Kornişon turşu, küçük salatalıklar ile hazırlanan bir turşu türüdür. Türk mutfağında en çok tüketilen turşulardan biri olan kornişon, sirke, sarımsak ve kaya tuzu ile lezzetlendirilir. Ortalama 15 gün boyunca karanlık ve serin bir yerde muhafaza edildikten sonra, tüketmeye hazır bir hale gelir. Ancak kornişon turşunun gerçek lezzetine ulaşabilmesi için, bazı noktalara dikkat etmek gerekir. İşte, kornişon turşu yapımında dikkat edilmesi gerekenler:
Tam kıvamında bir turşu için, kullanacağınız salatalık ve biberlerin taze olmasına dikkat etmeniz gerekir. Aynı şekilde sarımsak da iri ve taze olmalıdır. Kullanacağınız ürünlerin herhangi bir yerinde çürük ve ezilme olmamasına da özen gösterin.
Turşu yapımında kullanacağınız kavanoz, mutlaka cam olmalıdır. Ayrıca kavanoz kullanılmadan önce sıcak su ile kaynatılarak sterilize edilmelidir. Plastik şişeler, sağlık açısından tehlikelidir.
Kornişon turşusunda kullanacağınız tuzun, kaya tuzu olmasına dikkat edin. Sofra tuzuyla kurulan turşular, kısa sürede erimeye başlar. Bu yüzden kaya tuzu, turşunun ömrünü uzatır.
Turşuyu dış etkenlerden korumak için, kapağını kapatmadan önce ince bir poşet geçirin. Kapağı poşetin üzerine kapatın. Turşuyu her zaman serin bir yerde muhafaza edin. Turşu suyu hava aldıkça bulanıklaşır.
Eğer turşuların ekşi olmasını seviyorsanız, limon tuzu kullanabilirsiniz. Ayrıca sirke ekleyerek turşunun daha eksi olmasını sağlayabilirsiniz. Ek olarak limon dilimleri de, turşunun lezzetini artıracaktır.
Salatalıkları iğne ile delerseniz, turşunuz daha iyi kıvama gelecektir.
Turşunun hazırlanma süresini kısaltmak için, haşlama yöntemini de deneyebilirsiniz. Doğradığınız salataları 5 dakika kaynar suda bekleterek haşlama salatalık turşusu elde edebilirsiniz.
Turşu suyunun bulanmasının altında yatan sebeplerden biri de, kullandığınız sudur. Musluk suyu ile hazırlanan turşular, zamanla bulanıklaşır. Bu yüzden içme suyu kullanabilir veya kullanacağınız musluk suyunu kaynatıp ılıması için bekletebilirsiniz.
Kornişon turşunun dibine atacağınız 5-6 adet nohut, turşunun mayalanma sürecini hızlandırır ve lezzetini artırır. Bununla birlikte defne yaprağı eklenen turşular, daha hoş bir aromaya sahiptir.
Şunlara da göz atın;