Kültür mantarı, ülkemizde en çok tüketilen mantar çeşitlerinden biridir. Portabello mantarı olarak da bilinen bu mantar, kısa gövdeye sahiptir. Şapka bölümü, yuvarlak bir görünüme sahiptir ve beyaz renklidir. Heterotrof ve klorofil taşımayan bir mantardır. Kolayca bulunabilir. İlkbahar ve yaz aylarında, sıcak ve nemli yerlerde bulunabilir. Yüksek alanlarda, ormanda, otlak veya tarla gibi ortamlarda rastlamak mümkündür. Hem tek başına, hem de grup olarak yetiştirilebilir.
Kültür Mantarı Nasıl Pişirilir?
- Kültür mantarını pişirmek için en çok kullanılan yöntem, sotelemektir. ,
- Mantarı pişirmeden önce üzeri nemli bezle silinmeli ve temizlenmelidir. Ardından üzerindeki ince yapı bıçakla soyulmalıdır.
- Mantar sote yapımında önce soğan, sarımsak ve biberler doğranıp tavada sotelenir ve kenara alınır.
- Bu esnada temizlenen mantarlar küçük küçük doğranır. Tavaya yağ eklenir ve mantarlar 4 dakika kavrulur.
- Kavrulan mantarların üzerine, daha önce sotelediğiniz biberli karışım ilave edilir. Tuz ve karabiber ekledikten sonra birkaç dakika daha sotelemeye devam edilir.
- Ardından sotelenen mantarlar tabağa alınır. Sıcak bir şekilde servis edilir.
Kültür Mantarı Kızartması Nasıl Yapılır?
- Mantarlar temizlenir ve tavaya yağ alınır.
- Mantarlar bütün veya doğranmış bir halde tavanın içerisine alınır.
- 10 dakika boyunca güzelce karıştırılır. Bu esnada mantarlar suyunu tamamen salar.
- Karıştırmaya devam ettikçe, mantarın suyu çekilecektir.
- Yumuşayan mantarlar tabağa alınarak servis edilir.
Kültür Mantarı Fırında Nasıl Pişirilir?
- Temizlenen mantarların sapı kesilir.
- Fırın tepsisi güzelce yağlanır ve mantarlar tepsiye dizilir.
- Üzerinde tekrar yağ gezdirilebilir.
- İsteğe göre farklı sebzeler ilave edilir.
- Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında mantarlar 15 dakika pişirilir.
- Pişirme işleminin sonlarına doğru, mantarların üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirebilirsiniz.
Mantar Dolması Nasıl Yapılır?
- Son olarak kültür mantarını, mantar dolması yapımında da kullanabilirsiniz.
- Bunun için mantarların sapını çıkarttıktan sonra, limonlu suda bekletin.
- Bir tavada küp küp doğranmış soğan, kıyma, tuz ve karabiberi ekleyerek kavurun.
- Mantarların iç kısmına, hazırladığınız harçtan koyun ve fırın tepsisine yerleştirin.
- Tüm mantarlar bittiğinde, üzerlerinde rendelenmiş kaşar peyniri ekleyin.
- Fırın kabına bir bardak su ilave ettikten sonra, kızarıncaya kadar pişirin.
Şunlara da göz atın;
- Kültür mantarı nasıl yetiştirilir?
- Zehirli mantar nasıl anlaşılır?
- Mantar tarifleri
- Mantar nasıl saklanır?
- Mantar nasıl temizlenir?