Coryphaena hippurus cinsina ait bir balık türüdür. Balıkçı tezgahlarında, dorado, mahihi balığı olarak da bilinir. Genelde Akdeniz sularında kendini gösterir. Ömrü yettiği durumlarda 40 kiloya kadar ulaşabilir. Uzunluğu ise 170 cm'i bulabilir. Suyun altında mavi, yeşil ve sarı tonlarında süzülür. Sudan çıktığı anda ise renginde bir solma meydana gelir. Bir süre sonra ise renginin karardığı da bilinir. Lambuka balığı, yaşamını devam ettirebilmek için gerekli olan oksijeni, sürekli yüzerek karşılar. Görünüşüyle tropikal bir balık olduğunu hissettirir. Başı diğer balıklara göre oval ve geniştir.
Geniş ve güçlü bir ağız yapısı olduğu için, avını kolayca yakalanabilir. Önceden Akdeniz'de görülen bu balık, değişen mevsimlerden dolayı Ege'de de görülebilir. Kalın bir deriye sahiptir. Derisinin üzerinde ufak benekler de yer alır. Eti çok lezzetlidir. A vitamini bakımından zengin olan lambuka, hafif mayhoş bir tada sahiptir.
Lambuka, çiğ de dahil olmak üzere birçok şekilde tüketilebilir. Çiğ deneyenler, suşi yapımında kullanılabileceğini iddia eder. Düzgün bir şekilde terbiye edildiğinde fırını ve ızgarası da yapılabilir. Dışı unlandığında kızartma usulüyle de pişirilir. En önemli mesele, lambukayı temizlemektir. Derisi mutlaka soyulmalıdır. Derisi kalın ve sert olduğu için, soyma aşamadı epey zordur. Derisini çıkardıktan sonra fileto yapılmalıdır. Ardından defne yaprağı, zeytinyağı, tane karabiber ve tuz ile marina edilmeli, 3 saat bu sosta bekletilmelidir. Lambukayı fırında pişirmek için, mercanköşk, kırmızı toz biber, karabiber, tuz, zencefil ve zeytinyağlı sos hazırlayın. Fileto balığı bu sosla yağlayın. Borcamın içine yağlı kağıt yerleştirin. Balıkları tepsiye dizin. Üzerine halka halka doğranmış soğanları yerleştirin. Tepsinizde limon suyu gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında ortalama 25 dakika boyunca pişirin. Not: Lambukayı temizlerken fileto bıçağını yanınızda bulundurun. Marine etmeden önce filetoları buzlu içmeyi suyunda 2 saat bekletin. Lambuka yakalandığında vücudunda yüksek oranda laktik asit birikir. Bu yüzden çabuk bozulmaya ve lezzetini kaybetmeye eğilimlidir. Bunu önlemek için, tutulduğu gibi solungaçları hizasından kesik atılması ve kanının akıtılması gerekir. Şunlara da göz atın;Lambuka Nasıl Yenir?