Kuruyemişler Kilo Aldırır Mı?
Kuruyemiş yemek kilo aldırır mı? Kuruyemişler nasıl tüketilmeli? Yüksek kalorili kuruyemişler nelerdir? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım kuruyemişlerin kilo üzerindeki etkilerini anlattı:

Araştırmalar; düzenli kabuklu yemiş yiyenlerin uzun vadede yemeyenlere kıyasla daha az kilo alma eğiliminde olduğunu ve kalori kontrollü bir diyet dahilinde yenmeleri halinde ise kilo vermeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Beraberinde kuruyemişlerdeki doymamış yağlar, vitaminler ve mineraller; kardiyovasküler hastalık, iltihaplanma, zihinsel sağlık ve bilişsel işlev gibi diğer durumların yönetimi ve önlenmesinde etkindir ve yaşlı yetişkinlerin beslenme durumunu ve sağlığını iyileştirmede de kuruyemişlerin potansiyel faydaları görülmektedir. 


30’dan fazla çalışmanın sonucu; kuru yemiş yiyen kişilerin, kuru yemiş yemeyen bir kontrol grubuna kıyasla vücut ağırlıklarını, vücut kitle indekslerini veya bel çevrelerini artırdığını saptayamamıştır. Kuru yemişlerin vücut ağırlığını korumada tabi ki sihirli bir etkisi yoktur. Protein, yağ ve lif içerikleri iştahı ve besin alımını düzenlemeye yardımcı olur ancak kuruyemişlerdeki yağlar vücut tarafından tamamen emilemez, sindirilemez. Bazı araştırmalarda kuruyemişlerin vücudun enerji harcamasını ve enerji kaynağı olarak yağ kullanımını artırabildiği gösterilmiştir. Protein ve lif açısından zengin olmaları tokluk hissini artırır bu da daha sonraki öğünlerde daha az yemek alımı anlamına gelir. Kuru yemişler abur cuburlar yerine atıştırmalık olarak tercih edildiğinde yediğimiz yiyecek türlerinin de genel kalitesini artırmaya yardımcı olur.  




Kuruyemiş Yerken Kilo Almamak İçin Ne Yapmalıyız?

  1. Kuru yemişler çiğ olmalıdır. Kuru kavrulmuş olanlarda tuzsuz olanlar tercih edilebilir. Farklı aromalarla tatlandırılmış, yağda ve aşırı kavrulmuş olanlar yenmemelidir, paketin tamamı bitirilmemeli, yenecek miktara avuç içi baz alınarak dikkat edilmelidir.
  2. Porsiyon ölçüsüne dikkat edilmelidir. Günde 30-40 g kuru yemişin vücut ağırlığını düzenlemeye ve metabolik sağlığı iyileştirmeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
  3. Kuru yemiş türleri bazı küçük farklılıklar dışında benzer besin öğesi içerikleri taşır, hepsi sağlık için faydalıdır. Ceviz çoklu doymamış yağlar bakımından daha yüksekken diğer tüm kuruyemişler ise tekli doymamış yağlar açısından nispeten zengindir. Badem diğer kuru yemişlere göre E vitamininden daha zengindir.
  4. Diyette iken yapılabilecek en iyi kuru yemiş tercihleri; badem, fındık, kaju, antep fıstığı, ceviz ve yer fıstığıdır. Daha yüksek yağ içerdiklerinden daha az tercih edilmesi gerekenler; pikan cevizi, brezilya ve makademya fındığıdır. 
  5. En iyi besleyici ve sağlıklı ara öğün karışımları fındıkgiller, kuru meyve ve yağlı tohumları birlikte içerenlerdir (badem, kabak çekirdeği ve vişne kurusu vb.). Karbonhidratlı bir besin alırken (bir meyve veya meyve suyu vb.) beraberinde kabuklu yemiş tüketimi şekerin yıkılmasını geciktirir ve sindirimi yavaşlatır, daha uzun süre tokluk sağlar ve kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. 


Şunlara da göz atın;

  1. Kuruyemişli tarifler
  2. Kuruyemişlerin faydaları nelerdir?
  3. Ceviz suyunun faydaları nelerdir?
  4. Bademli tarifler
  5. Yer fıstıklı tarifler
  6. Fındığın faydaları ve besin değerleri

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli