Lahana Sarması Nasıl Pişirilir?
Bir diğer adı ile kelem dolması lezzeti ile çoğu insan tarafından sevilir. Peki lahana sarması nasıl pişirilir? İşte, 3 farklı lahana sarması pişirme yöntemi:

Lahana sarması bir diğer adı ile kelem dolması zeytinyağlısı, etlisi yapılan bir dolma türüdür. Türk mutfağında sarma dolmaların yeri ayrıdır. Lahana sarması da vazgeçilmez lezzetlerden biridir. Lahana sarmasında lahananın yaprakları kullanılır. İç kısmı için harç hazırlanır ve sarıldıktan sonra pişirilir. Kullanılmadan önce yapraklar haşlanır ve uygun boyutlarda kesilir. Çünkü lahana, asma yaprağının tersine daha büyüktür ve uygun boyutlarda porsiyonlanması gerekir. Sarma denilince akla gelen diğer favoriler asma, pazı yapraklarıdır. 


Zeytinyağlı Lahana Sarması Nasıl Pişirilir?

  1. İlk olarak lahanalar yaprak yaprak ayrılır. 
  2. Ayrılan lahanalar kaynayan suda yumuşayana kadar haşlanır. 
  3. Haşlanan lahanaların sert damarları varsa onlar ezilir, yapraklar sarmaya uygun boyutlarda kesilir.
  4. Harç için zeytinyağında soğan ve pirinçler kavrulur. Baharatlar eklenir ve yarım pişirilir.
  5. Yaprakların içerisine harç koyularak sarılır. 
  6. Tencere dibine sert lahana yaprakları koyulur ve üzerine sarılan sarmalar düzenli olarak dizilir. Tuz, su ve zeytinyağı eklenerek pişmeye bırakılır. 
  7. Damak tadınıza göre zeytinyağlı lahana sarması harcına salça ya da kestane ekleyebilirsiniz. 


Etli Lahana Sarması Nasıl Pişirilir?

  1. Zeytinyağlı lahana sarmasına yapıldığı gibi, ilk olarak lahanalar yaprak yaprak ayrılır. 
  2. Ayrılan lahanalar kaynayan suda yumuşayana kadar haşlanır. 
  3. Haşlanan lahanaların sert damarları varsa onlar ezilir, yapraklar sarmaya uygun boyutlarda kesilir.
  4. Kesilen parçalardan kalan kısımlar tencere dibine dizilir. 
  5. Harç hazırlanmaya geçilir.
  6. Harç için birkaç içerisinde pirinç, kıyma, salça, soğan, sarımsak ve baharatlar karıştırılır. 
  7. Pişirilmeden yaprakların içerisine koyularak sarılır. 
  8. Hazırlanan sarmalar düzenli bir şekilde tencereye dizilir. 
  9. Salça, zeytinyağı ve su bir kapta karıştırılır. 
  10. Tencereye dizilen sarmaların üzerine dökülür ve baharatlar eklenerek pişmeye bırakılır. 


Karalahana Sarması Nasıl Pişirilir?

  1. Karalahana sarmasını da başlangıçta diğerleri gibi başlar. 
  2. İlk olarak karalahanalar yaprak yaprak ayrılır. 
  3. Ayrılan lahanalar kaynayan suda yumuşayana kadar haşlanır. 
  4. Haşlanan lahanaların sert damarları varsa onlar ezilir, yapraklar sarmaya uygun boyutlarda kesilir.
  5. Kesilen parçalardan kalan kısımlar tencere dibine dizilir. 
  6. Harç hazırlanmaya geçilir. Harç için soğan, pirinç, salça ve baharatlar bir kapta karıştırılır. 
  7. Yaprakların üst kısmına koyularak yapraklar sarılır. 
  8. Hazırlanan dolmalar tencereye dizilir.
  9. Üzerine su eklenerek kapağı kapalı şekilde pişirilir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Yaprak sarma nasıl pişirilir?
  2. Kestane nasıl pişirilir?
  3. Erişte nasıl pişirilir?
  4. Mantı nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Nişantaşı Kahvaltı Mekanları: Nişantaşı'nda Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Yılbaşı Pastaları: Yeni Yıla Özel 32 Yılbaşı Pastası Tarifi
Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Karton Bardaktan Kahve İçmek Neden Tehlikeli?
Glaze Tekniği Nedir, Glaze Nasıl Yapılır?