiştirilen bu ağaç, ülkemizde Çorum, Tokat, Amasya, Van, Ordu ve Erzurum civarında yetiştirilir. Siyah mahlep ise Sudan'da tıbbi bir bitki olarak yetiştirilmektedir. Garam masala yapımında kullanılan bu bitki, Arapça'da 'tatlı kokulu' anlamına gelir.
Dilerseniz, mahlepli tarifler sayfamıza göz atarak mahlep ile harikalar yaratabilirsiniz.
Acı ve aromatik bir tada sahip olan mahlep, Yunan, Ortadoğu ve Akdeniz mutfağında yaygın olarak kullanılır. İçindeki kumarin sayesinde hamur işlerinde sık sık tercih edilir. Vanilyaya benzeyen hoş kokusu ise kurabiye, kandil simidi, poğaça gibi tariflere gevreklik katar. İsteğe göre helva yapımında da tercih edilebilir. Mahlep meyvesinden elde edilen mahlep baharatı ise, tuzlu hamur işlerinde, Paskalya çöreğinde, et marinasyonunda, ve pilavlarda tercih edilebilir. Mahlep meyvelerinden elde edilen püre ise, bitkisel tedavi amacıyla kullanılabilir.
Mahlep yalnızca gıda endüstrisinde değil, kozmetin sektöründe de kullanılan önemli bir bitkidir. Özellikle parfüm yapımında tercih edilir.
Şunlara da göz atın;