Kaşar peyniri, mutfaklarda en sık kullanılan peynir çeşitlerinden biridir. Börek, graten ve sos gibi farklı tariflerde kullanılan bu peynir, hava geçirmeyen kaplarda buzdolabında muhafaza edilir. Sütten üretildiği için kısa sürede tüketilmesi önerilir. Ancak hava alan veya uzun süre bekletilen kaşar peynirinin üzerinde küf mantarları gözlemlenebilir. Böyle durumlarda kaşar peynirinin üzerindeki küflü kısım kesilerek geri kalan kısımlar tüketilse de, sağlık açısından bazı sorunlar oluşabilir.
Kaşar peyniri, küflü peynirler kategorisine girmez. Yani doğal olarak küflenmiş olarak üretilmez. Bu yüzden küflenmiş kaşar peyniri, peynirin bozulduğuna dair en büyük işaretlerden biridir. Ancak Kars gibi Doğu Anadolu Bölgesi'nde üretilen bazı küflü kaşar çeşitleri vardır. Bu peynirler doğal olarak küflü üretildiği için tüketilebilir. Bu aşamada peynirin doğal küflü olup olmadığına bakmak gerekir.
Eğer yanlış saklama veya uzun süreli bekletme gibi nedenlerden ötürü kaşar peynirinin üzerinde küf oluştuysa, bu peynir kesinlikle tüketilmemelidir. Sağlıksız koşullar nedeniyle oluşan küfün kanserojen özellikleri bulunur. Özellikle küfün rengi kırmızı, siyah veya bej rengindeyse, bu peynirin tüketilmesi önerilmez. Küflü peynirler, sindirim sorunlarına yol açar. Mide bulantısı, ishal, kusma gibi semptomlara yol açabilir. Küf türünün zararlı olması ve çok fazla tüketilmesi ise ölümle sonuçlanabilir.
Küfler, gıda zehirlenmesine neden olabilen zararlı bakterileri üzerinde taşır. Tehlikeli küfler, akut gıda zehirlenmesi, bağışıklık yetersizliği ve kansere neden olabilen mikotoksinler üretebilir. Mikotoksine maruz kalma riskini en aza indirmek için, küflü yiyecekleri tüketmekten kaçınmak gerekir. Özellikle penisiline karşı alerjisi olanlar, hamileler, böbrek hastaları, tansiyon hastaları, kalp hastaları ve kemoterapi alan hastalar, küflenmiş gıda tüketiminden kaçınmalıdır.
Küflenmiş peynirler, küflü kısım atılsa bile peynirin yapısına zarar vermiş olabilir. Özellikle peynirde keskin bir koku veya tadında farklılıklar varsa, tüketmemek daha doğru olacaktır. Söz konusu gıdalar olduğunda, güvenilir besinleri tüketmek, emin olmadığınız küflenmiş veya bozulmuş gıdalardan kaçınmak en iyisidir.
Şunlara da göz atın;