Kurban Bayramında kesilen etler, lokum gibi yumuşacık kavurmalara, terbiyeli haşlamalara ve birbirinden lezzetli tariflere dönüşüyor. Ancak kurban etini yemeden önce bir süre bekletmemiz gerektiğini unutmayın. Çünkü et kesildiği gibi tüketilirse hem çok sert olacak, hem de mide ve sindirim sorunlarına yol açacaktır. Bu yüzden kurban eti kesildikten sonra nasıl bekletilir ve ne zaman yenir gibi merak ettiğiniz sorulara cevap veriyoruz.
Kurban eti kesildikten sonra, bir süre oda sıcaklığında dinlendirilmesi gerekir. Kesim aşamasında 40 derece olan et sıcaklığı serin bir ortamda bekletilerek 15 dereceye kadar düşmesi beklenmelidir. Bunun için hava koşullarına göre 2-5 saat boyunca oda sıcaklığında dinlendirilmesi önerilir. Ancak odanın güneş almamasına ve çok sıcak olmamasına da dikkat edilmelidir. Bu süre zarfında ette biriken kanlar akacağı için altına mutlaka temiz kaplar yerleştirilmeli, akan kanlar ise kısa sürede temizlenerek etten uzaklaştırılmalıdır. Etin ilk sıcaklığını atabilmesi için, üzeri kapatılmamalıdır. Bunun yerine hava alan ince bir kağıtla kapatarak sinek ve böcek gibi hayvanların gelmesini önleyebilirsiniz. Beklettiğiniz etler 14 dereceye geldiğinde, daha fazla oda sıcaklığında bekletmenize gerek kalmaz. Bunun yerine buzdolabı ve dondurucu gibi saklama yöntemlerine geçebilirsiniz.
Kurban etini dinlendirerek doğru sıcaklığa ulaşmasını sağladıktan sonra, buzdolabından yardım alabilirsiniz. Bakteriler sıcak ortamda hızla üreyebileceği için, öncelikle temiz kaplara etlerinizi pay edin. Üzerini streç film veya kilitli poşet ile kapatarak buzdolabına kaldırabilirsiniz. Ancak etleri buzdolabında en fazla 3 gün bekletebileceğinizi unutmayın. Bu süre zarfında buzdolabındaki etleri tüketmeniz gerekir. Daha uzun süre saklamak için derin dondurucu kullanabilirsiniz.
Kurban etini uzun süre saklamak istiyorsanız, öncelikle kesimden sonra 5 saat oda sıcaklığında dinlendirin. Ardından etteki kalıntıları ve kanı temizleyin. Eti istediğiniz gibi parçalara dölün ve porsiyonlayarak hava almayacak buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Ağzını düğümledikten sonra buzluğa kaldırabilirsiniz. Ancak etin sıcaklığı düşmeden yani dinlendirmeden eti dondurucuya atmayın. Ayrıca buzluğa attığınız eti çözdürdükten sonra tekrar buzluğa kaldırmayın.
Kurban etini kıymaya dönüştürmek istiyorsanız, önce oda sıcaklığında etin ısısı 14 dereceye düşene kadar bekleyin. Ardından buzdolabına kaldırıp 1 gün dinlendirin. Bu esnada serin ve rutubetsiz ortamda bekletmeye özen gösterin. 1 gün dinlenen eti kasaptan yardım isteyerek kıymaya dönüştürebilirsiniz.
Kurban eti, kesimden sonra 5 saat oda sıcaklığında bekletilir. Ardından kısa sürede tüketilecek etler üzeri kapatılarak buzdolabına kaldırılır. Kesim işleminden 24 saat geçtikten sonra, kurban etini doğru yöntemlerle pişirerek tüketebilirsiniz. Hem lezzet, hem de sağlık açısından 24 saat geçmeden önce eti tüketmeyin. Bu esnada hijyen koşullarına dikkat edin. Kısa sürede tüketmeyeceğiniz etleri mutlaka buzluğa kaldırın.
Şunlara da göz atın;