Kornişon Turşunun Püf Noktaları Nelerdir? Dikkat Edilmesi Gereken 9 Nokta
Kornişon turşu yapımında nelere dikkat etmek gerekir? Kornişon turşunun püf noktaları nelerdir? İşte, kornişon turşu yapımında mutlaka dikkat etmeniz gereken 9 önemli püf noktası:

Kornişon turşu, küçük salatalıklar ile hazırlanan bir turşu türüdür. Türk mutfağında en çok tüketilen turşulardan biri olan kornişon, sirke, sarımsak ve kaya tuzu ile lezzetlendirilir. Ortalama 15 gün boyunca karanlık ve serin bir yerde muhafaza edildikten sonra, tüketmeye hazır bir hale gelir. Ancak kornişon turşunun gerçek lezzetine ulaşabilmesi için, bazı noktalara dikkat etmek gerekir. İşte, kornişon turşu yapımında dikkat edilmesi gerekenler:

  1. Malzeme seçimi

Tam kıvamında bir turşu için, kullanacağınız salatalık ve biberlerin taze olmasına dikkat etmeniz gerekir. Aynı şekilde sarımsak da iri ve taze olmalıdır. Kullanacağınız ürünlerin herhangi bir yerinde çürük ve ezilme olmamasına da özen gösterin.

  1. Kavanoz

Turşu yapımında kullanacağınız kavanoz, mutlaka cam olmalıdır. Ayrıca kavanoz kullanılmadan önce sıcak su ile kaynatılarak sterilize edilmelidir. Plastik şişeler, sağlık açısından tehlikelidir.

  1. Tuz seçimi

Kornişon turşusunda kullanacağınız tuzun, kaya tuzu olmasına dikkat edin. Sofra tuzuyla kurulan turşular, kısa sürede erimeye başlar. Bu yüzden kaya tuzu, turşunun ömrünü uzatır.

  1. Muhafaza

Turşuyu dış etkenlerden korumak için, kapağını kapatmadan önce ince bir poşet geçirin. Kapağı poşetin üzerine kapatın. Turşuyu her zaman serin bir yerde muhafaza edin. Turşu suyu hava aldıkça bulanıklaşır.


  1. Ekşilik

Eğer turşuların ekşi olmasını seviyorsanız, limon tuzu kullanabilirsiniz. Ayrıca sirke ekleyerek turşunun daha eksi olmasını sağlayabilirsiniz. Ek olarak limon dilimleri de, turşunun lezzetini artıracaktır.

  1. Salatalıkları delme

Salatalıkları iğne ile delerseniz, turşunuz daha iyi kıvama gelecektir. 


  1. Haşlama

Turşunun hazırlanma süresini kısaltmak için, haşlama yöntemini de deneyebilirsiniz. Doğradığınız salataları 5 dakika kaynar suda bekleterek haşlama salatalık turşusu elde edebilirsiniz.

  1. Su seçimi

Turşu suyunun bulanmasının altında yatan sebeplerden biri de, kullandığınız sudur. Musluk suyu ile hazırlanan turşular, zamanla bulanıklaşır. Bu yüzden içme suyu kullanabilir veya kullanacağınız musluk suyunu kaynatıp ılıması için bekletebilirsiniz.

  1. Nohut

Kornişon turşunun dibine atacağınız 5-6 adet nohut, turşunun mayalanma sürecini hızlandırır ve lezzetini artırır. Bununla birlikte defne yaprağı eklenen turşular, daha hoş bir aromaya sahiptir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Kışlık turşu tarifleri
  2. Turşu suyunun kullanım alanları
  3. Turşu kurarken yapılan hatalar
  4. Turşu kavanozundaki kötü koku nasıl giderilir?
  5. Turşu kavanozu nasıl açılır?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?