Kuru Buz Nedir, Nasıl Yapılır?
Kuru buz nedir? Kuru buz nerelerde kullanılır? Kuru buz evde yapılır mı? İşte, gıda sektöründe yaygın olarak kullanılan kuru buz hakkında bilmeniz gerekenler:

Kuru buz, karbondioksitin katı (donmuş) halidir. Normal buza göre daha yoğun olan kuru buz, -78.5 derecelik ısıda donar. Karbondioksitin donma noktası ve erime süresi oldukça uzundur. Ayrıca kuru buz, soğuttuğu ürünün nemlenmesini de önler. Özellikle uzun süre taşıması veya bekletilmesi gereken ürünler için, tercih edilir.

Kuru Buz Nerelerde Kullanılır?

  1. Kuru buzun en önemli kullanım alanı gıda korumadır. Uzun süre boyunca düşük sıcaklıkları muhafaza eder. 
  2. Bakterilerin ve mantarların büyümesini engeller ve besinleri taze bir şekilde muhafaza eder. Ancak besin maddelerine doğrudan temas etmemelidir.
  3. Kan, aşı ve ilaçların korunması için sağlık sektöründe, parçaları takma-sökme işlemleri için makine endüstrisinde kullanılır.
  4. Çiçek endüstrisinde kullanımı da mevcuttur.
  5. Az bilinen kullanım alanlarından bir diğeri, endüstriyel ekipmanların temizliğidir. 
  6. Eğlence sektöründe de tercih edilir. 

Kuru Buzun Dezavantajları Nelerdir?

  1. Kuru buzun özünde karbondioksit olduğu için, kesinlikle solunmaması gerekir. Aksi takdirde zehirlenmelere yol açabilir. 
  2. Kuru buz ile muhafaza edilen alanlar, sık sık havalandırılmalıdır.
  3. Kuru buz, cilde temas etmemelidir. Temas etme halinde önce duyu kaybı, sonrasında yanma hissi yaşanır. 

Kuru Buz Nasıl Yapılır?

Öncelikle karbondioksit gazı, saflaştırma işleminden geçirilir. Daha sonra -20 derecede 20 bar basınç uygulanır ve gaz halinden sıvı hale dönüştürülür. Sıvılaşan karbondioksitin kapalı fanus veya tanklarda tutulması gerekir. Daha sonra kullanılmak istenen alana püskürtülür ve enerji ile donarak katı hale geçer. Oluşan kar, sıkıştırma işleminden geçirildikten sonra piyasaya sürülür. Bu aşamalar, laboratuvar ortamında gerçekleştirilir.

Kuru Buz Evde Yapılır Mı?

Kuru buz, evde yapılabilir. Ancak yapımında yangın tüpü, koruyucu giysi gibi malzemelere ihtiyaç duyulur. Kuru buzla doğrudan temas etmek cildi yakar. Ciltle teması halinde ciddi yanıklar oluşur. Bu nedenle evde yapılması kesinlikle önerilmez. Alanında uzman kişiler tarafından doğru tekniklerle yapılması gerekir.

Önemli Not: Kuru buzun ağızdan alımı veya solunması, ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Ayrıca kuru buzun doğru şekilde serbest kalması engellenirse, patlama yaşanabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Şeffaf buz nasıl yapılır?
  2. Buz kalıplarında neler dondurulur?
  3. Buz kalıpları nasıl temizlenir?
  4. Buzlu çay tarifleri
  5. Gıdaların buzu hızlıca nasıl çözdürülür?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı